21 Ocak 2011

Uğur Böceğim'in Doğumgünü Sofrası


İki sene önce hayatıma güneş gibi bir ''Uğur Böceği'' doğdu. O günden beri de, en sıkıntılı günümüzde bile yüzümüzü güldürdü (Maşallah diyelim nazar değmesin böcüğüme). Ay agu diyor, ay katı mamaya geçtik, ay emekliyor, ay sıraladı, şimdi yürüdü bak, ilk kelimesini söyledi derken, zamanın nasıl da hızla akıp geçtiğini anlamadık bile. Hep çocukları büyüyen arkadaşlar, aman bu günlerin kıymetini bilin çabucacık geçip gidiyor, anlamıyorsunuz bile, diyorlardı. Aynen öyle imiş durum. İki sene nereye geçti hiç anlamadım.

Geçen sene, tam da doğumgününde başlayan inşaat hayatımızı kabusa çevirmişti. Ne biz, ne de misafirlerimiz anlayıp tadına varabilmişti Böcüğümün ilk doğumgününün. İçime oturmuştu bu durum da benim. Bu sene herşey çok güzel olsun istedim. Böyle kabuslar hayatımızda olmasın diye diledim. Haftalar önceden neler yapsam diye tek tek baktım internetten dostların sitelerine. Geçen sene Hülya'nın kızı için hazırladığı Uğur Böceği temalı doğumgünü çok hoşuma gitmişti(zaten Ponpon hanımdan sonra Uğur Böcüğü lafı da oradan pelesenk oldu dilime) ve orada gördüğüm uğur böcekli kanepelerden yapmıştım. (Minik farklarla, ben tuzlu bisküvi yerine minik sandviçler kullandım, böcüğün beneklerini zeytin ezmesinden yaptım. Zeytin olarak kalamata kullandım. Domatesi de 4'e bölmedim. Kanatlarının olduğu yerden çentik attım.)Bu sene de aynen geçen sene yaptığım usulde, ilk sırada onlar vardı. Sonra, sordum Hülya'ya bu sene neler yaptın diye, bir türlü detayları yazmayı yetiştiremedi. Ama ne yapıp edip bana özelden ulaştırdı yaptıklarını sağolsun. Kocaman teşekkürler sana Hülya.

(Daha masa tam yerleşmemiş halde)

Biz neler yaptık(ben çok aradığım için, arayanlara kaynak olsun):
  • Uğur böcekli kanepeler
  • Sarımsaklı havuçlu salata
  • Peynirli börek(anneanneden)
  • Kıymalı poğaça(anneanneden)
  • Yaprak dolması(anneanneden)
  • Rus salatası
  • Funiyka
  • Şeker kurabiyeler(bebekli ve ördekli)
  • Bebek süslemeli sakız kabaklı çikolatalı kek
  • İncirli cevizli pasta


Ben tuzlulular konusunda çok becerikli değilimdir. Bu konuda anneanne Hızır gibi yetişti imdada. Tatlıları da abarttığımı davetliler gelip gittikten sonra anladım. Ciddi anlamda abartmışım hem de! Bu işin en zor yanı da menüyü oluşturmak idi.


En çok kağıt bebekleri yapmaktan zevk aldım. Bir hafta öncesinden başladım yapmaya. Bu sitede görmüştüm. En ince detayına kadar anlatmışlar yapımını. Kimisi nişan davetinde, kimisi düğün davetinde kullanmış. Ben de Böcüğümün masasında gelincik gibi açsınlar istedim. Başlangıçta onların yaptığı gibi sadece elbiseli olanından yapmaya başlamıştım. Ama hoşuma gitmedi, eksiklik hissettim. Daha sonra, kağıt bebek diye arattım ve karşıma çıkan bu bebeklerin yazıcıdan çıktılarını aldım. Tek yüzlü oldukları için saç modeli düz olan bir bebeği seçtim. İki yüzü yapıştırırken araya kürdan koydum. Grapon kağıdı ile eteklerini hazırladım. Böcüğün ele geçiremeyeceği bir yere sakladım. Sakız kabaklı, çikolatalı kekin tarifini buradan aldım. Nefis oldu.

