Hazır çevre dostu yayınlar yapmışken dedim bir de yağmur hasadından bahsetmek lazım.
Çarşıya giderken, yol üzerinde bir ev var, bahçesinde koca yeşil bir su bidonu, biraz daha dikkatli bakınca anlaşılıyor ki su bidonu yağmur oluklarından gelen su ile doluyor. Biraz da internette araştırınca anladım ki yağmur hasadı diye birşey varmış. Sonra yan komşumuz sözünü etti, evin içi ile ilgili planlarımızdan sonra bahçeyi kazıp yağmur hasadı yapmak istiyoruz dedi. Yağmur hasadı, işyerlerinde, okullarda ya da evlerde yağmur suyunu bir yerde toplayarak basit bir sistem ve az bir maliyet ile tuvaletlerde sifon suyu olarak ya da bahçe sulama amacı ile kullanmak demekmiş. Ortaçağda, özellikle Hintliler, Rajasthan'da çok kullanmışlar bu yöntemi.
( Fotoğrafını çekmeye gittiğimde bulamadım yol üzerindeki sistemi. Ben de gözünüz gönlünüz açılsın deyip çiçekleri bir de tulumbayı çekip döndüm eve, sonra Yıldız'lara gittiğimde bir baktım onlarda var bu sistemden Yıldız elime makinayı tutuşturdu hemen ve sizler için çektim fotoğraflarını, umarım hoşuna gidip uygulayan birileri olur.)
Basit şekli ile sistem çatıdan akan suyun bir yerde toplarak daha sonra kullanılması prensibine dayanmaktaymış.Toplama işlemi genelde yerin altında yapılıyormuş ki komşumuzun yapmak istediği bu.Yağmur suyu toplanmadan önce kuru yapraklar ve taşıdığı katı parçacıklar bir yerde süzülüyormuş.( Hatta bir sitede çatılara sinek teli serildiğini gördüm. Amaç sinekler, yapraklar su ile gitmesin. Ayrıca biliyorsunuz yaprakları humuslu toprak yapacağız değil mi?) Ev içinde tuvaletlerde kullanılmak isteniyorsa ayrı boru hattı çekiliyormuş ki temiz içme suyu hattı ile karışmasın. Bu sistem sayesinde evlerde %14 oranında sudan kazanç sağlanmaktaymış. Eee Avrupa'da su fiyatlari ile oranlayınca da bu epey bir kazanım demek.Daha büyük alanlardaki geri kazanım orani da elbette ki daha büyük olacaktır.
Bunun dışında suyun biraz daha dikkatli kullanımı dahi bizlere kazanç olarak geri dönecektir. Örnegin 4 kişilik bir ailede diş fırçalarken suyun kapalı tutulması yarım küvet dolusu suyun maliyeti kadar kazandırmaktaymış.
İş gayet ciddi, kuraklığa karşı da oldukça güzel bir önlem. Asağidaki bağlantıda dünyada nerelerde yağmur hasadı yapılmış ve nasıl yapılmış görebilirsiniz:
http://uk.oneworld.net/guides/water/harvesting
Adı gibi içeriği de güzel bir site okumak isterseniz :
http://www.harvesth2o.com/
Detaylı bilgiyi şemalar ve istatistikler eşliğinde okumak isterseniz:
http://ag.arizona.edu/pubs/water/az1052/harvest.html
Bereketli günler dileği ile...
28 Temmuz 2006
Yağmur Suyu Hasadı
Kaç gündür susuzluk falan derken dün bir şimşek, bir yağmur...Hem de aniden bastırdı, buradayım diyerek!
Labels:
Çevre,
Geri Dönüşüm,
Permakültür
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
9 yorum:
Dilek, cok guzel bir konuya deginmissin yine:) cok sag olasin:)
Susuzluk durumu cok kotu, burda sulama yasagi getirildi asiri sicaklardan dolayi, guzelim parklar sapsari kaldi:(
gelecek icin herkes boyle ufak cabalar sarfetse her sey cok daha guzel olur eminim:)
yalniz bu yagmur suyu olayinda bir de kucuk sehirde yasamaya dikkat etmek lazim degil mi? buyuk sehirlerde ya da kucuk ama fabrikali sehirlerde yagmur suyunu bahcede kullanmak belki o kadar farketmez ama ev ici kullanim icin belki zararli olabilir hava kirliliginden dolayi. Fark eder mi sence?
