14 Aralık 2012

Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Eğitim



Geçtiğimiz hafta Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali'nde idik. Program için buraya bakabilirsiniz. Dört gün boyunca ruhumuza, kalbimize hitap eden. Zaman zaman derin yaralar açan pek çok film seyrettik. Pek çok şey öğrendik. Festivalin ilk filmi Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Eğitim idi. Dünyada çeşitli ülkelerde denenmiş eğitim modelleri, bunların sonuçları, nereden nereye gelindiği ve olması istenenler üzerine değişik bir kaynak. Benim şu anda bulabildiğimin ne yazık ki, sadece İngilizce altyazısı var. Dilerim daha sonra Türkçe de eklenir. Farklı modelleri görebilmek açısından önemli. Özellikle de benim için. Okullarda bahçe, doğa ve permakültür çalışmaları yapmak istediğim için.

Bu dönem belki sıkılabilirsiniz ama size festivalde seyredip beğendiğim filmleri aktarmaya çalışacağım...

Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Eğitim filmini seyrederken, en çok etkilendiğim Summerhill adındaki okul oldu. 1921 yılında Alexander Sutherland Neill tarafından kurulmuş ve dünyanın pek çok yerindeki okullara ilham kaynağı olmuş. Tüm aykırılığına rağmen hâlâ hayatta... 2009 yılında en çok denetlenen okul olmuş. Ama zararlı birşey bulamamışlar!

Summerhill'den mezun olanların görüşlerinin de yeraldığı Guardian makalesi için buraya bakabilirsiniz.

Filmde yeralmayan ama bu sıralarda adını çok duyduğım Finlandiya eğitim sistemi var. Rüya gibi birşey!
Bu konuda yerinde gözlemler yapan Banu Uzkut Onuk'un yazısı için buraya bakabilirsiniz.
İngilizce hazırlanmış bir yazı için de buraya bakabilirsiniz.

Birkaç arkadaş bizim hayalimiz buradaki gibi bir okul... Neden sadece Bali'de olsun? Bizim de böyle okullarımız olsun diyoruz... Bu konuda bize el verecekleri de aramızda görmeyi diliyoruz...

Güncelleme (14 Ocak 2013) - Bali'deki Green School'u ziyaret eden ilk Türklerin yazısını okumak isterseniz burada.

5 yorum:

Fatma dedi ki...

Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler, sevgiler...

Berceste dedi ki...

İşe yarıyorsa ve güzel birşeylere sebep olabiliyorsa ne mutlu bana Fadiş, yorumun için ben teşekkür ederim.

evinkedisi dedi ki...

Neden olmasın diyoruz ya eğitimsiz diktatör, insanlarla kukla misali oynamak isteyen, tüketinnnn tüketinnnn diye bağıran o hükümetler, onların içinde satış yapıp hayatını sürdürenler...işte bu bilinçlenme onların hiçççç işine gelmiyor, para kaynaklarını çekiyoruz ellerinin ayaklarının altından. Ali Mumcu'nun matematik köyü ne yapılanlar en yakın örneklerdir hepimize...Çok pesimist oldu üzgünüm ama böyle de kötü düşünüyorum.

milena dedi ki...

green school müthiş görünüyor evet. çok güzel bir yol gösterici olabilir. bir sene için istedikleri miktar dışında: 10 bin dolar ... ... .

Berceste dedi ki...

Facebook'taki karikatürler geliyor hep bu anlattığın konularda Pisiciğim :(

Milena evet haklısınız. Bu konuyu Permakültür ve Çocuk grubunda da konuştuk. Ancak okulu kuranlar çok büyük bir yatırım yapmışlar! Kötü niyetle düşünürsek, yatırımlarının karşılığını almaya çalışıyorlar. İyi niyetle düşünürsek, yeni okullar açabilmek için kaynak yaratıyorlar. Hangisi olduğunu ancak kendilerine sorup öğrenebiliriz! Şu anda da o şansımız yok ne yazık ki :( Sommerset'e ve benzerlerine de bakmak lazım, ücretli olup olmadığına dair. Bir başka bakış açısıyla bakarsak da, kim doğayı yok ediyor? Kimin en çok doğa ile dost yaşamı öğrenmeye ihtiyacı var? Dar gelirli aile çocuklarının mı? Okullarına jeep ile Jaguar ile götürülen çocukların mı? Uzun uzun tartışılası bir konu.