18 Mayıs 2007

Flapjack

Bu ayki yemek etkinliğinin konusunun ''Kurabiye'' olduğunu öğrenince hem sevindim, hem de üzüldüm. Sevindim çünkü yemesini pek severim. Üzüldüm çünkü yapmasını çok sevemedim gitti. İçindeki katı yağlar, hamurla vıcık vıcık, içli dışlı olma, pek benlik durumlar değil. Üzerine bir de yarışma girince işin içine ''AMAN!'' dedim.

Yemek etkinliğine katılma sebebim, kendimi değişik birşeyler bulmaya zorluyor olmam ve buraya özgü, Türkiye'de pek bilinmeyen, yemekleri de aktarmaya çalışmam idi. Ama işin içine yarışma girince bir durdum... Onun heyecanı sararsa diye korktum kendimce. Ayrıca yıllarca okulda yarışıp durmaktan, sınav sınav üzerine yaşamaktan bıkan ben bir ''oh'' deyip, zevk için bir site açtıktan sonra, yarışmalara katılmak falan, yok yok, benlik durumlar değil bunlar. Affola
Hülya, fikir hoş ama izninle ben bu kısımdan feragat edeyim. Senin yaptığın güzelim kurabiyeleri doya doya buradan seyredeyim, bir gün olup belki bana da bir yapan olur deyip bekleyeyim. Ev sahipliğin için de çok teşekkür edeyim. Sonra da benim kurabiyemin hikayesine geçeyim...

Buraya özgü kurabiye nedir diye düşündüm durdum. Eh bir de benim yapabiliyor olmam lazım elbet! Zor iş, vesselam! Un kurabiyesinin kuzeni ''Shortbread'' geldi aklıma, kendisi İskoçya dolaylarındandır. Ama tadı, aynı un kurabiyesi olduğundan, pek cazip de bir görünümü de olmadığından vazgeçtim. Daha değişik ne olabilir diye düşündüm durdum...

Geçici bir dönem için burada bulunan bir arkadaşımız; ''Annemin bozuk oldu bu! diyerek, çöpe attığı ne kadar kurabiye varsa, bu adamlar bayıla bayıla onu yemekteler...'' deyişi aklıma geldi ve kulaklarını çınlattım! Alış veriş için dışarı çıktıkça bakındım durdum. En sonunda
Flapjack'te karar kıldım.

Flapjack'in Türkçesini bilemedim. Pek eşdeğeri yok sanıyorum Türkiye'de. Biraz susamlı şekerlere benziyor ama daha faklı... İçindekiler de tümüyle farklı elbet. Kendisi burada tanıştığım bir tad. İskoçların bol bol kahvaltılarda tükettiği ''Porridge'' 'den yola çıkılarak mı geliştirilmiş bilmem. İçi istediğiniz kadar ceviz, fıstık, badem dolu, tereyağlı yulaf kurabiyesi şeklinde tarif edebiliriz sanıyorum. İngiltere'de istemediğiniz kadar çok çeşidi var ama yağı bana ağır geldiğinden, kiloların da başını alıp gitme durumu var olduğundan pek tercih edemiyorum. Gene de denenmesi gereken tadlar arasında bence. Özellikle de yulafın sindirim açısından önemli bir besin olduğu gözönüne alınırsa, bir kez daha denenmeli derim! Sonrasında kaç kilometre yürürsünüz ona da siz karar verin...

Kimliğini biraz karıştırınca, Amerika'da pancake eşdeğeri olduğunu, aynı aileden geldiğini öğrendim. Ama İngiliz usulü flapjack tamamiyle Amerikalı adaşlarından farklı.

Tarif, Burwash Manor yazımdaki, minik patiklerin sahibinin, annesinin bana ödünç verdiği Elizabeth Wolf Cohen'in, ''The Complete Cook Book'' kitabından.(Teşekkürler adaşım)

Gelelim benim evde denediğime...

Malzemeler:
125 g tereyağı
1,5 yemek kaşığı akçaağaç şurubu (Mapple syrup)
1/3 büyük su bardağı esmer şeker
1,5 büyük su bardağı yulaf
1/2 büyük su bardağı ceviz (sizler istediğiniz başka kuruyemişlerden bir karışım oluşturabilirsiniz)
Bir tutam tuz
Yapılışı:
Tereyağ, bir kabın içinde, ocakta kısık ateşte eritilir. Erimeye başlayınca içine şeker katılır, ikisinin birbiri ile iyice karışması sağlanır. Yağ tamamen eriyince, ocağın altı kapatılır. İçine yulaf ve kuruyemiş karışımı ilave edilerek iyice karıştırılır.
Minik bir tepsiye iyice bastırılarak yayılır. 150 santigrat derecede, yaklaşık 20 dakika pişirilir.
Sevip, uygulayacağınız bir lezzet olması dileği ile...

13 yorum:

Daphne dedi ki...

Tahinli keke ne oldu??
Flapjack mi var piknikte??

munevver dedi ki...

Dilek,yarışma konusunda seninle ayni fikirdeyim.Bu nedenle yazımın linkini göndermek istemedim; ama, sonra "Oyunbozanlık etme,gönder" dedim. Katılanlara başarılar benden...
Kurabiyeni pek sevdim. Ben, hani eskiden "balbadem"ler vardı,-seninkilere de benziyor- ondan da yaptım; ama,sonra başka bir kurabiye yayımladım. Balbademleri daha sonraya bıraktım. Seninkileri denemek isterim.
(Bu arada senin pancarlı kekten yaptım, yağı azaltarak,bayıldı bizimkiler.Teşekkürler.)

