Hayatımdaki ilk kardelenlerle, 30'lu yaşlarımda, 2002'de evlenip yerleştiğim Cambridge'de karşılaştım. Oysa kardelenlerin bolca bulunduğu yerler Toroslar, Anadolu toprakları... Güzelim ülkemdeki her karış yeşil alanda rastlayabilmeliydim onlara. Ama ne mümkün...
Önceki haftasonu, ilk İstanbul kardenleri ile karşılaştım. Yeni aday Permablitz bahçemizde. Nasıl büyük bir mutluluktu bu, doğayı ve çiçekleri seven birisi için, kelimelerle ifade etmek mümkün değil. O narin, utangaç başlarını eğmişler, bembeyaz güzellikleri ile karların arasından yüzlerini göstermişlerdi; adlarına layık bir şekilde.
İşte en güzel yanlarından birisi de bu Permablitzlerin, doğaya dair ne varsa görüp, ellerinizle dokunabiliyorsunuz, onlar yanıbaşınızda...
Burada ve burada 2011 yılındaki bahçemizi anlatmıştım uzun uzun. Nedir bu Permablitz diyorsanız, lütfen o yazıları okuyun.
2011 kış döneminde, tasarım aşamasına dinleyici olarak katıldığım bir bahçe daha yapıldı. Adı üzerinde, kış sebzeleri ile donatıldı. Anahtar deliği şeklinde yapılan bahçe(bu tarz bahçenin literatürdeki adı bu, İngilizce Key Hole Garden olarak geçiyor, dar alanlarda, çok ve rahatça ürün alabilmeniz için düşünülmüş, özellikle Afrika ülkelerinde çok kullanım yeri bulan bir çalışma bu). Çuvalda patates yetiştirme, kompost kutusu, ilk bahçeye kıyasla yapılan farklı çalışmalardandı. Malç olarak saman kullanılabildi bu sefer. İlk bahçede gazete ve karton kullanmak zorunda kalmıştık, gene de pamuk gibi verimli bir toprak elde etmeyi başarmıştık. İkinci bahçede, buz gibi soğuğa rağmen, şehrin göbeğinde, en ünlü AVM'lerden birisinin uzunca boyuna inat, kuş sesleri eşliğinde, güzel bir çalışma yaptı o gün katılan arkadaşlarımız. Gün bitip de, gecenin ilk ışıkları yandığında, enginarlar, soğan fideleri, daha başka pek çok kışlık sebze esen rüzgarla salınmaya başlamışlardı bile.
(Çiçekten meyveye dönmeye başlayan Malta Eriği)
Aday bahçelerin sahiplerinin, aday olmadan önce, Permablitz çalışmalarına katılmaları çok önemli. Zaten bu yüzden, Melbourne'de ilk defa bu işi icat ederek, Permablitz ismini verenler, 3 bahçe çalışmasına katılanların, kendi bahçelerini aday olarak göstermelerine izin veriyor. İstanbul'daki çalışmalarda da, aynı prensibin izlenmesinin ne kadar yararlı olduğunu, 2012'nin ilk aday bahçelerinde görmüş olduk. Bahçe sahipleri konuya hakim, istekli ve zaten ufak ufak duydukları, okudukları ile uygulamaya başlamış kişiler, bu bizler için büyük şans.
(Aday bahçenin kompost alanı)
Bu sene üç gruba ayrıldık. Üç ayrı çalışma yapabileceğimiz bahçe var. Birisi Avrupa, diğeri Anadolu yakasında. Üçüncü de Adalarda. Dilerim bahçelerin sayıları katlanarak artar. İstanbul'un dört bir yanı Permakültür bahçeleri ile dolar. Hele son dönemde, Yunanistan'dan gelen haberlerle, şehirde Permakültür bahçesi yapmanın önemi daha net anlaşıldı.
Yukarıdaki fotoğrafta, Avrupa yakasındaki bahçemizin ev sahibinin yaptığı kompost alanını görüyorsunuz. Bunun yanında bir başka, daha hızlı kompost yapımına dair denemesi de var. Bahçe sahibi, 20 senedir bahçe ile içiçe yaşıyor, moleküler biyoloji mezunu olduğu için bitkileri iyi tanıyor ve biz daha leb demeden, leblebi diye sözümüzü tamamlıyor. Geniş bir alanda, yapılacak çok fazla şey var bu bahçeye dair. Biz hayallerimizi kurmaya başladık. Deniz de, PDC(Permaculture Design Certificate - Permakültür Tasarım Sertifikası) sahibi olarak bahçeyi tasarlamaya başladı. Bizlere birşeyler öğretebilmek adına, aslında sadece kendisinin yapması gereken kısmı, bizlere detay detay anlatarak, paylaşarak, ödevler vererek tamamlamaya çalışıyor. O yüzden zaman yönetimi onun için çok önemli.
Biz, ilk tasarım toplantımızı yaparken, Anadolu yakası ekibi ve o ekibin başındaki PDC sahibi Didem Çivici, Permablitz Aşkına dedi. Ekipten Selen, ''Oooo biz tohum bombalarımızı hazırladık bile!'' dedi.
Bu arada ben özellikle PDC'nin altını çiziyorum. Çünkü, Permablitz bahçelerini mutlaka PDC sahibi birisinin tasarlaması gerekiyor. Uygulamada ortayan çıkan bahçeye Permakültür bahçesi adı verilebilmesi için. Kurallardan birisi de bu.
(Bu sene 80kg ceviz veren ulu ceviz ağacı)
Bu sene sadece çalışma değil, ekiplerimiz de şimşek gibi. Adalar ekibi de keşif gezisini yaptı. Ama sanırım ''blog'' yazan birileri yok aralarında, o yüzden internet ortamında sesleri çıkmadı. Daha sessiz ama derinden yürütüyorlar çalışmalarını. Güzel, hem de çok güzel şeyler çıkacak bu bahçelerden. İnanıyorum...
Permakültür'e dair pek çok etkinlik var yaz döneminde.
Peny Livingstone Stark ile İleri Seviye Permakültür Çalıştayı - 29 Nisan - 6 Mayıs 2012 Bayramiç Yeniköy
Emet Değirmenci ile PDC Kursu - 8 Haziran - 16 Haziran 2012 - İstanbul Yeşil Ev
Bill Mollison ve Geoff Lawton ile PDC Kursu - 30 Haziran - 12 Temmuz 2012 - İstanbul
2012 Bölgesel Permakültür Konferansı ve Buluşması - 14 Temmuz 2012 - İstanbul
Bölgesel Permakültür Buluşması - 17 Temmuz - 21 Temmuz 2012 - Marmariç
Şimşek gibi geliyoruz... İstanbul, bekle bizi!
2 yorum:
Ah ne guzel isler bunlar! Ne harikasiniz siz! Biz de bugun okul bahcesi icin tohum almaya gidecegiz :) Sevgiler size...
Esas harika olan sizsiniz, 10 parmakta 10 marifet :) Aldınız mı tohumları? Amerika'a tohum bombaları satılıyormuş, otomatlarda. Açalya bizim burada var dedi. Sizin oralarda da var mı? Bizden se size sevgiler...
Yorum Gönder