02 Nisan 2012

Tohum Bombaları


Orjinal filmcik buradan

Fukuoka'nın doğal tarım yöntemlerinden biri tohum topları ile ekim yapmak. 
Toprağı çapalamadan, tohumların kendi kendisine yeşerip büyümesini beklemek ve hasadını yapmak.

Video, size tohum toplarının nasıl hazırlandığı konusunda görsel bilgi sağlamak amacıyla. Fukuoka'ya göre değil pek.

Esas Pınar'ın yazdıklarını okumanızı öneririm. Bütün detaylar orada çünkü. Hatta size güzel bir doğal tohum topu örneği de vermiş.

Amerika'da tohum toplarını veren otomatlar varmış. Hani içecek alır gibi,  ıstediğiniz tohum karışımlarında top alabiliyormuşsunuz. Tüketim canavarı ülkeden en azından faydalı bir tüketim örneği.

Hazır bahar gelmişken, yağmurlardan önce, topları kendi ellerinizle hazırlamak, belki gerilla olup, çevrenizde boş gördüğünüz yerleri yeşillendirmek, çiçeklendirmek, ağaçlandırmak, belki istediğiniz köşe bucaklara, belki de apartmanınızın bahçesine bu tohum toplarını atmak istersiniz.

Belki de dostlarınıza güzel ve değişik bir hediye olsun der, hoş bir paketle sunarsınız.

Bu bahar bir başka güzel...

18 yorum:

tijen miriam dedi ki...

dilek sen buralara gel.seni patagonia ya perma ciftliklere gotureyim.ulasabilecegin en yakin ciftlik,ulasim araclarinin ulastigi son noktadan vadi iclerine dogru 6 saatlik bir yuruyus uzakliginda.(bir nevi suzgeg gorevi goruyor cunku herkes gidemiyor)yol boyunca yerli halkin yasadigi bolgelerden gecerken onlarin gonullu olarak sana verdikleri ,ve artik cok kolay bulamayacagin tohumlari alirsin..:)ne dersin?:))

Berceste dedi ki...

Hemen gelirim Tijen :) Senin de böyle bir şansın varsa ve bulabiliyorsan, sakla o tohumlardan! Yaz diyorum işte sana bunları, fotoğraflarını. Bak dünyanın öbür ucundan ne güzel haberler veriyorsun :)

tijen miriam dedi ki...

du bir haber daha vereyim.coluk cocuk,iki haftaligina gidicez ,volunteer kabul eden bir perma farma.arel´e cok iyi olur ondan istiyorum.ayrica biliyomusun,patagonia´ya da suyu direk nehirden icebiliyorsun,inanilmaz tatli ve tertemiz kaynak suyu..bekliyoruz ,ne zaman istersen gel:)gideriz
yazmaya gelince dilek,tijen biliyor nasil yogundum inanmazsin son 6 ay.hep aklimda ama yogunluktan olmuyor..

Berceste dedi ki...

Allah'ım ben Patagonia'ya mı taşınsam nedir. Kaldı mı böyle yerler bu dünyada? Aman bozmayın, aman gözünüz gibi bakın!

Ne iyi edersiniz gönüllü gitmekle. Bunlar Permakültür çiftliği mi Tijen? Bol bol fotoğraf isterim oralardan :)

tijen miriam dedi ki...

evet dilek perma kultur ciftligi,ustelik hepside bakanliktan buyuk destek aliyor,katilimcilara kaldiklari gun boyunca egitim veriliyor,o kadar cok gonullu var ki.kaldigin ciftligin urun yalpazesine gore pisirilen hersey organik oluyor,disaridan organik olmayan bisey getirmek yasak.cocuklar hayvanlar icinde kosup oynuyorlar.onlarada kucuk gorevelr veriliyor,mesela yumurtalari sepetlere doldurmak gibi.arac yolu bile yok dilek,dusun yani 6 saat yuruyorsun,tabii ancak perma icin buna katlananlar yuruyor:)umarim gelirsin bir gun.:)

adsız dedi ki...

Peki bu topların içine GDO'lu tohum koyulup bu şekilde yayılması ve çevredeki doğal bitkileri de etkleyip türleri yok etmesine ön ayak olması ihtimaline ne diyeceksiniz? Bu açıdan düşünen var mı acaba merak ediyorum.

Berceste dedi ki...

Eğitim kısmı da güzelmiş Tijen. Keşke yakında bir yerlerde olsaydı da gerçekten katılabilseydim. Bizde benzer mantıkla hizmet veren ama permakültür çiftliği olmayan Dedetepe var. TaTuTa çiftlikleri var. O minik elleri yumurta toplarken görmek muhteşem olurdu! Hele biri de bizimkisiyse :)

Berceste dedi ki...

