16 Temmuz 2007

Limonlu Tarifler ve DDD

Epey yoğun bir hafta geçirip, üzerine bir de yaşlanan ben, haftasonu soluğu arkadaşlarla birlikte Londra'da aldım. Defne ile gene o kare senin, bu kare benim diyerek fotoğraf çektik... Bu ülkeye yeni alışmaya çalışan Sevda ile neler yapabileceklerimizi konuştuk derken TürkFest'te, TürkFest sonrasında da Covent Garden'da güzel bir gün geçirdik. South Bank'te, Thames nehri kenarında, St Paul'e karşı Türk bayraklarını dalgalanırken görmek pek keyifli ve de pek güzel idi... Eve geldiğimde yorgunluktan ne zaman uyuyakaldığımı bile hissetmemişim. Dolayısı ile bugün yapmayı ve fotoğrafını çekmeyi planladığım, tarifini buradaki Yunan arkadaşım Jutta'dan aldığım, cheesecake'i yapamadım. Onun fotoğrafı yerine cuma günü bizleri evine kabul eden, sonra da bana çaktırmadan bir sürpriz yapan Sevda'ya giderken yaptığım Ev Cini'nin harika misket limonlu kekinin fotoğrafı ve çok çok severek yediğim, Jutta'nın limonlu cheesecake'inin tarifi var! Bu tarifte diğer cheesecakelerden farklı olarak irmik ve puding var.

Tariften önce de bir hatırlatma yapmak istiyorum. Bugün DDD etkinliğimizin yazısı Mor Koyun'da sizleri beklemekte. Hem eğlenmek, hem de öğrenmek için, yazılarımızda hata yapmamak için mutlaka ziyaret edilmeli!

Gelelim tarifimize...

Jutta'nın Limonlu Cheesecake'i

Malzemeler:
125 g tereyağı (ve ya 1 çay bardağı sıvı yağ)
4 adet yumurta
250 g (1+1/4 su bardağı) toz şeker
1 paket vanilya (1 çorba kaşığı)
1 adet limonun suyu ve rendelenmiş kabuğu
1 kg ''Quark Cheese'' (yerine süzme yoğurt kullanılabilir)
1 paket vanilyali puding ya da custard (1 paket = 1 çay bardağı, toz halde katılacak)
1/3 su bardagi çok ince irmik
2 çorba kaşığı kabartma tozu

Yapılışı:
Bütün malzemeleri sırası ile karıştırarak kelepçeli kalıba yerleştirin. 175 santigrat derecede (ayar 5) bıçak ile kontrol ettiğinizde, üzerinde hamur bulaşığı kalmayacak hale gelinceye dek pişirin. İsterseniz üzerini mevsime uygun meyvelerden yapacağınız sosla renklendirebilirsiniz.

Seveceğiniz ümidi ile...

17 yorum:

Ozgur Gercek dedi ki...

Cheesecake tarifi harika gorunuyor, bense simdilik sadece hazir limonlu keklerle idare ediyorum. Ben ne zaman bir ev kadini olabilicem? :)

Berceste dedi ki...

Bence oldun bile :) Önce harika bir gelin oldun, şimdi de evinin hanımı :) Geriye blogları izleyip tarifleri not etmek kalıyor. Dua et, annen bir telefon kadar uzakta. İmdat dediğinde de gelir, şehirlerarası da olsa... Ben dünya kadar fatura ödedim anneme yemek tarifi sorarken :P

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Ya biliyosun Evcini'nin kek tarifini ben tutturamamıştım, kekin lezzeti çok güzeldi ama çökmüştü:) Bir de limon kabuğu rendelemek en sevmediğim işlerden biri. Altüstü bir limonun kabuğu elde edebilmek için kocaman rendeyi kullanmak zorundayım ve 2 limon kabuğundan elde ediyorum ancak. Dr. Oetker bu işin çaresini bulmuş, İsviçre'den arkadaşım hediye etti, limon kabuğu aroması, küçük vanilya paketleri gibi, bir poşeti açıyorsun kekin kurabiyenin içine, miss gibi limon kabuğu işte:)
Senin kek de çok iştah açıcı duruyor. Bağrını açmış, nasıl da kabarmış öyle. Kokusu buraya geldi.

Adsız dedi ki...

i�te sana DA yazaca�m demi�tim diimi..��te o an:)))
limonlu cheesecake �ok g�zel g�r�n�yor.Ger�i �u an �ok a�m.ak�am tv kar��s�nda �ayla �ok g�zel gider.
T�rk diline neden bukadar tak�nt�l�s�n?meraktan soruyorum.okulda en nefret ett�im derslerden birisiydi T�rk�e dersi.hi�de anlamam

senin e�itimin t�rk dili ve edebiyat� falanm�?

