14 Temmuz 2011

Kerime Teyzenin Elmalı Keki

(Fotoğraf Pınar Ünal'dan alınmıştır)

Bu elmalı kek sıradan bir elmalı kek değil. Çok çok özel.

Bu kek özel, çünkü dünyalar tatlısı bir insanın tarifi, öyle özel ki, çok tanınmış bir ismin arkasında ona güç veren, onu ''O'' yapan kadının elinden çıkma. Bu insan öyle özel ki, eşine, çocuklarına, torunlarına insan olmayı öğretmiş. O kadar özel ki, pek çok zorluğa omuz germiş. Çok acılar, çok üzüntüler yaşamış ama yıkılmamış, dimdik ayakta kalmış. Tüm çevresine güç vermiş, onları ayakta tutmuş...

Öyle özel ki, çocukluğumun Kerime teyzesi olmuş... Bizleri güldürmüş, zorluklara nasıl karşı duracağımızı öğretmiş. Attığı kahkahalarla kendimize gelmişiz, onunla hüzünlenmişiz, onunla öğrenmişiz. Ceylân gözlerine baktıkça sevgiyi tanımışız. Okul dönüşlerinde, Sanem ile ikimize çayın yanındaki tarçın kokulu elmalı kek olmuş... En güzel yemekleri elinden yemişiz, en güzel anıları onun dilinden dinlemişiz.

Öyle özel ki, iyi ki hayatımızda var olmuş, bundan sonra da hep kalbimizde var olacak...

O çok özel tarif de işte burada:

Malzemeler:
  • 4 Adet Yumurta
  • 1,5 Su Bardağı Toz şeker
  • 3/4 Su Bardağı Sıvı yağ
  • 3-4 Su Bardağı Un(kıvama göre siz belirleyeceksiniz)
  • 1 Paket kabartma tozu
  • 4 Adet Orta boy Elma(ince dilimler halinde doğranacak)
  • Tarçın,
  • Üzerine serpmek için toz şeker
Yapılışı:
 
Yumurta ile şeker güzelce köpük köpük oluncaya kadar çırpılır. Sıvı yağ ilave edilir. Çırpmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu ilave edilerek yeniden çırpılır.
 
Kenarları tırtıklı, alt yuvarlak parçası çıkabilen kalıp, yağlanarak karışım buraya dökülür.
 
Üzerine tarçın ve toz şeker serpilir.
 
Elmalar dilim dilim fotoğrafta görüldüğü gibi dizilir. Üzerine tekrar tarçın ve toz şeker serpilerek, ısı ayarı 5 olan fırında 40-45 dakika kadar pişirilir. Fırının türüne göre pişme ölçüsü değişeceğinden kürdan ya da temiz bir bıçak ile pişip pişmediğini kontrol etmeniz daha doğru olacaktır. Fırından çıkan kekin üzerine vişne reçeli sürülür. Tanesi de en ortaya yerleştirilir.
 
Afiyet olsun ve siz de her yapışınızda Kerime teyzeyi hatırlayın!

11 yorum:

hindiba dedi ki...

Bir önceki yazida fotografini gördügümde gözüm kalmisti zaten. Sagol :) Böyle tarifleri "... Teyze'nin tarifi" diye not etmeyi severim. Tuhaf olacak ama bunu da "Kerime Teyze'nin Elmali Keki" diye not edecegim deftere. Ayni senin yazdigin gibi...

Isil Simsek dedi ki...

bu keki annem yapar, o kadar cok severim ki :)

tijen miriam dedi ki...

he heee ,iste bu,super
ellerine saglik,kerime teyze kimbilir ne guzel yapardi.zaten hep eskilerde kaldi o guzel tadlar.sayende bizde ogrendik,eve gidince hemen yapicam .

Ali dedi ki...

Yum! That apple pie looks delicious! Save me a slice :)

Demet dedi ki...

Ne güzel bir hikayesi varmış bu kekin... Görünüşü şahane, eline sağlık, ben de ilk fırsatta denemek istiyorum :)

Demet dedi ki...

Bir de elmaların dizilişi için detay verebilir misin? Sanki yukarıdan bakınca elma dilimlerinin sırtlarını görüyor gibiyim, yatık mı dizdin yoksa sırtları yukarı gelecek şekilde mi? :)

Berceste dedi ki...

Ne güzel Ewren, böylece Kerime teyze sonsuza dek yaşayacak!

Sendeki adı anne kokulu kek o zaman Işıl, öyle mi? :) Ellerine sağlık annenin...

Ben cevap yazana dek, sen deneyebildin mi Tijen? Daha önemlisi blog ne oldu blog?

Ali, all is yours! :)

Teşekkürler Demet. Yanyana, sırtları yukarı gelecek şekilde dizili. Oyuk kısımları hamura batırıyorsun. Ortadan başlıyorsun. Yanyana yanyana diziyorsun. Elma da ince dilimler halinde... Bilmem anlatmayi başarabildim mi? Bir alttaki yazıda bütününü gösteren fotoğraf var.

hindiba dedi ki...

Dilek,
Demet'in sorusu ve senin yanitin üzerine: Daha önce bu türden bir elmali kekin resimli tarifinde görmüstüm. Elma soyulup 2 ya da 4'e bölünüyor. Cekirdek cikan oyuk kisimlari senin dedigin gibi hamura bakiyor. Ama elmanin sirt kismina daha önce ince ince centikler atiliyor, dilimler gibi. Bu kek de öyle sanmistim ben. Senin yazisindan elmalar en basindan incecik dilimler halinde dograniyor diye anladim simdi. Tam hangisi, bi daha anlat :) Link simdi bende de calisiyor bu arada. Asayis berkemal :)

Berceste dedi ki...

Evet bahsettiğin de bir yöntem ama bu kekte önce soyup, sonra 4'e bölüyoruz. Sonra da ince dilimler(çok kalın da olmayacak, çok ince de! yarım ince parmak diyelim, şimdi parmağın da tombulu vaaaar, incesi vaaaar :) ) halinde kesiyoruz. O dilimlerin oyuk tarafı içte, sırtı havada kalacak şekilde hamura batırıyoruz. İstanbul'da olsam tek tek fotoğraflardım sizin için ama misafir olarak uzaklardayım... Anlaşılmadıkça sorun söyleyeyim...

Şeyma dedi ki...

Bu hafta içinde bu kek denenecek, kendime ödev veriyorum :) Ne harika bir şeydir bu böyle... Ellerine sağlık Bercestecim, hayırlı Ramazanlar.

Berceste dedi ki...

Prensipli hatunsundur ve dediğini yaparsın sen Şeymacığım :) Haydi iftar menülerinin arasında tatlı kısmında görelim bizim keki de :) Sizlere de Hayırlı Ramazanlar olsun...