Funiyka'nın da hikayesi var çok eskilere dayanan. Bir tekstil firmasında, üretim müdürü olarak çalışırken, konfeksiyon bölümünün ustabaşı olan hanım, Bulgaristan göçmeni idi ve birgün fabrikaya elinde bu tatlılarla gelmişti. Bir hareketim, onun çok hoşuna gitmiş. Jest olarak da tatlıları bana ve bir grup arkadaşına yapıp getirmiş. Bayılmıştım. Tarifini istediğimde de kalıplarla yapıldığını, onların da o zamanlar Türkiye'de bulunmadığını öğrendim. İlk Bulgaristan'a gidişinde bana da o kalıplardan getireceğine söz verdi ve sözünde durdu. Ama benim ihmalkarlığımla yıllardır yapılamayan bir tarifti. Kalıplar da bir köşede sırasını bekledi durdu. Kurabiye kalıplarına elimi attığımda, onlarla da karşılaşınca, yeter bu kadar köşelerinde durdukları dedim listeye onları da aldım. Ama hamurunu evde yapmaya cesaret edemedim bu yoğunlukta ve yerine hazır milföy hamuru kullandım. Tarifi de bu siteden aldım. Elimde 6 adet kalıp olduğu için, 3 defada pişirmem gerekti. Bu da zor oldu. Sonrasında kalan hamur için alüminyum folyoya huni şekli verip üzerine yağlı kağıt sardım, o da aynı işi gördü. Keşke en başından beri aynı şeyi yapsaymışım. Muhallebisi için de iki kat ölçü kullandım. Çok fazla geldi. 6 kase fazladan muhallebimiz oldu böylece! 18 adet için 1 ölçü denk gelecekmiş.


Peynirli börek, kıymalı poğaça, yaprak dolması annem usulü klasik tariflerdendi.

Rus salatası da klasik bildiğiniz Rus salatası. Sarımsaklı yoğurtlu havuç salatasında havuçları biraz zeytinyağı ile kavurdum. Kıtırlığı gidene dek. İçine çok az kimyon ve kuru nane kattım.

Aslında Zuhal'in civ civli patates salatasından yapacaktım özellikle çocuklar için. Ama griptir, 5.hastalıktır, çocuk milleti fire verdi ne yazık ki. Onun yerine Ayşem'in şeker kurabiyelerinden (hala o yarışmanın benim gözümdeki birincisi sensin Ayşem'im) yaptım. Şeker hamurunu sağlıklı bulmadığım için de süslemelerini uygulamadım. Yeni çıkan ve süpermarketlerde satılan başka bir süsleme malzemesinden birkaç tane kurabiye üzerinde denedim ama onların da sağlıklı olmadığını düşünüp, en güzelinin süslemesiz sade kurabiye olduğuna kanaat getirdim. Onları da eve gelen miniklere hediye olarak verecektim ama gözüme çok fazla sade göründükleri için, içinde GDO'suz malzeme kullandıklarını belirten bir markanın çikolatası ile balonda karar kıldım teşekkürler hediyemiz için. Ayşem'in böcüğünün doğumgününe hazırladığı paketlerden biraz kopya çektim paketleme hakkında da. Balonlarımız, süslemelerimiz derken ev, masa hazırdı...


Konuklarımız ve Böcüğümün arkadaşları da gelince, evin içinde mutluluktan zıplayan bir küçümenim oldu. Sevinmek ama nasıl sevinmek! Zıplamak, el çırpmak, her türlü mutluluk ifadesi....

Bu arada bizimkinin en yakın arkadaşlarından birisi 75 yaşında ve ona bayılıyor. Hergün adını sayıklıyor. Ona gidelim, o bize gelsin şeklinde. Yaşıtlarından daha çok seviyor görünüşte... Ama bu sefer yaşıtlarını görünce sevinçten herşeyi unuttu!