bereketli olsun tabii..ozeniyorum boyle seylere. topraktan , bahceden uzak kaldik biz buralarda...
sen bizim yerimize de keyfini cikar..
guzel bir hafta olsun :)
Dilekcim,
Yagmur hasatindan bahsederken, uzun yillar once Ayvalikta buyukbabamin Yunanlilardan miras kalan evlerinin altina yaptigi sarnic geldi. Bu sarnica yagmur sulari toplanir ve uzerindeki kizma hamamdada bu sularla sifa niyetine yikanilirdi. Yagmur suyu ari su oldugundan saclari yumusacik yapar, icmek icin bile en elverisli sudur. Simdi buyuklerimizden kalan o evi ben satin aldim, insallah tamirat zamani gelince herseyi muhafaza edip bu sistemi surdurmek istiyorum. Sana doga ya olan duyarliligin icin tesekkur ediyorum. Ancak Ingilterede odedigimiz su faturalarinin en buyuk kismini harcadigimiz temiz sudan cok atik su parasi olusturmakta. Sence buna nasil bir cozum bulmali ?
Gulin
Burcukcuğum,
Buralarda sarardı, yeşilliklerin sırrı yağmurda imiş, bu sene iyice anladım bunu !
Yağmur suyu olayına elbette ki dikkat etmek lazım, büyük şehir, küçük şehir yok işin ucunda, asit yagmuru var, başka kirlilikler var ama sonuçta havadan yağan yağmurdan da onu alıyorsun, hatta tarım yapılan yerlerde kesin yiyip içtiğine de karışıyordur o. İç alanlarda kullanıp kullanmamamak senin tercihin sonuçta. Ama bahçe sulaması için harcananı düşünürsen, epey büyük ve güzel bir kazanım !
----
Zeynepciğim sen buluyorsundur güzel bahçeli mekanlar oralarda :)
Güzel güzel fotoğraflarını çekersin bizler için. Senin için de güzelliklerle dolu bir hafta olsun, hepimize...Sen kirazlı kolyeni benim için bir tak bu hafta :)
-----
Gulinciğim,
Pek merak ediyorum sizin o Ayvalık'taki ata evini. Sen bir restorasyonu yap, kim bilir belki kısmet olur geliriz :) Ben sana göre İngiltere'nin acemisi sayılırım. Sen daha iyi biliyorsun detayları. Varsa sırrı söyle onu da araştırırız elbet :) Yazdım aklımın bir köşesine... Sevgi ile...
selam dilekcim,cok guzel bir konuya deginmissin..yagmur hasadini senden ogrendim,eskiden babaannem utu suyu icin bahcede bidon birakirdi,utu icin daha saglikli diye..artik buralarda bahce sulamayi bile sinirlandiriyorlar,hakli olarak,cicek ekerken bile az suya dayanikli cicek alin gibi oneriler vardi homebasede..yenidenuretim bende takinti halinde,eger ki yesil cope atamiyorsam yeniden uretilebilicekleri resmen suclu hissediyorum..bahce artiklarini yapmiyorum ne yazik ki,tembellikten,kim bekliycek belediyeyi diye:(sevgiler..ellerine saglik sayfan cok zarif olmus..
Selam Sibelciğim,
Ben de o yolda gördüğüm ilgimi çeken su bidonu sayesinde öğrenmiş oldum yağmur suyu hasadını ve çok hoşuma gitti.Siz de deneyin valla çok güzel.Bir kova su kazanın, bahçenizin yüzü gülsün.İşin sırrı yağmurmuş burada.Yemyeşil olmanın !
Çöpler için de sen istedikten sonra bulursun bir çözüm. Sevgiler...
Sevgili Dilek,
Bekledin bekledin ama sonunda harika bir blog yaptin:) ellerine saglik..daha nice guzel sayfalar bekliyoruz senden sevgiler
yildiz
Yıldızcığım,
Senin web sitenin yanında lafı mı olur benimkinin? Hem pek çok yeri beraber gezdik değil mi :) İskoçya resimlerini ve anılarını sabırsızlıkla bekliyorum. Sevgiler...
Dilek
http://sukapani.blogspot.com
Yağmur suyu hasadı ile ilgili benim projem. Umarım katkısı olur.
Yorum Gönder