
Bol miktarda midye ve karides buzlukta ikamet ediyor olunca, ne yapsam, ne yapsam diye düşünürken aklıma eşimin Barselona'da yediği (ben patates kızartmasından yana kullanmıştım tercihimi) Paella geldi.
Daha önceden, denerim diye, Paella pirincini alıp koymuştum dolaba. Yemek etkinliğinin konusu da pirinç olunca, denemenin zamani geldi dedim kendi kendime.
Paella, İspanya'nın Valencia bölgesinde sıkça yapılırmış. İsmini içinde pişirildiği kocaman, sahana benzeyen, sığ kaplardan alıyormuş. Kızartma tavası imiş anlamı da. Okunuşu 'pah-ay-yah' şeklinde imiş. En lezzetlisi, odun ateşi üzerinde, açık havada pişirileniymiş. Neden Valencia derseniz, İspanya'da pirinç o bölgede yetiştirilirmiş de o yüzden! Pişirirken, olmazsa olmazlar da safran, özel Valencia pirinci ve zeytin yağıymış.
Valencia bölgesinde ilk pişirilen paella'ların temel katkısı da tavşan ve tavuk eti imiş. İspanyollar'ın Filipinler'e girişi ve oradaki su ürünlerinin bereketi nedeniyle, karides, kalamar, midye, istakoz, yengeç, vs... gibi deniz canlıları da katılır olmuş içine.
Gelelim yapılışına...Tarif olarak herkes kendi bildiğini uygular diyenler var... Gerçek İspanyol tarifi diyenler var... Ben pirinç paketinin üzerindeki kolay tarifi uygulamaya karar verdim.Malzemeler: 1 Adet iri soğan, 1 Diş sarımsak (rendelenmiş) 1 Yemek kaşığı tereyağı 2 Yemek kaşığı zeytinyağı 1 Su bardağı İspanyol (Valencia) pirinci 2 Su bardağı su ( tavuk suyu olması tercih sebebi) 1 Tatlı kaşığı Turmeric (Safran varsa tercihiniz safrandan yana olsun!) 1 Tutam tuz İstediğiniz ölçüde su ürünü (ben karides ve midye kullandım) ile bir avuç bezelye Orjinal tarifin içinde kırmızı biber, doğranmış domates, tavuk, tavşan, istakoz, yengeç de vardı. Ben evde olmadıkları için bu malzemeleri kullanmadım. Zevkinize göre siz ilave edebilirsiniz. Servis için dilimlenmiş limon ve maydanoz. Yapılışı: Yayvan bir kabın içine (bulununca Paella tavasından alıncak) tereyağı ve zeytinyağı konulup, eritilmeye başlanır. Küp şeklinde doğranmış soğanlar ve tuz ilave edilip, pişene dek kaşıkla karıştırılır. Rendelenmiş sarımsaklar ve turmeric ilave edilir, 1 dakika kadar karıştırılır. Pirinç ilave edilip 2 dakika kadar kavrulur. Su, bezelye, karides, midye katılır. Ara ara karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra dilimlenmiş limon ve maydanoz ile servis edilir.
 Afiyet Olsun.... Etiketler: Yemek |
Sevgili Berceste, ne kadar guzel ayrica bilgi de vermis olman, cok lezzetli bir pilava benziyor, firsatim ve malzemem oldugu zaman hemen yapacagim.