14 Mart 2012

Pancarlı, Beyaz Peynirli Top Kek

''Vız vız arı uçuyor, çiçeklere konuyor... ''diye başlayan bir şarkı çalıyor bilgisayarda. Böcük onun müziği ile hoplayıp, zıplıyor ama ne hikmetse aynı enerji bende yok. Miskinlik sinmiş kıştan üzerime...
Yazılacak pek çok konu var, elim değdikçe fotoğraflarını ayarlamaya çalışıyorum. Sonra bir bakıyorum, İngilizce adı Hops olan bitkiyi aramaya koyulmuşum! Şerbetçiotu olduğunu öğrenince mutlu olmuşum... Birilerini mutlu etmişim...
Bir e-posta geliyor, balıklama dalıyorum arıları çeken çiçeklerin, ağaçların, çalıların arasına. Ne blog okuyabiliyorum, ne de elişi yapabiliyorum bu aralar. 
Uyanan doğa ile birlikte aklım fikrim çiçeklerde, börtü, böcekte!

Evin böcüğü için illa kekler, börekler, onun atıştırabileceği birşeyler oluyor elimizin altında. Gelen misafirlerle bazen büyük şenlikler oluyor.

Geçtiğimiz hafta, böyle güzel günlerden birisi idi. Yılların blog dostu, Asortik Krep ile şenlendi evimiz. Yüzyüze ilk defa görüştük. Ama sanki birbirimizi doğduğumuz ilk günden beri tanıyormuşçasına, konuşacak çok konu bulduk. Dünya tatlısı anneciği ile de tanışma şansımız oldu. Keşke daha uzun süre görebilseydik. Bir dahaki sefere uzun uzun oturmaya bekliyoruz Asortik Krep'im.

Asortik Krep'in blogunda Dukan Diyeti yaptığını görünce, diyette neler var, neler yok de hele bir bana dedim. Sen kafana göre takıl, bu aralar ben de öyle yapıyorum deyince de rahatladım.

Nicedir bir başka dost, Münevver hanım'ın Peynirli Kabaklı Kek'ine takmış durumdayım. Haftada en az bir defa yapar oldum. Annem en sonunda ''kızım sen mevsimi değil diye eve kabak aldırtmıyorsun, ama kendin alıp kek yapıyorsun, bu ne pehriz, bu ne lahana turşusu'' deyince bu işe son verdim.

Asortik Krep'im gelecek diye gene aklıma düştü bizim Peynirli Kabaklı Kek, en sevdiklerimi yapacağım ya illa... Gözüm tezgahın üzerinde 1 hafta önce pazardan aldığımız tazecik çıtır çıtır pancarlardan yaptığımız pancar turşusuna takılıverdi. Kakaolu, pancarlı kek olursa neden tuzlusu da olmasın dedim kendi kendime ve sonuç fotoğraflarda gördüğünüz gibi birşey oldu. Tadını sevdim ben. Eğer denemek isterseniz, tarifi de şöyle:

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı çok katı olmayan yoğurt (bizim evde yaptığımız yoğurt öyle taş gibi olmadığından onu kullandım)
  • 1/2 İri kıyım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı pancar turşusu rendesi (suyu süzülecek ama sıkılmayacak)
  • 1 su bardağı rendelenmiş yağlı beyaz peynir
  • 2,5 su bardağı elenmiş un
  •  1 paket kabartma tozu
Herkesin kendince bir kek yapma usulü vardır. O usule eliniz alışmıştır. Çırpma kısmında kendinizce malzemelerin sırasına karar verin derim...
Ben genelde yumurtalarla başlarım, köpük köpük olunca, diğer sıvı malzemeleri tek tek eklerim. Sonrasında un ve kabartma tozunu karıştırarak katarım. Bu kek için pancar ve peyniri, başka kekler için de bu tarz eklenecek malzemeyi, en son mıkserle karıştırmadan katarım, kaşıkla yavaşça karıştırır, kalıba dökerim.

Sonuç böyle pembemsi bir kek oldu.
Sonradan keşke biraz da suyundan ekleyip, unun oranını arttırsaydım diye düşünmedim değil. Böylece bütün kek pespembe oluverirdi. Tercih sizin.

Biz sevdik, dilerim siz de seversiniz.