Bizim böcük pek insan canlısı. Oyuncak kapmaz, paylaşır, bencillik etmez. Yaşıtları ilk başta oynadıkları oyuncak için kavga edeceklerini düşünüyorlar genelde. Bunu farkettiğim durumlarda haydi anneciğim, şu kardeş senin elindeki bu oyuncakla oynamak istiyormuş deyince, bizimki uzatıyor, başka bir oyuncak alıp onunla oynamaya başlıyor. Bu da karşısındakini çok şaşırtıyor ve kavga çıkmayacağını anlayınca beraberce oyuncakları ala vere oyuna başlıyorlar. Gelen çocukların hiçbirisi evine dönmek istemedi. Gitmeyelim diye diye gidenler oldu. Annesinin kaptığı gibi götürdüğü çocuklar oldu. Bizim böcüğün 75 yaşındaki arkadaşı daha oturduğu için sesi çıkmadı gidenlere. Sonrasında da babası gelince kimsenin arkasından ağlamadı, neredeler demedi. Aslında hiç demiyor, güle güle, gene gelin diyor, el sallayıp öpücük veriyor ama gitmemek için ağlayanları görünce kendisini kaptırır mı diye endişe ettim. Endişem yersiz çıktı.

Nihayetinde böcüğüm çok mutlu oldu, gelenler mutlu oldu, tüm bunlar beni de mutlu etti. Nice nice yaşlara sağlıkla, mutlulukla, sevdiklerinle Böcüğüm! Canım, canımdan bir parçasın sen benim!

İlerideki yaşlar için Işıl'ın çok güzel önerileri var. Önümüzdeki seneler için neler yapacağımız şimdiden şekillenmeye başladı böylece.

Kutlama önerilerini anlatan başka siteler de burada ve burada var.

45 yorum:

YesiM dedi ki...

Ugur bocugunu biz de cok opuyor, nice guzel yaslar diliyoruz...

ulay dedi ki...

Mutlu yillar minik ugur bocugu! Sevdiklerinle birlikte mutlu saglikli huzurlu upuzuuuun bir omrun olsun, iyi ki dogdun! :)

İkiz Annesi dedi ki...

Nice sağlıklı güzel mutlu yaşlar dilerim.Her yapılan çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.

Deli Anne dedi ki...

Bercestem, uğur böceğine nice, nice, nice güzel yaşlar olsun.. sağlıkla, huzurla ve sevdikleriyle.. herşey harika görünüyor lakin ben o bebeklere bittim.. ne emek vermişsin canım ya.. ah kızım olsa ben de yapsam .. Selim'in doğum günü de yakın ama ona olsa olsa dinozor maketi dikmek lazım ki hiç de içacıcı değil.. funiykatydı sanırım onu da pek merak ettim..

senin de , her eve lazım anneannein de eline sağlık.. tebrikler canım

ulay dedi ki...

Hersey nefis gorunuyor bu arada, ellerine saglik. Daha cok var ama ben de simdiden hangilerinden kopya cekerim ona bakiyorum, super olmus sofra :)

Nihan dedi ki...

ellerine sağlık,herşey harika olmuş.en ince ayrıntısına kadar çok güzel görünüyor.ameliyatlar yüzünden ben de oğluma yapamadım bu sene. seneye Allah sağlık versin de güzel birşeyler yapayım. uğur böceğini öperim.

Unknown dedi ki...

Nice senelere inş.. hayatı hep uğurlu olsun,harika şeyler yapmıssınız..

The Peacock Pearl dedi ki...

Beautiful job with the cupcake toppers!!! i love the little girl pictures you used. very creative! thank you for sharing the pictures with me! :)

Açalya dedi ki...

Doğum gününüz kutlu olsun, uğur böceği 2 yaşında ha? vay be! Sağlıklı olsun, tantrumsuz olsun, iştahlı olsun bu yeni yaşında.

Uğur böcekli kanepelere bayıldım! zeytin ezmesi benekler ne iyi fikir!
Funika da bizim bildiğimiz torpil gibi birşey mi? Hani pastanelerde satılan? Çok severdim.

Harika bir sofra hazırlamışsınız, çok güzel geçmiş belli.

banushka dedi ki...

nice sağlıklı, huzurlu, ışıl ışıl yaşlara :) sofrada da herşey harika gözüküyor, ellerine sağlık...

ycurl dedi ki...

