29 Eylül 2009

Son Durum


BPA ve Avent ile ilgili yazımın ardından belli bir dönem beklemek ve neler olduğunu izlemek istedim.

Sağolsun
Evren ve Asortik Krep BPA'nın zararlarını anlatma konusunda hep yanımda yeraldılar. Desteklediler ve benimle birlikte şikayet edilecek yerlere e-posta gönderdiler.

Bir dirhemcik biberon kullanan, kullanmak zorunda kalan anneleri ve anne adaylarını bilinçlendirebildiysek ne mutlu bize.

Bugünden sonra da bizleri okuyacak olanlara aman dikkat diyorum.

Özellikle Türkiye'de POLİKARBONAT adı altında satılan, süslü, cicili, bicili, ucuz biberonlara, pahallı markaların sağlıklı olduğunu öne sürdüğü biberonlara sakın sakın aldanmayın. Ayşe şunu kullanmış, Fatma bunu beğenmiş demeyin. Çocuğunuzun sağlığını, kullandığı cicili, bicili eşyalardan daha çok düşünün. BPA'lı ürün almayın.

Marka adıyla konuşmayı ve Berceste'de yazmayı hiç istemediğim halde, anne adayları için markaları da söylemeden duramayacağım. Çünkü anne ne kadar deneyimli olursa olsun, ne kadar hazırlıklı olursa olsun, olağandışı bir durumda tıkanıp kalabiliyor(kendi tecrübemle sabittir!) Benim yaşadıklarımı bir başkasının yaşamasını istemiyorum!

Kimya mühendisliğinde okurken öğrendiğimiz en önemli bilgilerden biri cama hidroflorik asid dışında başka hiçbir kimyasalın etki etmediği idi. Bu düşünceyle cam biberonda karar kıldım. Biliyorum ki, cam çocuk için tehlikeli ama şimdilik eline vermemek kaydıyla cam biberona geçtim ve Chicco'nun 250 ml'lik cam biberonlarından(tek dezavantajı silikon emziği ayrıca almak gerekiyor, üzerindeki emziğin alerji yapma tehlikesi var, bu da ekstra masraf gerektiriyor) aldım. İngiltere'den gelen anne memesine en benzeyen biberon önerisi ile aldığımız (anne sütüne geri dönmesini sağlarsa düşüncesi ile)Tommee Tippee biberonlarımız(cam değiller) BPA'sızdı. Aventkolik olunca bizim kız, onları kullanmayıp kenara koymuştum, şimdilerde Aventler ile yer değiştirdiler. Esas kullanılanlardan oldular. Türkiye'deki Mothercarelerde bu marka ve BPA'sız olanları var. Medela polikarbonat biberonları tümüyle satıştan çekerek mükemmel, anne dostu bir marka olduğunu kanıtladı kanımca. Onun bütün ürünleri de BPA'sız bildiğim kadarıyla. Zaten süt sağma makinamız Medela idi. Ama biberon ucunu bulamamıştık. O aşamayı da geçtik. Bu üç markayı kendi süzgecinizden geçirererek rahatlıkla kullanabilirsiniz. İhtiyacınıza, bütçenize göre.

Avent ne yaptı? Oyaladı, sıradan kes-yapıştır e-postalar gönderdi bol bol. Eve telefon edip teknik servisten memnun kalıp kalmadığımın anketini yaptı.(Şikayet oraya gidiyor ya!) Memnun değilim deyince, bir daha arasınlar mı diye sordu, evet dediğim halde bir daha aramadılar. İçinde BPA olmadığını iddia ettikleri, önceden sterilize edilmiş, 4 kullanım dışında kullanımını önermedikleri bir grup kap gönderdiler eve, göndermeyin dediğim halde üstelik. Onlara yeterince para yedirip, ürünlerinde sorun yaşadığım için bir daha geri gönderme masrafına katlanmak istemediğim için ''Hayvan barınağına'' hibe edilecekler.