NOT:Senin blo�un �ok yava� a�l�yor

Daphne dedi ki...

Simdi sen, benden bu kek fotografina yorum yapmami mi istiyorsun!!! Cok beklersin sekerim. sen git once yumurta al :P

ayrica Aytekin hakli coook yavas aciliyor bu blog :(

munevver dedi ki...

Berceste, uzun zaman oldu sana yazmayalı. Yeni döndüm. Güzel yazılarını okudum. Kolej hikayesi çok ilginçti.

Limonlu cheesecake'in hoşuma gitti. Not ettim.
Sevgiyle, Nane Limon.

Berceste dedi ki...

Öncelikle iltifatlar kekim adına teşekkür ederim :) Benimkinde de kenarlar birazcık fazla pişti Pınar :P Ama sorun kalıbın şekli ile ilgili sanırım, çünkü minik yuvarlak bir tepsim var, onda yaptığımda böyle bir sorun ile karşılaşmadım. Bu kalıpta ısı eşit dağılmıyor galiba! Rende meselesine gelince, limon rendelemek için özel bir alet var, ben ondan aldım. Bir de minik rendem var, onunla çok rahat oluyor, eskiden aynen yazdığın gibi işkence olurken şimdi peynir rendeliyormuşum gibi rahat! O bahsettiğin şeyleri yapay olmaları nedeniyle sevmiyorum, evet pratik ama gerçeği varken sahtesini kullanmak çok sağlıklı görünmüyor benim gözüme!

Hoşgeldiniz Aytekin bey, yazdıklarınızı nedense okumakta zorlanıyorum, sanıyorum bir şifre çözücü gerekiyor! Türkçe ile ilgili sorduğunuz soruya gelince, ana dilimi düzgün kullanmak istiyorum. Konuşurken de, yazarken de! Eğitimli insanların yarım yamalak konuşmasından, yazmasından(iyi yerine ii yazılması gibi) hoşlanmıyorum, çünkü bir süre sonra bunlar dilimize yerleşiyor ve atılamaz hale geliyor. Kültürümüzü en iyi yansıtabilecek dilimizi de yitirirsek, kendi benliğimizi de yitiririz diye düşünüyorum. İngiltere'ye bakıyorum, sadece dil nedeni ile dünya kadar gelir elde ediyorlar. Dil öğrenmek için insanlar çuvalla parayı bu ülkeye yatırıp, hiç de doğru düzgün birşey öğrenemeden gidiyorlar. Düşünün Türkçe'yi bilmeyen, öğrenmek için Türkiye'ye giden birisi 1 ayda ne kadarını öğrenebilir? Ama bunun yanında barınma için, yeme, içme için, alış veriş için, gezme için ne kadar parayı bırakıp da döner? Biz çocuklarımıza bile dilimizi öğretmeyi başaramıyorsak, bizden ne beklenebilir? Hepimiz hata yapabiliriz, bazen çok iyi bildiğimiz bir konuda bile boş bulup hata yapmamız mümkün. Ama bunu en aza indirmeye çalışmak bizim elimizde. Sitelerimizde yazı yazarken de, topluluk içine çıkıyoruz. Yazılarımızı her yaştan okurumuz takip ediyor ya da internette birşeyler ararken karşılarına çıkıyor. Etkinliğimize başlarken Akın amca'nın verdiği güzel bir örnek vardı, topluluk içine çıkarken saçımız başımız, üstümüz dağınık çıkmayız. Kendimize çeki düzen veririz, yazılarımızda da bunu yapalım diyordu. Ben de bu fikri sonuna kadar destekliyor, çok doğru buluyorum...
Daha yazılacak çok şey var, sadece sorunuzun cevabı için bir giriş yapmış olayım ve şimdilik noktalayayım :)

Eğitimim mühendislik, kimya mühendisliği, Türk dili ve edebiyatı değil!

Sitenin yavaş açılmasının nedeni sanıyorum son fotoğrafı büyük boyutta yüklemiş olmamdı. Picasa'dan yüklemiştim, o da küçültmemiş, şimdi küçük boyutta yükledim, umarım düzelmiştir. Gene bekleriz...

Fotoğrafa yorum yap mı dedim beeeen Defne? Yumurta aldım, dolapta var, cuma yoktu ama üzgünüm :( Sen de kek diye diye canıma okudun ama! Bütün cumartesi günü başıma kaktığın yetmedi, hala yakalayıp paralıyorsun beni! Kakılmış'a döndüm yeter yahu!
Yavaşlık davası düzelmiş mi bir denetle sen, unut keki :P

Hoş geldin Nanem Limon'um, özledik seni. Umarım seversin Jutta'nın cheesecake'ini. Sevgiler...

munevver dedi ki...