İsimsiz, keşke isminizi yazsaydınız ve size isminizle hitap edebilseydim!

Ben bardağın dolu tarafından bakmışım ve bu ihtimali aklıma getirmemişim. Genelde doğal tarım prensibi olduğundan belki.

Yalnız, tohum topu yaptığınızda, tek tip tohum koymuyorsunuz, karışık oluyor ve birbiri ile uyumlu olması gerekiyor. GDO'lu tohumlarda bu mümkün olmayabilir. Yani özel bakım, özel bir takım işlemler gerekebilir. Doğal tohum topunda bile hepsi çıkmazken, GDO lu olursa çıkma oranı ne olur ve ne kadar etkiler, buna bakmak lazım. Aklıma taktınız şimdi bu konuyu, araştıracağım :) Yorumları okuyanların da bildikleri varsa, lütfen paylaşsınlar.

aysunberktayozmen dedi ki...

Daha önce de buna benzer tohum ekme yöntemleri duymuştum ama bu daha güzel.Daha firesiz geldi bana.Enkısa zamanda uygulayacağım.Teşekkürler.Sevgiler

Berceste dedi ki...

Ne yazık ki, bunda da fire oluyor Aysun hanım. Bilmiyorum sorun neydi ama ZTBB'de eğitim sonrası atılan tohum bombaları kaybolup gitmiş :( Bizim Permabliz bahçesindekiler de kurak zamana denk geldi ve izlerine rastlayamadık :( Uyguladığınızda daha dayanıklı ve o iklime uygun tohumları denemenizi öneririm naçizane. Sonra sonra eli alışıyor insanın ya da gözledikçe eksiğini, fazlasını biliyorsunuz sanırım. Ben teşekkür ederim. Sevgilerimle...

Oglak Kizlari dedi ki...

İlginç, paylaşım için teşekkür ederim.

Ada kız ve annesi Çiğdem

Berceste dedi ki...

Ada kız ile birlikte tohum bombası yapıp, gördüğünüz boş alanlara atarsınız belki. Sonra gidip gelip büyüdüler mi diye bakmak da ayrı bir eğlence olur ;-)

bırtutamkekik dedi ki...

ne güzelll,ne cici bir fikirr:))
bunu uygulamak lazım:)
sevgiler bercestemm:)

Berceste dedi ki...

Dilerim guzel yenebilir bitkileriniz olur :) Sevgiler Bir Tutam Kekik...

Meyvelitepe dedi ki...

Dilek, bu toplar çocukken sokakta çamurdan yaptığımız köftelere benziyor:) Çocuklar için de harika bir faaliyet olur herhalde. Hazırlamadan önce hava durumunu takip etmek iyi bir fikir olabilir, yağmurdan hemen önce atılırlarsa başarı yüzdesi artar.

Bu arada GDO'lu tohum bombaları fikri tam komplo teorisi! O tohumları satan firmalar para peşinde olduğundan öyle bedava yayılmaları fikrine pek sıcak bakacaklarını sanmam:)

Oglak Kizlari dedi ki...

Hiç fena fikir diil.
Münevver hanım ın adresini isterim. Bulamadım. Münevver de epeyidir yazmıyorum dedi ve bizim eski blog uda biliyormuş.

aceleci anne Çiğdem

Berceste dedi ki...

Evet benziyorlar :) Çocuklar için tam istedikleri oyun kanımca! (İçimdeki çocuk öyle diyor!)

En son tohum topu yapan arkadaşlarınki filizlenmeye başlamış. Bu da kullanılan malzeme ile ilgili birşey olsa gerek. Boşa çalışmamış herhalde Fukuoka biliyor ne yaptığını :)

GDO'lu tohumlar konusunda haklısınız ama biliyorsunuz ki, bir de o tohumlar diğer tarlalardakilerle(mısırda mesela) tozlaşırsa ya da bir başka şekilde etkileyip kendisine çevirebiliyor. O zaman az miktarla çok kar elde edilme olasılığı var. Az da olsa var sanki değil mi?

Ama bir de işin şu yanı var, her tohum, her şartta filizlenmiyor. GDO lular özel şartlar isteyebilir.

Ayrıca biz tohum topu yaparak karşısında duracak kocaman bir orman bile geliştirebiliriz :) Önemli olan doğru ellere geçmesi herşeyin. Yoksa barut da silah yapımında kullanılmış işte! Durdurmuş mu bu barut yapanları?

Tohum topunda doğru zamanda, doğru yerde, doğru işlem için varız biz!

Berceste dedi ki...

Sizin böcükle deneyin derim Çiğdem. Münevver hanım uzun süredir yazmıyor, haklısın. Blogu Nane Limon, aslında sana ipucu vermiştim yazdığım yorumda :) Yandaki linkler arasında Veda Edenler bölümüne bakarsan görebilirsin.