Benim gibi şikayet amaçlı e-posta gönderen 18 yaşında çocuğu olan başka bir arkadaşıma da aynı öneriyi yaptılar hatta! Şu anda web sitelerine bakınca BPA'sız ürünler Türkiye'ye gelmiş gibi görünse de, satışta hiçbir yerde bulamıyorum hala! Ayrıca BPA'nın zararına dikkat çekmemek ve ellerindekini satabilmek için firma, dayanıklı biberon diye tanıtıyor BPA'sızları web sitesinde! Ne pazarlama hilesi, hiç yakışmıyor bu firmaya hem de hiç! Daha dayanıklısına ne gerek var deyip, ucuza çok rahat yönelebilir kullanıcı. Oysa önemli olan BPA kısmı!

İngiltere'den gelen(bizimki Aventkolik olunca mecbur denemek için getirtmiştim) biberonlar çöpü boylayacaklar. (Ne masraf, ne ziyan, haram olsun verdiğim paraya diyerek ve dünyada bu kadar aç çocuk varken diye düşünüp, çok da üzülerek) Zira acayip derecede polimer madde kokuyorlar. Reçinemsi ve 10 defa sterilize edilmesine, her sterilizasyonda taze su kullanılmasına, havalandırılmasına rağmen geçmeyen, beni rahatsız eden ağır bir koku! Zaten cam biberon kullanma noktam da bu oldu. Bit kadar gariban bebeğe ne olduğu bilinmeyen, yarın öbür gün o kokuyu duyduktan sonra, başka zararlarının çıkabileceğini düşündüğüm polimer bir madde ile besin vermek istemedim. Hatırlayın polikarbonatlar da ilk çıktıklarında zararsız diye biliniyorlardı! Belki önyargı diyeceksiniz ama sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yermiş. Bu arada bizimki gibi Aventkolik olup başka biberon kabul etmeyen bebekler de önerdiğim cam biberona rahatça geçebiliyorlar. Zira parçalar birbiri ile uyumlu ve tasarımı çok benzer.

Bu BPA korkusu beni çok fena sardı ve bizimkine ne diş kaşıyıcı, ne başka plastik ağızla temas eden birşey aldım. Mama tabakları porselen. Sonradan Chicco'nun kırılmayan tabaklarının içine oturturum diye düşünüyorum. Kaşığımız da şimdilik porselen. Sonrası için tatlı kaşıkları ne güne duruyor, biz neyle büyüdük düşüncesindeyim! Su için çelik var aklımda ve önerilere açığım! Hani otur herşeyi tahtadan yap deseniz yapacağım o derece!

BPA'yı bilmeyenlere duyuralım. Yetkili makamlara e-posta yazmaya devam edelim. Yediğimiz, içtiğimiz herşeyi irdeleyip, özellikle plastik ise geri dönüşüm işaretine bakalım ve 7 numaralı geri dönüşüm işareti olanları asla kullanmayalım. Evlerimize aldığımız suya da dikkat etmeyi unutmayalım. Çünkü çocuklarımız için çare bulduk diyelim, ya biz? İçme suları da polikarbonat şişelerde satılıyor biliyor musunuz?

16 yorum:

Çileksuyu Sibel dedi ki...

selam Dilek'cim,bugun boots'da biberonlara bakiyordum da,bende oldum olasi renkili,bicir bicirlari severim,hangisinden alirim benim periye diye dusunuyordum,aklima sen geldin,yazdigin konu,sonra yine kafam karisti,acaba hangisiydi Dilek'in bahsettigi diye..bu yaziyi benim 5-10 defa okumam lazim,biberon almadan once,kardesime de linkini gondereyim de baksin,ogresnsin simdiden..saol paylastigin icin..

Asortik Krep dedi ki...

