Kabuklarından ya da atılan parçalarından yeniden doğan bitkileri duyuyordum ama hiç hayata geçenini görmemiştim. Taaa ki, bu web sitesinde görene kadar. Çocuklarına evde eğitim veren Güney Afrikalı bir anne, adına da pencere önü bahçesi deyip, bir sürü bitki büyütmüş. Aralarında ananası görmek, büyük sürpriz oldu benim için. Bu aralar tatlı patatesleri kıskanasım var!
Ardından, mutfakta siyah havuç suyu sıkarken aklıma geldi, ben de baş kısımlarından en iri olanını gözüme kestirip kenara ayırdım. Bizim mutfağın camında çok yer olmadığı ve olan yer de annemin çiçeklerine ayrıldığı için sadece tek parçacık!
Konserve kavanoz kapağına, biraz su koyup oturttuğum arkadaş yerini sevip büyümeye başladı. O büyüdükçe, her görüşte sevindim. Ben de bilgi olarak büyüdüm onunla.
Bir ayın sonunda epeyce dal budak sarmıştı. Böylece ilk defa yakından havucun yaprakları neye benzer görmüş oldum! Kaç defa topraktan çekip de bir havuç yedik ki hayatımızda? Nasıl bilebilirdim bahçem olmadan!
Ne kadar çok maydanoza benziyor yaprakları değil mi? Bu da size hangi aileden geldiğini anlatıyor olsa gerek!
Bizim siyah havucun alt kısmında fotoğrafını çekmeyi unuttuğum ince ince beyaz kılcıklı kökleri de vardı. İlk Permablitz bahçemiz yapılırken, oraya ekilmek üzere büyümüştü bile. Ama zamansız ekilmesi ve sulanmasının eksik kalması onu hayata tutunduramadı. Bu aralar bir daha denenecekler arasında. Bakalım evde bir havucumuz olabilecek mi?
Sonra herkesin çok sevdiği ve evinde illa bir avokado bitkisinin bulunmasına sebep olan avokado çekirdeklerini filizlendirmeyi denedim. Ama ilk meyvesinden çıkartıldıkları zamanı kaçırmıştım. Bir gün gecikme ile suya konulabildi garibanlar. O sırada birisi pörsümüştü bile ama sanki yeşillenecekmiş gibi uç verdi. Sonrasında da küstü gitti. İki çekirdek de yeşillenmedi. Avokado dişi ve erkek bitkiyi birarada büyütmeyi ve ona göre çiçeklerinin döllenmesini istiyor. O sebeple evde bir avokado bitkim var deyip meyve beklemeyin. İki farklı cinse de sahip olmanız gerekiyor. Biz birine de sahip olamadık, ikinci denemeyi bekleyeceğiz artık!
Bu arkadaş da zencefil. Yaklaşık 15 gün içerisinde bu kadar büyüdü. Bakalım akıbeti ne olacak? Geçen gün markettekiler de filizlenmişti. Tomurcukları üzerinde idi. Birisi alıp da bunları ekse keşke dedim içimden. Alırken gözleri olanları seçerseniz daha kolay filizlendirirsiniz.
Bizim ufaklığın boya kalemlerinin ucu bitince epeyce kalemi aynı anda açmak durumunda kaldım ve aklıma malç olarak kullanılabilecekleri geldi. Evet uçlarında boyalar da duruyor ama bu sefer yenebilecek bir bitkiyi değil de sardunyayı seçeyim dedim. Gittim balkondaki sardunyanın dibine yerleştirdim. Bakalım işe yarayacaklar mı?
Bunlardan başka neler yapabilirim derseniz, fasulyeler, nohutlar, mercimekler sizi bekler. Çok kolaylıkla çimlendirebilecekleriniz arasındalar biliyorsunuz. Çocuklarla en güzel deney onlarla yapılıyor.
Bunun yanında çilekler ortadan kaybolmadan üşenmeyip çekirdeklerini cımbızla üzerlerinden toplayıp çilek büyütmeyi deneyebilirsiniz.
