04 Kasım 2011

Zencefil Çayı

Soğukalgınlığı, grip, halsizlik bu aralar en çok duyduğum şikayetlerden...

Geçtiğimiz hafta ne olduğunu bilemediğimiz şekilde, midelerimiz alabora olmuş halde, yattık hepimiz. Bütün aile...

Önce evin en büyüğü başladı. Haftasonuna doğru eşim ve ben, en sonunda da evin en küçümeni. Bizler 1 günde alabora durumunu atlattık, ama küçümeninki 5-6 gün sürdü. Ne yediyse iade etti. Gündüz olmasa, tümünü biriktirip ne var, ne yoksa aynen gecenin geç vakitlerinde...
Bir de ''Anne bana neler oluyor böyle?'' diye soruşu perişan etti yüreklerimizi. Ardından da epey bir telaşlandık. Sonra Facebook'ta bir dosttan duyduk ki, salgınmış. Okullarda da varmış! Çok şükür geldi, geçti.

Ama şimdi de grip, bu olayların üzerine gelir de bizi bulursa diye endişedeyim.

O zaman ne yapıyoruz? Bol bol zencefil çayı içiyoruz...

Tarifi, Cambridge'de Türk elişleri kursu verirken öğrencim olan, Japon bir teyzeden öğrendim. Burnumun ucunu bile göremezken, halime acıyıp, sen bu çayı biliyor musun deyip anlatıverdi.
Fotoğraflar da o günlerden... İngiltere hatırası...

Gelelim tarife...
  • 1 kök zencefilin tombik bir köşesinden, 2cm uzunluğunda bir parça kopartılıp kabuğu soyulur ve rendenin ince tarafı ile rendelenir. (Bu uzunluk isteğe göre değişir. Zencefilin yakıcı acılığına dayanabilirim derseniz, daha büyük bir parça da olabilir.)
  • Nane (bizim bahçenin nanelerinden idi, üç sap kadar, sapından ayırıp, yaprakları yıkayıp attım içine)
  • Yarım limon, kabuğu ile birlikte dilim dilim (fotoğraftakinde görüldüğü üzere yarım misket limonu da var, dilimlenmiş halde.
  • Üç adet karanfil
  • Bir tutam kakule
  • 4 su bardağı su
Hepbirlikte bir taşım kaynatılır. Süzülerek, ister çay bardağına, ister fincana alınır.

Teyzenin verdiği tarife göre, ben 1 fincan zencefil çayını, 1 tatlı kaşığına yakın balla içiyordum. Ama sonradan öğrendim ki, bal sıcak şeylerle birlikte tüketilmezmiş ve 36 santigrat derecenin üzerinde ısıtıldığında karsinojen kimyasallar açığa çıkarmış. O sebeple bal ilave etmeyi kestim artık. Sade içiyorum.

Sizler acısına dayanamazsanız şeker ilave edebilirsiniz.

Acı lafı ediyorum ama, ferahlatan bir acılık bu. Mentole benzer. Hele hastaysanız iyi geliyor. Ben ilk seferinde bilemeyip yarım kök zencefile yakınını rendelemişim. Bol limon, bol nane derken, içer içmez gözlerim faltaşı gibi açıldı. Ama sonrasında da rahat ettim. Ertesi gün burnum açılıp rahat etmeye başlamıştım. Dolayısı ile benim tarifim sadece bir öneri. Siz istediğiniz ölçüde, ağız tadınıza göre hazırlamakta serbestsiniz.

Dilerim kimseler hasta olmasın, hastalar da en kısa sürede şifa bulsun...

Güncelleme: Konuştuğum, yazıştığım kişilerden zencefilin kaynatılmaması gerektiğine dair uyarılar geldi. Suyu kaynatıp, zencefilin içine atılması gerek derler... Sebebini şu an için bilmiyorum. Ama araştıracağım. Yanlış bilgi vermemek adına da buraya not almak istedim.

14 yorum:

Nihan dedi ki...

Dilekcim tarif için teşekkürler..öksürüğe de iyi geliyor..kronikleşen öksürüğü tamamen bitiriyor zencefil...bir tatlı kaşığına sığacak zencefil-toz-bal ikilisini karıştırıp günde 2 kere içmek şifa gibi geliyor...

ycurl dedi ki...

Cok gecmis olsun. Bu ne salginiymis? Sudan mi? Mevsim degisiminden mi? Zencefili ben genelde rendeleyip uzerine limon suyu s1k1p sicak su ekliyorum. Biraz da bal ekliyorum. Ama senin dedigin sekilde de yapayim. Zencefilon mideyi rahatlatici ozelligi var. hatta burada hamilelik bulantilarina karsi zencefilli bir icecek tavsiye ediyorlar.

Göçebe dedi ki...

