30 Ocak 2013

Pencere Önü Bahçesinin Zencefili


Pencere önü bahçesi terimi ile ilk tanışıklığım çocuklarla bahçede neler yapabileceğime bakarken, iki yıl önce gördüğüm bu yazıyladır. Sonra hatırlarsanız ilk deneyimlerimi de burada anlatmıştım.

Ardından ilk havucumuzu, hem de siyah olanını köklendirmiş, ilk Permablitz bahçemize ekmiş idik.


Sonra başarısız bir avokado denemem oldu. Herkes başarıyor ama bende inat etti kerata. Annemle frekansları tutmamıştı zaten. Sapladığım kürdanlara mı kızdı, kabuğunu soymamam mı etkili oldu bilmem.

Ardından SALT Beyoğlu'nda ilk Permablitz toplantımızı yaptık. Oradaki çatı katı bahçesinde tenekelerin içine ekilmiş zencefiller gördüm. Bunu denemeliyim dedim!

Bir süre sonra Facebook'ta dolaşan bir yayınla, ananas, avokado, zencefil, havuç ekilebileceği bilgisini tazeledim. Sonra baktım Didem, suya konduruvermiş zencefili, detayları çok sorup soruşturmadan, dolapta çay yapıp durduğum zencefili kapıp ucundan azıcık kesiverdim. Sonra da bir cam kaba az suyu koyup, zencefili oturttum. Çok zaman geçmeden yandaki gözünden hemen bir filizcik baş veriverdi.


Bir süre sonra da baktım beyaz beyaz, sakal sakal kökleri çıkmış.

Neşesi yerinde idi.

Ancak son dönem yaprakların uçları biraz sararır oldu. Bir arkadaşım mutfakta önünde duran. Aynen bu şekilde yetiştirdiği zencefiline limon kabukları konduruvermiş. Keyfi yerine geldi dedi. Olmadı ben de aynı formülü deneyeceğim. Olmadı içinde toprak olan bir saksıya alıvereceğim. O an kafama ne eserse artık!


Bizim zencefil, bir yanında mercimek adam, diğer yanında havuç kafa ile mutlu mesut şimdilik... Orkide arkadaşları da var.

Gözleri olan zencefiller sizin pencerelerinizin kıyısında yetiştirilmek üzere sizi bekler...

Bizde de sırada denenecek ananas var!

7 yorum:

ÇokBilmiş dedi ki...

Saksiya ekecegin zaman, ozel bir saksi tercihin oluyor mu? Bu guzellikleri plastik saksilara ekmek gelmiyor hic icimden...

Unknown dedi ki...

Dilekcim bayıldım görünce biraz daha büyünce aşı gerekmiyo mu?Bahçeyede dikebilirsin.

Berceste dedi ki...

Saksı için toprak tercih sebebi elbet Çok Bilmiş, yoksa altında delik olan porselen saksıyı tercih ediyorum ama onlarda çok yaşatabildiğimi söyleyemeyeceğim :( Tenekede bir sihir var ;-)

Bildiğim kadarıyla aşı gerekmiyor Zeynep abla. Kökü yenebilen bir bitki zencefil. Odunsu bitkilerden değil. Sizin bahçeye dikeyim mi? Bende bahçe yok çünkü ;-)

Unknown dedi ki...

Dik, bahçıvan gelince söyle dokunmasınlar.Dilek böyle giderse bende gelip size katılıcam.

A-H dedi ki...

bende memlekete donunce zencefilsiz ne yapacagiz diye dusunuyordum derdime care oldun, kendimiz ekip yetistirecegiz artik :)

sari zencefil varmi onu denedinmi hic? turmerik diye geciyor ismi

ananasi da merak ettim simdiden ;)

Tijen dedi ki...

Harikasın Dilek'ciğim! Zencefilin çiçeği de çok güzel diye biliyorum. Arkadaşlarım Muğla'da denemişlerdi zencefil yetiştirmeyi. Pek güzel çiçek açmış ama kökü ya hiç çıkmamış ya da ufak olmuştu, emin değilim.

Berceste dedi ki...

Yok Zeynep abla, o bahçıvanlara güvenmiyorum ben :( Ama siz bize katılırsanız çok seviniriz :)

Zencefil var burada bol bol A-H. Neticede ben de kökü hazır aldım. Ondan türetmeye çalışıyorum ;-) Turmeric - Zerdeçal'ın sarı zencefil olduğunu senden öğreniyorum :) O kadar üzerinde yazıldı, çizildi, konuşuldu, nasıl bir bitki olduğuna bakmamışım iyi mi? Hiç görmedim kök halde onu. Sen de dene, ananası da ;-)

Zencefilin çiçeği çok ilgiç. Kew garden'da görmüştüm. Birara onun da fotoğrafını eklemeliyim, iyi hatırlattın. Bir arkadaşım İngiltere'de mutfağında yetiştirmiş, yeşil kısmın boyu kocaman olmuştu. Ama kök ne olmuş sormak lâzım. Neticede tropik iklim bitkisi. Muğla sıcak da olsa ılıman iklimde. Ona göre bir düzen kurmak lâzım. Bizim mutfak biraz tropik iklime uyuyor olsa gerek ki, annemin orkideleri neredeyse 4 mevsim çiçek açmakta! Artık başka çiçek istemem, bunun çiçeği hep üzerinde çok sevdim diyor annem :)