Bence ha doğrudan çocuğa zararlı bir madde içirmişsin ha bu biberonlardan kullanmışsın hiç fark yok.
Birde bu konuda illa pahalı marka kullanmak sorunu çözmüyor sanırım,bu konuya dikkat çekmeyi istedim.

yeliz dedi ki...

sevgili berceste,
senin dikkatini çektiğin konu sayesinde acayip bir araştırma ile biberonu yurtdışından getirttik. maalesef yine avent-çünkü buna alıştık. sonrasında tüm tanıdığım bebeklilere de yazını aktardım, biz kısa vadeli çözüm bulduk tabii. aslında bu konuda yetkilileri uyarmak lazım,
bizi uyardığın için teşekkürler

hindiba dedi ki...

Dilek, ben de blogumda bir markanin adini bazen iyi, bazen kötü yanlarindan bahsetmek icin anmak gerektiginde tereddüt yasiyorum senin gibi. Insan ne bir markanin düsmani, ne de digerinin reklamcisi gibi görünmek istemiyor. Ama baskalari bizim gibi bu konularda aradigi bilgiye zorlanarak ulasmasin, biraz daha kolay/hizli yol alabilsin diye düsünüyorum sonra. Bu acidan haklisin ve yalniz degilsin.

Su konusunda neden celik (bardak?)düsünüyorsun anlayamadim. Belki de yanlis anladim o cümleyi. Oglum biberonsuz büyüyünce ben kisa bir süre ara ürünlerden kullandim ama silikonunu cignemeye basladigini farkedince cam su bardagindan icmeye alistirdim. Sorun olmadi.

Cocuklarimiz icin daha da arastirmaci, daha da aktif olacagiz. Böyle bir dünya maalesef...

Berceste dedi ki...

Cicili bicili hevesini kıyafetlere sakla Sibel'im :) Kız çocuğunda pek şeker duruyorlar. Bizimki henüz keltoş o yüzden toka takamıyorum ama :P Bir de bıngıldak kapanmadı daha elbet! Sen oradan sağlıklı olan ama Avent olmayanlardan al biberonları da. Kıyafet için de Mothercare ve Mamas and Papas indirimlerini bekle :) Sabırsızlıkla bekliyorum sizin küçümeni, sağlıkla ve de... Sevgiler...

Aynen Asortik Krep'im! Parmak basmak istediğin konuya da değindimi sanıyorum ama altını çizmekte fayda var elbet!

Yeliz'ciğim keşke Avent seçmeseydin, zira ben onlarda da koku hissettim ve dünya para verdiğim halde ayırdım, duruyorlar kenarda. Birisine vereyim bile diyemem içim sinmediği için. Onlara yedirdiğimiz paranın haddi hesabı yok ve üstüne zararlı :((( Buna çok üzülüyorum, kaç çocuk beslenirdi o paraya :(((( Yetkilileri uyarmak lazım ama sesimizi duyurmak için IMF başkanına eylem yaparak mı???? E-postaları yazıyoruz, telefonlar ediyoruz duyan yok :(((( Oyuncaklar şu anda ikinci büyük sıkıntım. Garibana diş kaşıyıcı alamıyorum ftalat tehlikesi yüzünden. Kime güveneceğimi şaşırmış haldeyim! Sevgiler...

Kendi kendine içmesi için Evren. Camı düşürürse ve kırılırsa korkusuyla. Bizimki de şimdiden mama takımının bardağından su içiyor çok şükür. Bir de suluklar için yapılmış ağızlık aldım akıtmayan. O da cam biberona tam oturdu, biberonla ikisini de kullanabiliyoruz. Şimdi dişler çıkıyor, silikon emzikler de tehlike oluşturmaya başlayacak :( Yırtılırsa, çiğnerse onlar da zararlı :( Çocuklar için ne kadar araştırmacı ve aktif olursak olalım bir noktada tıkanıyoruz. Arada kendimi yeldeğirmenleriyle savaşıyor hissediyorum :( Hah tamam bu sertifikalı uygundur diyorum, ardından beter birşeyle karşılaşıyorum :( Paranoyaklığa az kaldı :P Küçük adama öpücükler.

ycurl dedi ki...