Ben de zencefili küçük küçük doğrayıp, üzerine sıcak su ekliyorum. Bazen kakule de koyuyorum içine. Üç beş dakika demlendikten sonra içiyorum.

Senin tarifini de en kısa zamanda deneyeceğim. Teşekkürler.

Narince dedi ki...

Ben bunu kullanırım mutlaka, teşekkürler. Hem sana hem Capon Teyze'ye:)

Bezen Hindistan dedi ki...

cok gecmis olsun, bu kadarla atlatmis olursunuz umarim, yenisi gelmez. hemen kopyaladim tarifi, cok tesekkurler. balin o ozelligini bilmiyordum, artik keklere de koymayayim bari.
sevgiler

Tijen dedi ki...

Ben biraz daha farklı şekilde yapıyorum zencefil çayını Dilek. Hatta bugün pazarda sordum taze zencefil var mı diye ama daha gelmedi dediler. Zencefili limon kabuğu ile kaynatıyorum. Kaynayınca ateşten alıp biraz bekletiyorum. Sonra süzüp içine limon suyu ve balını ekleyip içiyorum. Şu sıralar benim de çok ihtiyacım var zencefil çayına!

ÇokBilmiş dedi ki...

Aman çocuklar hasta olmasın da, her şeye razı oluyor insan. Çok geçmiş olsun.

Adsız dedi ki...

★ Mutlu Bayramlar :)

etki alanı dedi ki...

Ben faydalandım,herkes okusun diye facebook sayfamda yayınladım.Teşekkürler...

Berceste dedi ki...

Son dönem grip epeyce yaygın, eninde sonunda da bizim kapımızı çalacak, aklımda olsun Nihan. Sağolasın.

Ay bilemedim Ycurl'cugum bilemedim ama fena birşeymiş. Halsizlik bir taraftan, küçümene üzülmek bir taraftan. Cin çarpmışa döndük. Allah beterinden saklasın. Hamileyken zencefil şekeri getirtmiştim yazdığın sebepten. Ama içinde glikoz şurubu görüp denememiştim. Ne kılım değil mi? :) 9 ay bulantı sürdü bir de bende! Ekşi ve soğuk demişti doktorum. Ekşi ve soğuk birşey içince biraz rahatlıyordum sahiden de hamileyken.

Sen de Ycurl gibi yapıyormuşsun demek ki Roma muhabirimiz :) Oraların naneleriyle pek güzel olur. Görüşmek dileği ile...

Capon teyze çok tatlıydı Narince. En güzel elişlerini o yaptığı gibi bir de evinde benim için davet verdi ama utanıp fotoğraf çekememiştim. Yoksa kullanabileceğin daha çok şey çıkardı ondan :) Bademli, erikli bir tart yapımıştı kiiii... Bir de karidesler... Onları hiç unutamıyorum!

Sağolasın Bezen. Bal konusunda en son kendi okuluma danışmıştım gelen cevap bu oldu ama hala araştırıyorum. Bu süreçte de sıcaktan ve sıcak şeylerden uzak tutuyorum balı. Sevgiler dünya tatlılarına da öpücükler.

Benimki daha tembel işi herhalde Tijen topunu birden kaynatıyorum :) Ama balı sonradan ekliyordum. Artık bal kullanmıyorum.

Aynen öyle ÇokBilmiş, aynen öyle!

Sana da Mutlu Bayramlar Ashley. Her günün bayram tadında olsun.

Sağolasın TuTu. İşine yaradığına sevindim :) Ben teşekkür ederim.

Selen dedi ki...

Acı demişken acı kırmızı biberin de boğazda gıdıklanmayla başlayan kış hastalıklarına iyi geldiğini deneyip görmüştüm geçen sene. Norveç'te hasta olmadıysam bu acı tarhana çorbaları sayesindedir. Tarif için çok teşekkür ediyorum. Sevgiler

fatma dedi ki...

peki taze zencefil yerine kurutulmuşu kullansak?:)))Özellikle boğaz için toz zencefili evde bulunduruyorum. Geçenlerde aktarda kurutulmuşunu görünce bir kaç yumru almıştım da:))
boğazımda sorun olduğunda süte zencefil tozu katıp içiyorum en azından ferahkıl veriyor.
sevgiler...

Berceste dedi ki...

Tarhana her derde deva diyorsun yani Selen :) Ben de öneri için teşekkür ederim. Sevgiler...

Fatma, görmeyeli blog sayısında artış olmuş :) İkinciyi pek sevdim :) Bu tarife toz zencefil olmaz ne yazık ki. Sen sütlü olanına devam toz için. Taze zencefille de bu tarife :) Sevgiler...

fatma dedi ki...

Sen öyle dedin diye gidip tazesini aldım:)) Şimdi sırada kakule var, onuda alınca hemen yapıp içeceğim:)