01 Ekim 2012

Permablitz İstanbul Güz 2012 Buluşması


9 Eylül'de, Güz Dönemini açmak ve yeni arkadaşlarla tanışmak için, 3. Permablitz İstanbul bahçesinde toplandık.


Ön bahçedeki elmalar bizi karşıladılar.


Uygulama yapılan bölümde, domatesler, patlıcanlar, biberiyeler, mısırlar...
Bu domatescik Hügelkültür uygulamasının üzerinden selam veriyordu mesela.

Uygulanan, hayal edilen ile uygulama sonrasında yaşananların neticesinde, biberiyeler kenara göç etmişler. Bahçede 40 haneli apatmanın her bir sesi için orta yol bulunmaya çalışılınca biraz değişiklikler olmuş. Top oynayan çocuklar baharat bitkileri için ayrılan kısmı bozmuş. Ama bunlar alınan dersler, bahçeyi yeni bir uygulama daha bekler. Bu sefer kış için! O zaman tüm bunlar yeniden gözden ve elden geçirilecek. Önemli olan, İstanbul gibi kocaman bir şehirde, 40 haneli bir apartmanda bunları başlatmak. Atılan her bir adımla, yarınlarla daha da güzelleşecek. Çim yerine binlerce çiçek açıp, ürün veren bahçe hayat verecek. Hem insana, hem toprağa, hem de üzerinde yaşayan tüm canlılara.

Çocuklar toprak zeminde top oynarlarken, kuşlar onlara şarkılar söyleyecek!


Mısırcık büyümeye çalışmakta. Ama pek nazlı, narenin bir hali vardı. Belki de kompost toprağı ile buluşmayı diliyordu tam bu sırada!

Patlıcanlar ise mutlu mutlu bakıyorlardı.


Bu aralar klasik sorum, siz hiç patlıcan çiçeği gördünüz mü?


Sırf çiçeği için bile yetiştirilebilir patlıcanlar öyle değil mi? Nitekim, İngiltere'de hayran hayran fotoğrafını çektiğim bir bitki için, sen çiçek sanıyorsun ama bu domatesin akrabası, onu da biliyor musun demişti yoldan geçen tonton teyze. Ne çok şey dinledim ve öğrendim o yaşlı tonton teyzelerden İngiltere'deyken.

Bahçenizde rahatça kompost yapmak istiyorsanız, bahçe marketlerden birisinden hemen temin edebileceğiniz kompost kutusu. 

Sonrasında kuru yapraklar, sebze çöpleri, gazete kırpıkları, doğruca bahçeye! Ardından size nefis bir toprak olarak geri gelecek.

Aslında kompost yapmak çok kolay. Önemli olan, size uyan yöntemi seçebilmek. İlla ki bu kutuya da gerek yok. Ama şehir şartlarında en basit ve kolay şekilde başlamak istiyorsanız, hiç olmamasındansa buradan başlayın derim.

İşte keyifli toplantımız ve arkadaşlarımız.
Herkesin yiyeceklerini, dostluğunu, bilgisini paylaştığı, keyifli konuşmaların yapıldığı, kahkahaların atıldığı toplantımız.
En mutlu olanımız da, en yeni Permakültür Tasarım Sertifikası alanımız. Hem de Permablitz'in tohumlardan sorumlu bakanı. Hangi tohum lâzımsa imdat diyoruz, hızır gibi yetişiyor, yetiştiriyor. Evini tohumlara, fidelere öyle bir açtı ki, yemyeşil bir dünya evi istilâ etti.


Deniz Üçok Arman, bahçede yapılanları anlatırken.


Ve gene Deniz, mini mini patlıcanı sever, okşar, bizlere gösterirken.


Bu biberler hemen oturduğumuz yerin yanındaydılar. Uzanıp koparıverecek kadar yakınımızda. Apartmanın görevlileri dikmiş. Ne kadar çok sevdiklerini bizzat onlardan dinledik.

