21 Temmuz 2006

Enerji Tasarrufu


Son günlerde artan sıcaklarla beraber televizyonda devamlı su sıkıntısından bahsediyorlar.Ben bu güne kadar ne elektriklerin kesildigine rast geldim ne de suların.Bunu sanırım planlamayı iyi yaparak başarıyorlar ama en önemlisi eğitim.Herkese kaynakları etkili biçimde kullanmazsak neler olacağını anlatıyorlar, anlamayana bir daha bir daha anlatıyorlar taaaa ki anlayıncaya kadar.

Çarşamba günü temmuz ayı rekorlarını kırdı sıcaklıklar ve de insanlar susuz kaldılar diye okullar tatil edilmiş bazı şehirlerde, bazı kullanım alanlarına özel tanklarla sular getirilmiş. %40 kaza oranı artmış o gün, otoyollarda kazalar nedeni ile hapis kalan insanlar için helikopterlerle su taşınmış. Bunu duyunca dedim PES !!!

Cambridge'e ilk geldiğim yıl üniversite bağlantılı bir eğitim kuruluşunda gönüllü olarak çalıştım.Amaçları arasında doğaya zarar vermeden çalışmak da vardı, bununla bağlantılı olarak da ISO 14000 yada EMAS gibi bir sertifikasyon programına katılmak istiyorlardı.

Neler yaptıklarını incelerken hayrete düşmüştüm. İşe gelişlerde benzin yakıp havayı kirletmemek için elemanlarına bisiklet temin ediyorlardı, uzaktan gelenler için araba paylaşıyorlardı ya da 'Park and Ride' kullanmaya teşvik ediyorlardı.(Burada Park and Ride denilen otoparkı arabaları ile gelenlere ücretsiz şehir dışında yerler var, şehre uygun bir fiyata alacağınız biletle ulaşabiliyorsunuz, bu da sizi arabamı nereye park edeceğim derdinden kurtarıyor aynı zamanda toplu taşımayı teşvik ediyor.)

Uluslararası ulaşım için mümkün olduğunca uçaktan kaçınıyorlardı.Gidecekleri yer çok uzak ya da işleri acil değilse tren, otobus gibi araçları tercih ediyorlardi.

Geri dönüşümlü kalem, kağıt, dosya ve hatta tuvalet kagıdı kullanıyorlardı.

Fotokopide çift taraflı çekiyorlardı.

Aldıkları yiyecekler organik ve üreticisinin hakkı verilerek alınmış ürünlerdi. (Fair Trade)

Ampulleri az enerji harcayan türdendi.

Elektrikli su ısıtıcısı (kettle) ağzına kadar doldurulmuyordu, o zaman daha çok enerji harcanır diye...Isıtılması gereken kadar su konuluyordu içine ve kahve, çay almaya giden arkadaşına da soruyordu ister misin diye, böylece bir defa kullanımla cok kişi yararlanmıs oluyordu, hem de verimlilik bozulmadan içecek temini sağlanmış oluyordu !

Elektrik prizleri kullanılmadığı durumlarda kapalı tutuluyordu [Burada elektrik prizlerinde de anahtar var :) ]

Bunlar gözle şahit olduklarım, bir de dokümanlarının içinde bulduklarım var ki çok ilginç gelmişti.

Çocuk bezi olarak annelere eski usul bezler tavsiye ediliyordu, kağıt israfina karsı, ama anneleri madur etmemek için temizleyici sorunu da halledilerek önlerine konuluyordu.Üstelik kapıdan alıp kapıya teslim şeklinde !

Kullanılmayacak cep telefonu, bilgisayar, monitor, TV vb cihazları önce kullanacak birileri aranıyordu, yoksa geri dönüşüm ünitesine yollanıyordu...

Daha ince detay detay pek cok sey !TV 'daki programlara, insanların hayatlarında da dikkat ediyorum, pek çok kişi bu yukarıda anlattıklarıma uymaya çalışıyor.Yardım derneklerinde özellikle bu konular üzerinde duruluyor ! İnsanların bunu yaşam biçimi haline getirmesi için okullarda, kütüphanelerde, topluma açık pek çok yerde çalışmalar yapılıyor.Araba paylaşarak ulaşım için bir ağ kurulmuş, insanlar oraya üye olarak kendilerine taşıt seçebiliyorlar....

Bununla ilgili hoş bir web sitesi bana gelen maillerden birinden elime geçti, sizlerle paylaşmak istedim. Sizler ne kadar doğa ve kendiniz ile barişıksınız bir bakın bakalım :)

http://www.wearewhatwedo.com

Başımıza ne gelirse hava şartları nedeni ile suçlusu Küresel Isınma diyorlar. Bu yüzden özel bir belgesel hazırlandı ve orada detay detay evlerimizde nasıl önlemler alırız da küresel ısınmaya sebep olacak zararlı gazları çıkartmayız onlar anlatıldı.( Duy Amerika duy da sen de örnek al !!!)

Üye olduğum gruplardan birinde Avustralya hükümetinca hazırlanmış bir film link olarak gönderildi, aynı önlemler orada da alınıyor anlaşılan....
Filmi seyretmek için:

http://www.youtube.com/watch?v\u003dFH3DT7eh6DQ

Bizler kişisel olarak bunların ne kadarını içimize sindirmişiz ve neler yapabiliyoruz dersiniz? "

6 yorum:

Burcuk dedi ki...