Amerika'da BornFree ve Dr.Brown adli BPA free bebek biberonlari ve malzemeleri satiliyor. Hatta BornFree'nin cam biberonlari da var. Ben cok fazla Avent BPA free urunlerini gormedim. Amazonda'da avent urunleri icin kotu reviewler yapilmis: http://www.amazon.com/gp/product/B001FSHJZU
Belki BornFree ve Dr.Brown'un urunlerini Turkiye'ye ithal eden firma vardir. BornFree epey yaygin burada cunku.

Berceste dedi ki...

Türkiye'de hiç BornFree görmedim Ycurl'cüğüm :( Ne yazık ki, Türkiye'de Dr. Brown'lar da BPA'sız değilmiş. Son dönem getirtti ise bilmiyorum. Benim yazımda yazdıklarımın dışında çok fazla alternatif yok şu an itibarıyle! :((( Amerika ve Kanada bu konuda kesin tavrını koydu ve oradakiler içleri rahat kullanabilirler biberonları ama Avrupa ve Türkiye için aynı şeyi söyleyemeyeceğim :((( Bir de üretim ya da pazarlama sorunu sebebiyle, bilemiyorum tam sebebini, Avent BPA'sız ürün pazarına geç girebildi ve nedense tamamen yeni bir ürün soktu. Onun akıbeti de zamanla belli olacak kanımca. Şu an belki sağlam, belki sıcakla BPA vermiyor ama o kokuyu duyduktan sonra başka ne çıkacağını bilemedim ben şahsi olarak! Teşekkürler uzaklardan haber verdiğin için, özellikle de gönderdiğin bağlantı için. Sevgiler...

beste dedi ki...

Eskiden bebekler dogdugunda anneanne yada babaanne gumus kasik hediye edermis sonralar da yerini plastik kasiklar aldi. Yaziyi okuyunca dehsete kapildim cunku oglum aventle ve plastik kasiklarla buyudu, kendi oglumu zehirledim yani bilmeden, arastirmadan:(

Berceste dedi ki...

Ben nasıl olmuş da cevap vermemişim Beste, çok utandım, özür dilerim geciken cevabım için :((
O gümüş kaşık hediye etme işi gerçekten güzelmiş. Ama sanırım Türkiye'de çok uygulanan bir adet değil, bize gümüş kaşık gelmedi ama hediye mama takımlarımızın birinin içinden porselen kaşık çıktı. Şimdilerde onu kullanır olduk. Hem bizi metal kaşıklarla beslediler diye ağızlarımız eskimemiş ya! Sağlıksız plastiklere kat be kat tercih ederim. Ah bir de ağır olmasalar! Her güzelin var bir katlanılacak tarafı değil mi? Avent ile bizim küçümen bile beslendi ne yazık ki, anne olayı keşfedene kadar :(((( Ama zararın neresinden dönsek kardır değil mi? Senin küçük adam da şimdilerde sağlıklı beslenerek o kısmı telafi edecektir. Sevgiyle...
(Bak bir de ne hatırladım, Bebeğinizin ilk yılında sizi neler bekler diye bir kitap var hani, annelerin el kitabı misali... Orada yazan birşey... Bebeğinizin ilk katı gıdaya geçmesi kutsal bir tören gibidir, bütün aile o günü bekler, özel tabaklar hazırlanır, gümüş kaşıklar saklandıkları yerden çıkartılır ve büyük bir hevesle bebeğin ağzına ilk katı gıda verilir, bütün aile toplanmış bu olayı izlemektedir. Harika olacağına inanılır, muhteşemdir! Yanılıyorsunuz... Çok büyük olasılıkla çocuk ağzına verilen gıdayı geri iade edecektir :)))) Ve aynen öyle olur :P Bizimki suratını öyle şekilden şekile sokmuştu ki, hala gözümün önünde. Ben ısrarcı olunca da basmıştı yaygarayı!)

beste dedi ki...

evet ya sagliksiz plastiklere tercih edilir metaller bende daha yumusak diye iyi birsey yapiyorum zannetmistim. Aslinda esimin gumus kasigi varid degerini bilemedim. Ilk seftali vermis ve videoya cekmistim igrendi resmen:)

Berceste dedi ki...