Nice guzel ailesi ile mutlu yillara ugur bocegine! Ne guzel seyler yapmissin boyle ama ben su Bulgar isi tatliyi biliyorum oldu mu simdi canim istedi bak :)

Anne ve Bebisi dedi ki...

Ne kadar emek vermissiniz.. masallah :) Cok guzel gorunuyor hersey..

Saglikla, mutlulukla. huzurla gecsin yeni yasi insallah :) Onun dogumgunu, senin de dogurma gunun kutlu olsun annesi :))

Adsız dedi ki...

Daha nice sağlıklı yaşlara minik hanım :)

Adsız dedi ki...

harika gozukuyor sofra ellerine saglik Dilekcigim;

ugur bocegi ile kutlayacaginiz nice saglikli mutlu yaslari olsun

sevgiler.

munevver dedi ki...

Nice yıllara Uğur Böceği! Sağlık ve mutlulukla, ailenle birlikte..


Öpüyorum,

MeRaiL dedi ki...

Dilek'cim seker kizina saglikli, sizinle hep huzurlu nice nice yillar dilerim.. ;)

Iki sene ne cabuk gecti gercektende, ust komsunun terbiyesizligini daha dun gibi hatirliyorum, neyse bu sefer ki super olmus Dilek'cim, ugur bocekli kanepeler cok tatli gozukuyor, o kagittan hazirladigin bebeklerde cok hos ve orjinallik katmis o gune. ;)

Gule gule, gene gelin diyip el sallayan o guzeligi yerim ben..
Opuyorum sizi.

Punto dedi ki...

Sağlıklı, mutlu başarılı yıllar dileğiyle "uğur böceği"ni yanaklarından öpüyoruz.
Oya-Akın

Isil Simsek dedi ki...

ooo ne guzel bir sofra bu boyle,bayildim ben de ugur bocegi kanapelere.dogum gunu kutlu mutlu olsun Ponpon Hanimin :)

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Yeni yasiniz hayirli ve ugurlu olsun,saglikli nice yillara,hersey nefis olmus,cok güzeller,ellerine saglik,sevgiler iyi pazarlar...

Daphne dedi ki...

Nice mutlu, saglikli, huzurlu yillar diliyoruz. Yine harikalar yaratmissin, bizim cadinin da 2 hafta sonra dogum gunu, menuyu hemen kopyaladim. Hepsini yapamasam da, bir bolumunu yaparim herhalde..Aslinda keske sen olsaydin da yapsaydin :(

yeliz dedi ki...

nice yaşlara sevgiler

hindiba dedi ki...

Minik hanimin 2. dogumgünü kutlu olsun. Nice saglikli, mutlu yaslara. Bu sefer icinize sindi sanirim. Hem sade hem özenli omus; benim de hep yapmak isredigim gibi... Bu yaslarda bir dogumgünü organize etmenin en zor yani herseyi dogumgünü sahibinden gizli sakli hazir etmek degil mi? :)Kagit bebekleri ilk gördügünde minik hanimin yüzündeki ifadeye sahit olmak isterdim...

Adsız dedi ki...

İyki doğdun Ponpon
*Ashley*

Çileksuyu Sibel dedi ki...

nice mutlu yaslara ugur bocegi...

Bezen Hindistan dedi ki...

2 oldu bile ha, canim benim. nice mutlu saglikli yillari olsun insallah, cok opuyorum sizi.

Adsız dedi ki...

Wooow, sana da uğur böceğine de emeği geçen herkese de maşallah :) Yeni yaşı kutlu olsun ve hep mutlu olsun uğurlu :))

Neslihan dedi ki...

Dilekcim, Ponpon Hanım, sağlıklı, mutlu uzun bir ömür geçirsin sevdikleriyle, nice yaşlara...

Hulya dedi ki...

nice guel saglikli yaslara;hep birlikte;
nasil geciyor bu zaman diycem?inanilmaz.

ayçobanı dedi ki...

Yahu sen dün dogmadin mi kücük hanim? Ne zaman iki oldun?? Iyi ki dogdun şirine, nice guzel yaslara, yillara...
Anneye benden selam soyle lutfen be ona de ki Ayca teyze bu sofrali yazilarda yalanip duruyor resimlere baka baka ;)

İpek Kuscu dedi ki...

