09 Haziran 2012

Cevizli Kuru İncirli Tatlı

Bu aralar hangi misafirimiz gelse bahaneyle bu tatlıdan yapar oldum. İngiltere'de beni bu tatlı ile tanıştıran Memnune'nin kulakları çınlasın!

Tarif, Memnune'den değil yalnız. O sıralar çok sık okuduğum bir yemek blog undan. Ama kimden onu not etmemişim. O dönemde blog zemin rengi pembe imiş, onu söyleyebilirim. Epeyce eski, 2007'de Word dosyasına o şekilde kaydetmişim. Aslında site adresini de kaydederim genelde ama bir MS Office, bir Open Office kullanınca kayıtları bir yerde şaşırmışım. Her kimse tarifi aldığım arkadaşım, okuyup haber ederse sevinirim.


Malzemeler
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
10 tane kuru incir
1 su bardağı ceviz içi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya (ben vanilyayı buradaki gibi kullandığımdan 1 yemek kaşığı vanilyalı pudra şekeri demem daha doğru)

Krema
4 su bardağı süt
3 yemek kaşığı tozşeker
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı vanilyalı şeker

Yapılışı 
10 adet kuru incir yumuşayıncaya kadar sıcak suda bekletilir.
Cevizler elde bölünerek ya da bıçakla çentilerek parçalara ayrılır ve 1 su bardağı ölçü tamamlanır.
Çırpılan yumurta ve şekere un, kabartma tozu ve vanilya da ilave edilip yeniden çırpılır. En son ceviz ve kuru incir parçaları ilave edilerek karıştırılır. Benim ölçüm orta boy kare Borcam oldu. Ona tam denk geliyor.
Fırında kızarıncaya dek pişiriyorum.

Bu pişme ölçüsü normal kekteki gibi ama daha beyaz bırakırsanız, krema döküldüğünde daha yumuşak, daha kahverengi ve kıtır pişmesine izin verdiğinizde daha ağıza gelir bir tadda oluyor. Ben ikisini de denedim, kıtır olan tadı daha çok sevdim. Gene de dikkat edin, yanmasın kahverengi olsun derken!

Kek kısmı piştikten sonra çıkartıp biraz soğumaya bırakın. Benim genelde tam soğumasına izin verecek kadar vaktim olmadığından hemen krema kısmına başlıyorum. Orjinal tarifte yumurta ve margarin de var ama ben onları kullanmadım şimdiye dek, kullanmayı da düşünmüyorum... Bu halini sevdim. Yukarıdaki ölçülerde malzeme ile çırpma teli yardımıyla muhallebiyi pişiriyorum.

Keki biraz bıçakla delip, muhallebiyi üzerine döküyorum.
Soğuduğu zaman servise hazır.

Afiyet olsun... 

11 yorum:

munevver dedi ki...

Cok güzeldi Dilek. Ben de müdavimi olacağım, öyle görünüyor.

Tekrar çok teşekkür ederim annene ve sana. Ne güzel ağırladınız bizi.

Bu arada mum çiçeğim 2 tane daha açtı. Artık dinlenmeye geçebilir. Bu yil ücüncü kez açtı çünkü. Eylülde dönünce üretmeye çalışacağım. Başarırsam sana da veririm.

İyi tatiller.
Evdekilere selam.

tijen dedi ki...

iste buuuu,dun yaptim hemen,harika oldu ,saol tarif icin,valla bi oturusta luplettik hepsini,cocuklar bayildi.:)opuyorum cok

füs dedi ki...

çok güsel görünüyor berceste, ellerine sağlık, bakalım deneyeceğim ben de, sonucu defne söyler:)

pınarpare dedi ki...

bayılırım incire.ve bunuda ilk fırsatta deneyeceğim:)eline sağlık tatlım :)

Berceste dedi ki...

Afiyet olsun Münevver hanım. O sizin güzelliğiniz. Keşke siz de mayalı çöreğin tarifini yazsanız ;-) Haydi üzmeyin bizi dönün artık Nane ve Limon'a. Yine bekleriz bize, ne zaman isterseniz. Maşallah mum çiçeğinize. Fotoğraflarını çekiyorsunzu değil mi? Sevgilerimizle...

Afiyet olsun Tijen. Malzemelerde de sorun yok değil mi? Kuru incir kolaylıkla bulunuyor mu orada? Böcükle birlikte biz de seni öpüyoruz.

Teşekkürler Füs. Bakalım ne diyecek Defne böcüğü? :)

Teşekkürler Pınarpare.

zeymurancafe dedi ki...

çok severım nefıs bır tatlı ellerınıze sağlık

fer dedi ki...

That looks delicious!

marifetlihanimlarklübü dedi ki...

bu tatlıyı hep yedim ama hiç yapmadım artık benimde yapma vaktim geldi demkki. çok güzel görünüyor ellerine sağlık

Emine Öztürk Taşdemir dedi ki...

portakal ağacı'nın tarifi, en azından ben tarifini oradan almıştım ve uzun süre misafilerime hep bu tatlıyı yaptım, gerçekten enfes. :)

Oglak Kizlari dedi ki...

Offfff ellerine sağlık.
Bakmaya bile kıyamadım, yemek??

Bitmiş anne Çiğdem

Berceste dedi ki...

Teşekkürler Zeymuran :)

Thanks Fer, if you wish, I can translate the recipe for you!

Yapılışı çok kolay ya da bana öyle geliyor bilmem. Normal kekten bile daha kolay gelmeye başladı :) O yüzden kesinlikle öneririm Marifetli Hanımlar Klübü.

Ne yazık ki benimki o tarif değil Emine Öztürk Taşdemir. Eğer kıyaslarsanız, Portakal Ağacındakinde şerbet var, muhallebisinde nişasta var, krem şanti var. Bendeki tarifte yok! Hep not ederim kimden almışsam ama arada bir Office, arada da Open Office kullanmanın azizliği ile bazı şeyleri kaybediyorum. Bu öyle bir durum mu, yoksa benim şaşkınlık edip de not etmeyişim mi bilmem yok işte nereden aldığım :((( Kendim icat etmedim ve bilsem mutlaka kaynak göstereceğim... Bir de bu tarifle denemenizi kıyaslamanızı da şiddetle öneririm :) Sevgiyle...

Yap ve ye mutlaka Bitmiş Anne :) Bakmaya kıyamayacak bir durum yok, gaaayet güzel kıyılıyor ama sonra kilo olarak o da sana kıyabilir, ona göre ;-)