16 Temmuz 2010

Bir Gecelik Gelin

Bu dünyalar güzeli çiçeği Gülçin teyzem sayesinde tanıdım. O ki karıncayı bile ezmez, dünyada varolan her varlığa ayrı ayrı değer verir, onları korur, severdi. Örnek alınacak bir büyük, yol gösteren, tarifi imkansız tatlı bir insandı. O kadar içime yer etmiş ki onun sevgisi, Allah da bana tam onu kaybettiğimiz günün 1 sene sonrasında dünyalar tatlısı bir evlat verdi. Dilerim minik kuşumun ömrü sağlıklı ve uzun olur...
Çiçekleri, bitkileri kendimi bildim bileli severim. İlkokul öğretmenimin verdiği yaprak kurutarak türlerini öğrenme ödevi, sonraki yaşlarımda da Gülçin teyzemin önderliğinde yaptığımız çevremizdeki bitkileri tanıyalım minik gezileri, bu sevgiye ek olarak bir de onları tanıyabilme hünerini kazandırdı bana. Dünyada bu kadar çok bitki varken elbette hepsini tanıyamam ama en azından bilinenleri ben de bilirim. Üç beş de fazlasını...
Bu Bir Gecelik Gelin adı verilmiş güzellikle ise hiç karşılaşmamıştım. Ne mümkündü zaten, karşılaşmak için gecenin bir vakti sokaklarda gezinmek lazımdı...

O gece, Gülçin teyzemden bir telefon geldi, açıyor bizimki, gel, gör! Koşarak gittiğimde gözlerime inanamamıştım. Gelin eteği gibi kat kattı taç yaprakları. Elindeki çiçek gibi tane tane idi iç kısmı. Gözlerimi alamıyordum bu güzellikten ben. Bir de üzerine misss gibi bir koku! İnsanı çarpan, büyüleyen bir güzellikti bu.
Geçenlerde annem alış verişe gittiğinde sitemizde görmüş kendisini. Açacak mı demiş, açacak bu gece demişler. Aman açarsa bize haber verin lütfen demiş. Çalan telefon onun habercisi idi. En miniğimizden, en büyüğümüze aile boyu çiçeğin etrafında idik. Annem üşenmeyip saymış, tam 30 tanesi aynı anda açmış o akşam. Eksiğim var, fazlam yok diyordu annem. Nasıl bir koku, nasıl bir güzellik, tarifi imkansız!
Ben de çekebildiğim kadar çok fotoğrafını çektim bu sefer. Ama gece açtığı için karanlıkta! O yüzden ne kadarı net görünebiliyor bilmiyorum. Zaten fotoğrafla ya da anlatarak tarif etmek mümkün değil, görmek lazım!
Türkiye'de bilinen adı Bir Gecelik Gelin. Ama esas adı Night Blooming Cereus imiş. Ana vatanı da Güney Amerika. Nereden nereye gidip geliyor şu bitkiler!!! Hakkında detaylı Türkçe bilgi burada ve burada, İngilizce bilgi de burada var.Google bol bol da fotoğraf sunuyor bizlere.
Dilerim siz de bir gece onunla karşılaşır ve bu güzelliği görürsünüz. Solmuş olanları bile ayrı güzel. Belki de evinizde yetiştirmek kısmet olur, belli mi olur...

Ruhun şad olsun Gülçin teyzem!


(İkinci bağlantı için teşekkürler Evren)


12 yorum:

beste dedi ki...

aa sahane bir cicek bu hikayeside cok guzel ponpon hanima bile baglaniyor ucu:)

Berceste dedi ki...

Pon pon hanımı düşünmediğimiz gün ve dakika bile yok ki Beste :) Allah sağlıkla, uzun ömürler versin hepimizin küçümenlerine.
Çiçek de gerçekten çok güzel. Her evde bir tane olmalı diyeceğim ama biraz iri bir çiçek. Evlerin kocaman olması da gerekiyor :(

hindiba dedi ki...

Harika! Dilek, ciceklerin acip tekrar solmasi ne kadar sürüyor peki?

Berceste dedi ki...

Adı üzerinde Evren. Bir gece... Gece kimselere görünmeden açıyor ve ölüyor :( O gece yakaladın yakaladın, yoksa kaçırdın demek!

elmalı kurabiye dedi ki...

Ah ah ne güzel bir çiçek böyle.Nasıl bizde sahip olabiliriz.Bir çelik olsa yeter.nerdeysen gelir alırım.

Berceste dedi ki...

Teşekkürler Elmalı Kurabiye! Senin çiçeklerin de çok güzel görünüyorlar sitende. Ne yazık ki, bu güzellik bana ait değil. O yüzden gelip alabilirsin diyemeyeceğim :( Ama verdiğim bağlantılardan Ağaçlar net sitesindekine tıklarsan, belki yazışmalardan varolan, sana yakın olan birisini bulabilirsin. Sevgiler...

Ludovic dedi ki...

hayatı kötülük yapmakla geçmiş tüm insanlar bu çiçeği görmeli. en güzel çiçeğinin ömrü bile bir gecelik iken kendilerinin ölmeyeceklerini sanmasınlar. görün ve tecrübe edinin. bir gecelik geline hayran kalmayacak biri Yaradan dan da korkmuyor demektir.

Berceste dedi ki...

Değişik bir bakış açısı sizinki Ludovic. Güzellik ise göreceli bir kavram. Bana çok güzel gelen, bir başkası için anlam ifade etmeyebilir. Ben çiçeğin kokusuna doyamazken bizim evin böcürtü kaçtı mesela. O yüzden aynı pencereden bakabilir miyiz bilemedim ama şurası kesin ki, gelin girmedik ev olurmuş ama ölüm girmedik ev olmazmış. Herşeyin hayırlısı. Yaradan elbet biliyor kimi neyle sınayacağını. Onun işine karışılmaz!

fer dedi ki...

Beautiful! I know this flower. It is native from my country, right at the area I used to live.

It is a great plant to have. And it looks beautiful by the moonlight. And the fruit is incredible tasty too!

Thank you very much for joining the carnival! and for the beautiful flower too.

CanadianGardenJoy dedi ki...

I had heard of this flower before and was amazed with its beauty !
you have posted wonderful pictures of it so we can see its progress .. it must have been so exciting to see it open : ) Gorgeous !!
Joy

Eliza dedi ki...

I'd never seen this flower before -- it looks like ballerinas! Beautiful photos.

Berceste dedi ki...

Thanks Fer. I am aware of the knowledge about fruit! It is really interesting. Your carnival gives lots of colour and beauty in our daily lifes, thanks for thinking and preparing it.

Thanks Joy, I wish one day you can watch this flower during blooming. It is really interesting.

I liked your imagination, yes this beauty looks like ballerinas! Thanks so much Eliza.