14 yorum:

Nihan dedi ki...

Peynirli kabaklı keki yıllardır yaparım..:))kabaklı da olsa karbonhidratı bol gerçi..dikkat etmek gerek...senin tarifini de deneyeyim...blog dostlukları bir başka bence...:))

Asortik Krep dedi ki...

Tam ben rica edecektim tarifini yaz diye,iyi oldu :) Bende deneyeceğim..

Defne dedi ki...

Ben, o 5-6 yıl kadar öncesi blog arkadaşlıklarını özlüyorum. Blogger olmanın bana hediye ettiği ve yüzyüze tanışma fırsatı bulup, hala görüştüğüm öyle şeker, öyle can arkadaşlarım var ki...

Pancar son zamanlarda evimizden eksik olmuyor. Önce turşusunu yapmalı, sonra da bu leziz tuzlu kekini. Bizim evdeki böcük de sever diye umarak tabii :).

Fatma dedi ki...

Çok güzel görünüyor:)

munevver dedi ki...

Dilek pancar var evde.Turşu degil ama. Çiğden rendeleyip ben de deneyeyim. Bakalım nasil olacak? Pancarin kendine has o kokusu hissediliyor mu? Tatli olanda kakao filan o koku olmuyor. Benim için sorun değil de, cocuklar mırın kırın etmesin.

Rengi pek güzel gorunuyor yalniz. Belki yoğurt veya süt yerine pancarin suyu konulabilir, ( ya da yarı - yarıya) boylece kuru- sıvı malzeme orani değişmemiş olur.

Sevgiler hepinize.

Adsız dedi ki...

yutkunuyorum ...

Blogger Bolat dedi ki...

off off sanat bu sanat mutfak sanatının baş yapıtı :) hiç yemediğim için tadı için bir şey diyemeyeceğim:)

Berceste dedi ki...

Karbonhidrat kısmını hiç sorma Nihan'ım :) Kendini farklı göstermeye çalışmayanlar, olduğu gibi yazanlar farkediliyor ve onlarla olan dostluklar bambaşka!

Berceste dedi ki...

İlk günden beri aklımda ama bir türlü yazamamıştım. Denersen haber eder misin?

Berceste dedi ki...

Sizi Amerika'da olduğunuz günlerden beri izliyorum. Kaç sene oldu? :) Yolculuklar, ülkeler, bebekler, hayatlar...

Pancar özellikle çocuklar için çok faydalı. Benim de çok sevdiğim bitkilerden. Bir de kilo yapmasa :( Bu kekin bir de tatlı olanı var, kakaolu, link verdim yukarıda, bunu seveceğini tahmin ediyorum, bizimki itiraz etmedi zira. Ama olur da itiraz gelirse bir de onu dene derim. Ancak o tarifte turşudan konulmuyor, sadece haşlanmış pancar oluyor. Haber et olur mu? Sevgiler...

Berceste dedi ki...

Teşekkürler Fadiş :)

Berceste dedi ki...

Öncelikle bu güzel tarif için size teşekkür ederim Münevver hanım. Benim kullandığım turşu olduğu için, diğer kullanım için yorum yapamayacağım denemeden. Ben turşudan yaptım. İçinde bol sarımsak da vardı. Pancar kokusu hissedilmedi. Sizinle kakaolu olan için konuşmuştuk Selenlerde.

Pancarın suyunun konulması kısmına gelince. Ben nedense yoğurdun verdiği yumuşak dokuyu seviyorum. Su girince keklere daha kırılgan ve sert olmuş gibi hissediyorum. Daha çabuk bayatlıyor sanki. O yüzden yoğurdu tercih ederim. Ama işinin erbabı sizsiniz. Sizin elinizin değdiği herşey güzel olur. Bu iş için de bir formül üretirsiniz :) O yüzden ustaların önünde şapkamı masaya koyar, başımı eğerim ben :)

Sevgiyle...

Berceste dedi ki...

Paket yapıp gönderelim Macaristan'a Ashley. Sorun çıkartırlar mı?

Berceste dedi ki...

Yok canım, yapmayın, utandırmayın beni Bolat bey. Hiç baş yapıt olacak bir fotoğrafı bile yok garibanın. Tadı da görüntüsü de fena değildi. O kadar!