Dilek, 2 çorba kaşığı kabartma tozu fazla gelmedi mi?

Sanem dedi ki...

Bugün düzelmiş, gayet hızlı açıldı sayfan Berceste.
15 Temmuzda'da Trafalgar meydanında da o esnada Türkiye aleyhine gösteri yapan Rumlar toplanmış sanırım, hiç fırsatı kaçırmıyorlar.

Berceste dedi ki...

Ben genelde yaptığım kalıp yüzünden yarım ölçüyü uyguluyorum ve hiçbir sorun yaşamadım şimdiye dek. Buradaki kabartma tozları kutu içinde. Türkiye'deki gibi paketle değil! Bilmem o yüzden mi?

Hız meselesine sevindim Sanem :) Haberim yoktu bu durumdan :( Üzüldüm :(

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ben bugün iş yerinde yine açamadım ve yorum gönderemedim. Bir keresinde yorum açıldı o kadar şey yazdım ama sonra gitmedi kilitlendi :(((
Amaaa azmin elinden bir şey kurtulamaz tabi ki. Görmüş olduğun üzere evden paşa paşa yazıyorum yorumumu. Kek lezzetli görünüyor gerçekten. İçerisinde puding ve irmik olması da enteresan, merak ettim ben şimdi. Ellerine sağlık,
Sevgiler,

Berceste dedi ki...

Senin iş yerinin bana alerjisi var herhalde ne diyebilirim ki Burçin :) Azimli kız olduğunu sünnet düğünü hazırlıklarından biliyor ve de takdir ediyorum zaten! Görünen kek Ev Cini'nin tarifi, yani görünen ile tarif birbirinden ayrı, hatırlatayım istedim. Sevgiler...

munevver dedi ki...

Tamam Dilek'ciğim, burada paketli ya, bir an tereddüt ettim. Ben de zaten yarım ölçü deneyeceğim önce..Teşekkürler.
Nane Limon

Ferhanca dedi ki...

Kekin çok güzel kabarmış ,lezettide öyledir ,afiyet olsun..
Ben de bir sürü cheescake tarifi var ama hiç denemedim.Seni tarifide not aldım ,artık dnemem şart..
sevgiler..

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Lezzetli anlaşılıyor mu demeliydim acaba. Ben zaten tarifi yazdığın kekten bahsetmiştim. Yanlış anlamaya sebebiyet verdiysem kusura bakmayın lütfen. Azimliyimdir evet yorum bırakmaya çalışıp bir de fırça yiyecek kadar. :))
Sevgiler,
Bol hoşgörüler,

Daphne dedi ki...

Anlamam ben, kekimi isterim. Unutanin da ruyanlarina girerim, kabusu olurum :P (da ayri miydi bitisik miydi burda :))

Hala coook yavas ayrica. Acilmasini beklerken 2 otobus geciyor.

Berceste dedi ki...

Rica ederim Nanem Limonum, ne demek, ben de ilk gördüğümde aynı şekilde düşünmüştüm ama karbonat gibi kokmadığı için deneyeyim dedim, sorun yaşamadım. Yarım ölçü yapınca kalıbının da küçük olması gerekiyor, ben Le Creuset'in kare toprak kabında yapıyorum genelde. Sevgiler...

Sağol Ferhan. Cheesecake'i gerçekten seviyorsan deniyorsun işte ama her tarif bir başka... Jutta Almanya'da büyümüş, burada cheesecake dedi ama belki orada başka bir adı vardır. Avusturya'da büyüyen bir Türk arkadaş benzer bir tariften, başka bir isimle bahsediyordu mesela. Sonucu bildir olur mu? Sevgiler...

Nasıl yani Burçiiiiiin? Nasıl yani? Ne fırçası? Ne yanlış anlaması? Karışmasın diye hatırlatayım dedim, seni kırdım mı yani? Bak şimdi yanlış anlama olmuş o zaman. Ben fırça falan çekmedim haberin ola! Sevgiler...

Ay gündüz başımın etini yediğin yetmediği gibi bir de buradan da mı kek diye tutturdun? Rüyada değil, uyanıkken kabusum oldun sen :P Benim gonca cumartesi sana kek getirecekmiş, bekle :) Evin de otobüs durağının karşısında herhalde! Bak Sanem açılıyor demiş, sen bilgisayarını yenile, şöööööyle bir IMac falan????