Limon ve portakal çekirdeklerinden ekebilirsiniz.
İğdeler bitti bitecek, onlardan deneyebilirsiniz ama daha uzun sürer yukarıda verilen örneklere göre.
Ananas aldığınız yerden yeşil kısmını da isteyip, evde köklendirebilir, sonra da saksıya ekebilirsiniz. Biraz iri kıyımdır kendisi ama iç mekanda ananaslarınız olabilir!
Kerevizin yeşil saplarını atmayıp toprağa ekerek büyütebilirsiniz.
Bu linke tıklayıp, benzer paylaşımlar yapanların yazışmalarını okuyabilirsiniz.
Sonra da bizlerle sizin evlerdeki durumları paylaşabilir misiniz? Bakalım pencere önü bahçeleri el verip yayılacak mı? Bu işi sevecek misiniz ve evlerde neler büyüyecek?
7 yorum:
Cok ilginc... Simdi buzdolabina gidip bakicam ne ekebilirim diye :) Insallah kediler rahat birakirlar da garibanlar buyur. Yarin da markette goz goz olmus zencefil avina cikacagim. Tesekkurler fikir icin.
Çok güzel! İlk orkidemi çiçeklerini döktükten sonra budadım. Biraz fazla aşağıdan kesmişim. O sap henüz yemyeşildi, atmaya kyamayıp suya koydum. O şekilde aylarca, hatta sanırım tam bir sene yaşadı, sonunda bir tomurcuk verdi. Ne olacak diye heyecanla beklerken elim çarptı ve tomurcuk kopup düşüverdi. Bundan sonra maalesef kurudu gitti, atarken içim yandı resmen. Benim hikayemin sonu pek mutlu değil :(
Bercesteciğim, yeni bir bilgi daha aldım senden. Ben hep ince pamuk altına koyduğum buğday, nohut, mercimek falan çimlendirdim. Evde bir bitkim var sürekli dalından koparıp vazoya koyarım. Saksıda olduğundan daha fazla canlı ve çok güzel büyüyor. Meyveli bir bitki hiç denememiştim. Havucun çok güzel büyüyor. Şimdi sen bunu toprakla mı buluşturacaksın. Gelişmeleri merak ediyorum. Sevgiler
Sizde de mi kedi sorunu var Dilara Kontis, her Permablitz bahçesinde aynı sorunla karşılaşıyoruz. Ama çöp şiş dikip birazcık uzaklaştırabiliyoruz! Siz de yanlarına iki çöp şiş koyun bakalım işe yarayacak mı? Ben teşekkür ederim yorum için :)
Eh başka denemeler yapma zamanı gelmiş Alis :) Sıra zencefilde demek ki :)
Nazlıcığım, bizim siyah havuç toprakla buluştu(yazmıştım ama gözünden kaçmış sanırım) burada http://berceste.blogspot.com/2011/06/permablitz-ilk-hafta.html topraktaki hali de var. Ama orada tutmadı. Birden kavurucu sıcaklarda susuz kaldı ve havuç kış sever! Senin meyveli bitkin acaba kim? Ben de onu merak ettim. Sevgiler...
Biz evde soydugumuz meyvenin sebzenin kabuklarini balkondaki saksilara gomuyoruz. Bir nevi kompost. Bu gomdugumuz saksilardan neler neler yetisti. En sasirtici olani patates! Saksida bildigin patates yetisti ufak ufak. Onu da baska kabuklari gommek icin cukur kazarken tesadufen farkettim. Cogu zaman ne yetistigini anlayamiyorum maalesef. Yapraklardan taniyamiyorum :(
This article is presently what did you say? I need, thank you.
Pek iyi yapıyorsunuz Escet :) Sürprizleri de çok güzelmiş. Saksıda patates yetiştiren arkadaşlarım oldu. Sonra onları yemeye kıyamadılar bebek bebek :) Tanıyamadıklarını haber et, birlikte bulmaya çalışalım. Sevgiler...
Thanks no named person :)
Yorum Gönder