Benim gibi bir nöbetçi blogcu daha varmış ne güzel :) Bizimki de ilk defa elma yemişti. Şeftaliyi de ekşi buldu iyi mi? Şimdilerde limon yalıyor ama ekşi portakal kaza ile verilirse, iadeli taahütlü mektup yolluyor. Alem bu çocuk milleti!

Gaye Sumer dedi ki...

Dilek selam. Ben de Ağustos'ta yazmı ştım Avent'e. Şablon bir cevap geldi. Avent bebeğinizi düşünür, zarar verecek ürünü piyasaya sürmez, hep yanınızdadır vs. Tekrar yazarak soruma cevap alamadığımı, neden Türk bebeklerine seçme şansı vermediklerini sorduğumu söyledim. Cevap vermeye tenezzül dahi etmediler. Ürün gönderseler ben de senin gibi çöpe atacaktım. Avent'in hiçbir ürününü kullanmıyorum, tüm çevremi de bilinçlendiriyorum. Sanırım bireysel olarak yapabileceğimiz bu. Eninde sonunda BPA'sız ürünler cogalacak ama maalesef iş işten geçmiş olacak. Sevgiler..

Berceste dedi ki...

Sevgili Gaye, bana Eylul ayında Türkiye'de piyasaya çıkacağını söyledikleri BPA'sız ürünler Şubat 2010 oldu, hala yok! Web sitelerinde dayanıklı biberon diye yazıyor. BPA'dan söz etmemişler bile! Ben bunun altında iyi niyet ve ülkem halkını düşünen bir pazarlama stratejisi göremiyorum ne yazık ki :(((( Ellerindeki stokları bitirmeye çalışıyorlar. Bu Avent'in yaptığı. Dr Browns, Nuby, Bebe D'or ve adını hatırlayamadığım başka markaların temsilcisi de Birlik Dış Ticaret imiş. Geçenlerde bir bebek marketinde temsilcilerinin de bulunduğu reklam standları vardı. Stand polikarbonat biberon doluydu. BPA'sız olanı hangisi diye sorduğumda, o nedir cevabını alınca, iş orada bitti dedim içimden ama yılmadım, açıkladım. Hımmm bunlar polikarbonat ama sağlam çıkmaz o madde diyecek oldu kız, marketin stand görevlisi kaş göz işaretiyle susturdu onu. Şirketini aradı, sordu, kiminle konuştuysa telefonu kapatınca tamamen kişisel hatam özür dilerim buyurdu. Bir tek Nuby'nin bir adetcik biberonunu önüme koydu, bunda yokmuş deyip ama onun malzemesi nedir haberi bile yoktu. Olmadı cam biberon alın buyurdu! İşte burada tüketicinin önemi ortaya çıkıyor. Tüketici bilinçlenirse, karşısındakini sorgularsa öğreten ve yaptıran kişi oluyor. Belki kendi çocuklarımız için bu ürünü getirtemedik ama sonraki nesiller için bir faydamız olsun. Sağlıklı çocuklarımız olsun. Sevgiler...

Walgreens Turkey dedi ki...

Dr.Browns BPA Free biberon setlerini Amerika'dan getiriyoruz.

http://urun.gittigidiyor.com/Dr-Browns-5-039-li-BIBERON-SETI-BPA-Free-SITEDE-ILK_W0QQidZZ24837077


Yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Berceste dedi ki...

Adsense dışında Berceste'de reklam yorumuna genelde karşıyım, hiçbir şekilde de bu ürünlere kefil değilim. Cam biberonu tercih ediyorum. Ama son çare deyip başvurmak isteyen anneler olursa diye de yayımlamamazlık etmek istemedim. Takdir annelerin!

Berceste dedi ki...

Tahta diş kaşıyıcılar var. Cilasız! Onları tavsiye ederim. Ama bizimki ben bulup alana dek mermer sehpanın kenarları, her türlü oyuncağı, tabak kenarları, elleri ile idare ettiği için almama hacet kalmadan dişleri çıkarttı!