Dilek'ciğim,nice sağlıklı güzel geçen doğum günleri kutlansın yaramaz Ponpon hanımı ve seni çok öpüyorum .

Hulya dedi ki...

Dilek çok çok güzel bir parti oluş, ellerine sağlık kızının yeni yaşını kutluyorum, ayrıca çok naziksin canım;)öpüyorum çok!

Deli Anne dedi ki...

Aramızadki telepatiye bak yalnız.. az önce (1-2 dk önce) sana bakındım.. hatta diyecektim ki Bercestem doğum gününden sonra yorgunluktan sesin soluğun çıkmaz oldu dye.. sonra dedim dürtmeyeyim boş yere.. gittim baktım ki sen bana yorum yazmışsın:)

Berceste dedi ki...

Teşekkürler Yeşim teyze, Ela kardeş :)

Teşekkürler Fragola teyze. Lina'ya sevgiler, Çiko'nun göbüşünü bizim yerimize sever misin?

Teşekkürler İkiz Annesi.

Teşekkürler Deli Anne, hep birlikte inşallah. Size de dinozorlusundan yaparız :)Buluruz şirin birşeyler :) Funiyka mı, funika mı onu da tam bilemedim ya, beğenildi pek! Sağolasın.

Sen bir kenara not al, lazım oluyor sonra Fragola :)

İlla doğumgünü şart değil ya Nihan, birgün aniden bir süpriz yapıverirsin böcüğe, önemli olan onların sevinmesi ve mutlu olması değil mi, günün önemi var mı?

Teşekkürler Anne.

Thank you so much for the idea Composing Hallelujahs! All of our friends and kids liked them so much.

Amiiiin Açalya. Teşekkürler tüm güzel dileklerin için. Torpili bilemedim ben. Ustabaşımız getirdiğinde ilk defa yedim. Pastanelerde de hiç görmedim bu tatlıdan. Benimki biraz sahte versiyonu oldu milföy hamuru ile ama beğenildi bu haliyle de. Yalnız epey uğraştırdı, bir de hamuru ben yapsaydım başa çıkamayacaktım herhalde.

Çok teşekkürler Banushka.

Teşekkürler Ycurl teyze :) E biliyorsan o tatlıdan oturup yap :P Bak tarife de link verdim hazır, huniler yoksa alüminyum folyo ve yağlı kağıt da aynı işi görüyor!

Teşekkürler Esra teyze :) MK'yı getir İstanbul'a doğumgününde, birlikte kutlayalım bu sene :)

Çok teşekkürler RRH.

Teşekkürler Kiraz Sevdam :)Hepbirlikte inşallah! Sevgiler bizden...

Çok teşekkürler Münevver hanım. Keşke gelebilseydiniz o gün :( Biz de sizi önce ellerinizden, sonra da tatlı yanaklarınızdan öpüyoruz.

Çok teşekkürler Meral.Evet bu sene içimize sindi, mutluyduk, huzurluyduk. Daha bir ne olup bittiğinin de farkına vardı böcük. Tam yemelik kıvamdayız. Bir türlü buluşamadık, buluşsak, peşinde koşmaktan vakit bulursan ye onu :)

Çok teşekkürler Akın amca, Oya teyze. Biz de ikiz kardeşlerin doğumgünlerini kutluyoruz. Aynı günde doğmuş olmaları çok güzel bir tesadüf. Her sene kulakları çınlayacak böylece.

Çoook teşekkürler Işıl teyze. Önümüzdeki senelerde sizden kopya çekeceğiz :) Sevgiler...

Çok teşekkürler Bir Terazi Kızı.

Fotoğraflarını da çekersin umarım Defne :) Şimdiden o tatlı cadının doğumgününü kutluyor, kocaman kocaman öpüyoruz. Dün gibi doğduğu gün çektiğim heyecan! Sevgiler sonsuz...

Teşekkürler Yeliz.

Teşekkürler Evren teyze. Evet bu sene içimize sindi. Hevesimiz kursağımızda kalmadı çok şükür. Valla bizimkinin gözünün önünde oldu herşey. Pek eğlendi böylece :) Yani gizlemedik, birlikte yaptık. Balonları her şişirişte kaptı, ilk defa görüyormuş gibi çığlık attı. Birlikte süs yaptık. Kaptı kaçtı, kovaladık vs vs... O kısım da eğlenceli geçti böylece.