Bunlar ise tatlı patatesler. Tohumdan sorumlu bakanımız bize tanıtıyor onları. Sonrasında alıp evine götürüp çoğaltacak, ardından da bahçelere dağıtacağız.


Mısırlar GDO'suz ve Karadeniz'den. Bize özel tohumluk ayrılmış.


Tohumlarımız... Bahçelere dağıtılmak üzere sıralandılar. Bahçelerin bir kısmı toplantı sırasında belirlendi. İhtiyaçları kadar tohum paylaşıldı. Yapılan tasarımların ardından, eksik kalan miktarlar yeniden tohumdan sorumlu arkadaşımıza sorulacak. Var olanlar ondan, olmayanlar ev sahipleri tarafından temin edilecek.

Amacımız atalık tohumları korumak, çoğaltmak. Aynı zamanda İstanbul koşullarına uyup uymadıklarına bakmak, uyan türler üzerinde yoğunlaşmak.


Sofra hiç ellenmeden fotoğraf çekmeyi akıl edememişiz. Karınca ordusu geçtikten sonraki son durum!

Ben hem Permablitz İstanbul'un bir parçası olmaktan, hem de bahçelerde çalışmaktan inanılmaz keyif alıyorum. Her sene yeni arkadaşlar katılıyor aramıza. Onları tanımaktan, onlarla aynı amacı paylaşmaktan inanılmaz keyif alıyorum. Her geçen gün büyüyoruz ve her attığımız adımla permakültürü seven yeni dostlar buluyoruz. Ne güzel!

Sizler de çalışmalara katılmak için Yahoogroups'daki grubumuza ya da olan biteni takip etmek için Facebook sayfamıza gelebilirsiniz.

Kısa bir süre sonra uygulamalar başlayacak ve çok keyifli çalışmalar olacak, benden söylemesi.

7 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

İstanbulda olsam inan seni yalnız bırakmazdım,takılırdım peşine.Burada da bir arkadaşım kuruyor grubu,davet aldım ama sanırım dışarıdan destek vereceğim.Bu aralar ekstra zaman yaratamıyorum.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Bilgilendiren sevindiren iştah açan bir postt olmuş
En çokda kıskandıran !

Mısır ve tatlı pataesde gözüm kaldı dicem az olcak
Gözüm yapışık kaldı :)))

A-H dedi ki...

ne guzel gorunuyor hersey, enerjinize ve emeginize saglik ;)
oralarda olsam kesin bende katilmak izterdim, umarim birgun...

Oglak Kizlari dedi ki...

ohhh ellerinize sağlık.
Benim de plastik kilitli torbalarda tohumlarım bayağı birikti. Bakalım.

Dalyan bekle beni diyen anne Çiğdem

Berceste dedi ki...

Permablitz Fethiye mi kuruluyor Asortik Krep'im? Ne güzel! Dışarıdan deme, bilirim sen duramaz, elini değdirirsin :) Bulursun o zamanı!

Kıskanma senin de olur nUnU :) Yeter ki iste, katıl sen de aramıza!

Askolsun A-H. Esas sizin oralarda var bu tarz çalışmalar. Bir ucundan tutup araştırmaya başlarsan bulursun. Hem o yeşil süprizli yiyeceklerden kurtulursun :) Bizim usul yetiştirirsin kendi yiyeceğini :)İngiltere'de Hintliler, Çinliler Allotmentlarda kendi yiyeceklerinden yetiştirirlerdi, biz de Türk olarak taşırız her yere yiyeceğimizi ;-)

Çiğdem, plastik kilitli torbalarda bozulabilir tohumlar. Kağıt zarflara alsan onları? Neden Dalyan bekliyorsun ki, katıl aramıza. Bak bu sene daha çok bahçe sizin yakada :) Böcükle mutlu mesut çalışırsınız bir güzel :)

tülin dedi ki...

Bu yazıdan sonra gidip balkondaki çiçeklerimi sevesim geldi.

Berceste dedi ki...

Sevdin mi peki Tülin? ;-)