"19 Mayıs Atatürk'ü Anma,Gençlik ve Spor Bayramı" kutlu olsun..

Sevgiyle,Nane Limon.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Nereden bulacağım ben şimdi akçaağaç şurubunu hım söyle bakalım Dilek'im. Etkinlik sayesinde değişik tarifler görüyoruz senden ne iyi oluyor. Ellerine sağlık. Olmuşlar da tam olmuşlar ama.
Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

ooohhh, kurabiye! lezzetinden cok, piserken bütün eve yayilan kokusu, miissss! ben de sevmem kurabiyeyi, yaparim ama kokusu icin, sonra da yemem :)

Hulya dedi ki...

guzel berceste,
kurabıyenın tarıfı,hıkayesı tam sana ozgu olmus..karma yazıları koyslaar ayır burdan bercxesteyı deseler bılıcem senı:)ellerıne saglık,

Berceste dedi ki...

Tahinli kek sanırım yerine ulaştı :) Flapjack etkinlik için!

Afiyet olsun Nanem Limonum... Türkiye'den uygulanmış ve de güzel olmuş haberini almak pek keyif verici ama senin elin neye değse zaten güzel oluyor! Sizlerin de Bayramı Kutlu olsun. Biz bu sene, buradaki Türkler olarak, Londra'da St James Park'ta bir piknikle kutladık. Sevgiler...

Teşekkürler Burçin. Sen de akçaağaç şurupsuz yap, zaten az birşey ilave ediliyor...

İyi fikir Rahşan. Ama bir de uygulamada başarabilsem, ben yemeyi seviyorum. Yapmasını sevmiyorum :(

Teşekkürler Hülya. Nasıl geçiyor tatil?

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Bercestesi,
Mapple Şurup yerine aynı miktarda pekmez kullanabilir miyiz, nasıl olur, ben bu şekilde bir denemek istiyorum. Esmer şeker yerine de beyaz şeker kullanıversem, kurabiyenin maliyetini yükseltmeyelim:) Boğazımızdan rahat geçsin dimi:)
Eğer hepsine tamam diyiverirsen bu akşam yapacağım bu kurabiyeyi:)
sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Berceste,
çok farklı bir tat ellerine sağlık. akçaağaç şurubunu bulabilir miyiz acaba... sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Berceste kurabiyene bayıldım özelliklede içinde yulaf olmasına yulaflı kurabiye ve bisküvileri çok seviyorum fazla denemem yok ama bir kaç garanti güzel tarifim var hep onları yapıyorum ama bu tarifini tuttum :) eline sağlık sevgiler.

Berceste dedi ki...

Kulübelisi, pekmezi dene ama miktarı azıcık azalt derim, çok tatlı olmasın. Esmer şekerden şaşma ama. Tadı değişiyor. Biraz rötarlı geldi cevap, özür dilerim :(

Teşekkürler... Akçaağaç şurubunu Muzi(Muzi's Kitchen)'in sitesinde buldum. http://gurmenet.com adresine bakabilirsiniz. Teşekkürler, sevgiler...

Bu tarif de garanti Pastacı Kız. Dene derim. Yalnız ben biraz fazla pişirmişim, rengini kendi damak tadına göre ayarlayabilirsin. Teşekkür ve sevgiler...

Adsız dedi ki...

Berceste, bence bunu tereyağ yerine sıvıyağla yapabilirsin. Buna benzer bir tarifim de benim var. Bizde adı anzak bisküvisi. Gerçek ölçüleri şimdi hatırlamıyorum ama ben beyaz unla yulaf ezmesini yarı yarıya karıştırıyorum. Tabii bütün kurabiyelerimde olduğu gibi bunda da sıvı yağ kullanıyorum.Pekala oluyor.Bir de kuru üzümle hindistan cevizi rendesi katıyorum. Bütün malzemeyi robota atıp karıştırıyorum. Düzgün bir şekil vermek gerekmiyor. O yüzden hiç zaman alan el oyalayan birşey değil. Yulaflı filan olduğu için sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Tadını ise biz çok seviyoruz.

Sevgiler.

Berceste dedi ki...

Sevgili Şefika, seninkinde tutan başka maddeler var, un diyorsun mesela... Burada sadece şeker ve yağ tutuyor birarada yulafları. O yüzden sanırım tereyağ daha doğru olacak. Bir de tadı ve kokusu meselesi var. Artık azıcık azıcık yeriz ne yapalım :) Senin kurabiyenin tarifini de en kısa zamanda isterim ona göre. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Haklısın Dilek. Ama benim unu çıkarıp yumurtayla da tutturduğum oldu. Yani katı yağ kullanmamakta inatçıyım:)
Tarifi de yazayım sana:
Birer bardak hindistan cevizi rendesi, yulaf ezmesi, un, yarım bardağa yakın şeker, yarım bardaktan fazla (2/3 diyelim)kuru üzüm, tarife göre 90 gr tereyağ bana göre bunun yerine sıvı yağ ve bir de benim burada bulamadğım için kullanmadığım golden syrup var. Eğer tereyağı kullanılırsa önceden eritmek gerekiyor. Ben bütün malzemeyi karıştırıp kaşıkla tepsiye döküyorum. Fırında 15 dakikadan fazla kalması tehlikeli oluyor:))

Sevgilerimle.