Teşekkürler Asley - Kontiki abla :)

Hepbirlikte Sibelciğim. Sizin yeğen böcükle de birlikte.

Günler ne çabuk geçiyor değil mi Bezen. Teşekkürler...

Teşekkürler Su'nun annesi Evren teyze :) Siz İstanbul'a dönün, hepbirlikte kutlayalım :)

Çok teşekkürler Neslihan.

Aynen öyle Hülya, aynen öyle! Sağolasın...

:) Evet Ayçobanım ya, ne çabuk geçti zaman. Hem iyi, hem kötü böyle olması. Gel, hazırlayalım böyle bir sofra senin için de!

Çok teşekkürler Çileğim. Biz de seni öpüyoruz.

Teşekkürler Hülya, hem fikirler için, hem güzel dileklerin için.

Yok Deli Annem yorgunluktan değil, bizimkinin uyku saatlerinin tepe taklak olmasından. Bugün gene gündüz uyumadı. Bir huysuzluk, bir huzursuzluk :((((

Pinar dedi ki...

O meshur "domates" ugur bocegin demek buymus! Super guzel olmus. Insan yemeye kiyamaz!:))

Minigin daha nice yaslara, sevgiyle, saglikla, sevdikleriyle girsin dilerim.

Berceste dedi ki...

Kendim yerken bir ah diyorum valla Pınar :) Cok teşekkürler güzel dileklerin için, darısı başına ;-) Bu arada dün Permablitz toplantısında bol bol kulaklarını çınlattık :)

Asortik Krep dedi ki...

Ben kaçırmışım bu yazını, çok üzüldüm görünce.Lütfen geç de olsa kabul edin iyi dileklerimi.Sevgiler yolluyorum Akdenizden :))

Berceste dedi ki...

Ben de ara ara topluca okuyorum yazıları Asortik Krep'im. Dolayısı ile ne demek, üzülme lütfen. Mis kokulu Akdeniz'i içimize çektik, seni kocaman öptük, teşekkür ederiz :)

Aylin Anne dedi ki...

Hepsine bayıldım. Doğum günü kutlu olsun tatlı kızının :)
Sevgiler

Berceste dedi ki...

Teşekkürler Aylin Anne...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

çok güzel bir doğumgünü olmuş, yapılanlar, hazırlananlar çok çok güzel. En çok da prenses külahlarıyla kapkeklerin sunumuna çarpıldım.
Annenin içi rahat etmemiş uğraşmış, güzel böcüğü mutlu olsun, bu günü hep güzel hatırlasınlar diye...

Böcüğün oyuncak paylaşma alışkanlığından bizim böcükler de ders alsalar keşke... Hiçbir çocuğunu kolay kolay yapamayacağını yapıyor Prenses...
Nice güzel yaşları olsun, hep böyle güzel doğumgünleri olsun, sevdikleriyle, mutlu huzurlu...

Chinnu dedi ki...

I would love a colorful and yummy birthday party like this for myself too!!
Loved the cake toppers...so pretty!
Cheers!

Adsız dedi ki...

Merhaba etekli kağıt bebeklere bayıldım çok çok beğendim bağlantıyı tıkladım ama blog bulunamadı yazıyor lütfen rica etsem nasıl yapılacağını anlatır mısınız lütfen çok güzeller yapım aşamasını bulamadım eğer yardımcı olursanız çok sevinirim.
Mail adresim naz__korkmaz@hotmail.com

Adsız dedi ki...

Mail adresimi yanlış yazmışım tabletten yazınca harflere eksik basmışım kusura bakmayın bende hergün bakıyorum sayfanıza niye cvp gelmiyo diye düşünüyordum :) kusura bakmayın lütfen
nazli__korkmaz@hotmail.com

tekne turu dedi ki...

başarılı bir doğum günü organizasyonu olmuş, emeklerinize sağlık.. tebrik ediyorum

Berceste dedi ki...

Teşekkürler...