Wohoooo:) Berceste geri donmus:) hem de bomba gibi bir konuyla!

Cok dogru soyluyorsun bence de, enerji ciddi bir sorun ve de gitgide buyuyor malesef, herkes yenilenebilir enerji kaynaklariyla bu sorunun giderilebilecegini soyluyor ama yakin tarihte bu biraz zor bence, su anda dunyadaki enerji uretimin sadece %5i bu kaynaklardan saglaniyor.

Bu durumda yapabilecegimiz tek sey de elimizdeki verimli kullanmak ama boyle seyleri Turkiye'de uygulamak cok zor, insanlara benimsetmek ve de kucuk yaslardan itibaren okullarda tekrar tekrar ogretmek lazim ki kafalara islensin. Eminim bunlardan bahsediliyordur derslerde ama cok ustunde duruldugunu dusunmuyorum, ayrica tabi medya vb de bu konu uzerine egilmezse okulda ogretilen sey ucup gidebilir akillardan...

Her sey iyiymis de bez olayi kotuymus ama be, nasil olcak o is eski bezlerle:)

Sevgiler:)

Berceste dedi ki...

Ah çok teşekkürler Burcukcum,

Deneyip öğrenmeye çalışıyoruz işte birşeyler...

Kafaları hinliklere değilde güzelliklere işletirsek olur bu işler ama yeni nesilden gitgide umudum azalmakta :( İlk aile, en büyük eğitmen de anne ve babalar, onlar örnek olursa çocuklar da örnek alıp uygular diye düşünüyorum. Bakırköy Belediyesi bir uygulama başlattı getirip geri dönüşüm kutularını siteye yerlestirdiler, komsu teyzelerden birinin göz estetigini bozmuş, yer değiştirtti, onu istemediğini ben de istemem dedi öbürü, kutu geze geze hal oldu. Çoğu hatun ayyyyy kim uğraşsacak şimdi onunla bana ne deyip atıyor çöpe, kutuyu toplamaya kamyon gelmiyor, çöpten ekmeğini kazanan insanlar geliyorlar kollarının alabildiğine uzanıp topluyorlar istedikleri malzemeleri... Yarın öbür gün derler ki topladiğımız etkin olmadı, masrafı karşılamadı, bitiriyoruz bu işi, demezler ki nerede hata yaptık ??? Bence burada insanlar bundan kazanıyor.Hata yapmaktan korkmuyorlar, hatadan alınan derslerle güzeli başarmayı biliyorlar...

Bez olayının detaylarını bir karıştırayım, web sitesini yazarım bir ara... Eski tarz bezlerle diyelim :P Hani şu kumaş olanlarla...

Sevgiler bizden efendim :)

Zeynep Seda dedi ki...

Berceste, yeni siten hayirli olsun :) Cok guzel olmus. Daha gecen gece esimle konusuyoduk bu konu hakkinda. TV'de bir belgeselde izlemistim, cok cok uzun zaman once bir adada cok gelismis bir toplum yasiyormus. Adanin her yerine, denizin ortasina kayalardan acayip buyuk heykeller dikiyolarmis ve bu kayalari hareket ettirmek icin adadaki agaclari kesip kayalarin altina koyuyorlarmis. Sonunda ada halki arasinda gruplar olusmus ve kayadan daha buyuk heykeller yapmak bir yaris halini almis. Baslamislar tum agaclari kesmeye, kuslar goc etmis, hayvanlar olmus, adanin tum iklimi degismis. Yasadiklari yer de bir "ada" oldugu icin hic bir yere goc edememisler.Sonunda ac kalip birbirlerini yemeye (ciddi anlamda yemeye) baslamislar ve boyle yok olup gitmisler. Belgeselin sonunda bir bilim adami bizim de bu eski insanlarla ayni durumda oldugumuzu, tum kaynaklari tukettigimizi ve yakinda malesef ki gidecek hic bir yerimizin kalmayacagini soylemisti. Insan oturup ciddi ciddi dusununce tuyleri urperiyor. Merak ediyorum daha ne kadar dayanacak acaba zavalli Dunya! :)

Sevgiler...

Berceste dedi ki...

Harika bir örnek bu Zeynep Seda,

Ne kadar güzel anlatmışsın ve ne kadar haklısın !

Elimizdekileri kaybetmeden değerini anlayamıyoruz ne yazık ki :(((((

fethiye dedi ki...

Elektrik kesintisi ABD'de oluyor, inanmazsin. Sicaklarda ozellikle. Herkes klimasina yonelince, sebekeler kaldiramiyor ve sonuc belli. Bundan en cok etkilenenler yine yasli ve cocuklar. Ama bilincli olarak enerji tasarrufu yapan onca az kisiye rastladim ki. Egitimsiz de degiller, sadece bencillik had safhada.

Berceste dedi ki...

İngiltere'de de özellikle sıcakların artması ile ilgili haberde sıcakların ne kadar daha enerji sarfiyatına sebep olacağı bunun da küresel ısınmaya zararı üzerine basa basa söylendı ! Çok gerekli olmayan hallerde kapatın dendi ! Avusturyali bir arkadaşım da kendi ülkesini İngiltere'den daha çevreci buluyor.Güzel örnekler herkese ders olmalı bence. Sevgiler...