22 Kasım 2011

Doğa, Çocuk, Öğretmenlik

Kaçımız bir böceğe yakından bakabiliyoruz?

Kaçımız bir kuşu elimizde tutabiliyoruz?

Kaçımız bir ağacı detaylı gözleyip, o ağacın hangi canlılara ev sahipliği ettiğini söyleyebilir?

Kaçımız bunların hiçbirisini yapmayıp televizyon seyrediyoruz bol bol, hani bir dizi adı söylesem kaç kişi bilir?

Peki kaçımız çocuğumuz eve, televizyon başına çakılsın ya da anaokullarındaki klasik programlarla eğitilsin istiyoruz?

Biz, kızımla doğada olmayı istiyoruz. Var mı bizi öğretmen olarak yanında çalıştıracak olan? Açık açık elemanları olmak için iş teklifimizdir...

Filmcikler biraz geç açılabiliyor azıcık sabır ve İngilizce olduğu için de bilmeyenlerden özür dilerim...



10 yorum:

A-H dedi ki...

Dogayi ve dogal yasami kendi ellerimizle yok edip sonrasinda da dogal hayat, organik gida diye konusup duran garip bir yasam formuyuz biz ne yazik ki :(
Oyle bir is bulursaniz bana da haber verin bu arada ;)

ibeking dedi ki...

ali börtü böcekten korkuyor. bu yaz ona zorla ağaçtan meyve toplattım. öfledi, pöfledi, zevk alamadı :( halbuki benim çocukluğum ağaç tepesinde geçti. tırtıllar solucanlar en fazla ilgi duyduğum şeydi. uğur böceklerini elime almak için ısırgan otlarının arasında gezerdim, annem ellerimi yoğurtla kaplardı da anca inerdi şişi. karıncaları izleyerek dakikalarımı geçirirdim. kelebeklerin arkasından çok koştum. kırlarda çok çiçek topladım. ot kokusunu sevdim. kertenkele avına çıktım. ve şimdi büyük kent yaşamında içimde eksiklik hep doğa. o kadar önemli ki.sanırım bu mutluluğu benim oğlumlarında daha çok tatması için daha çok emek harcamalıyım. yoksa play station önünden alamayacağım ben de!

hindiba dedi ki...

Birinci filmin baslarinda bir yerinde 1000 sirket logosunu taniyan ama bahcesindeki bitkileri tanimayan cocuklardan bahsediyor ya, iste sirf bu yüzden sincabin logolari ögrenmemesi, onlara özel bir anlam atfetmemesi icin özel caba harciyorum. VW logosunu bil(n)digi arabalardan ve buradaki bir tamir atolyesinden görüp ögrendi. Sorunca ben özellikle "iste öyle bir sekil o" diye gecistirdim. Daha tanisacagimiz bitkiler, kuslar , böcekler var bizim. Neden logolarla mesgul olalim?

Is icin Zumbara'ya ilan versene "cocuklarinizla mahallenizde doga gezileri" diye... En beton semtlerde bile bir seyler yetisiyor toz toprak arasinda...Ilginc olacagindan eminim.

hindiba dedi ki...

Ikinci videoyu seyredemiyorum. Almanya'da copyright haklari yüzünden engelli. Youtube'a hep siz takilmiyorsunuz ;) Baska bir yerlerde var mi ayni film?

Anne ve Bebisi dedi ki...

Doganin icine dussek, 3 gun yasayamayi beceremeyiz maalesef :( Burda bazi gruplar falan var, dogal hayatta ayakta kalmayi ogretiyor, biliyorsundur kesin.. Neler yenebilir mesela.. hangi bitkiler, yapraklar, mantarlar vs vs.. nasil ates yakilir.. bir nevi gercek survivor :)

O kadar koptuk ki dogadan..

Berceste dedi ki...

Dediklerine hak vermemek imkânsız A-H. Ama biz mi, bir de o var. Biz mi istiyoruz hep, yoksa bazı şeyler burnumuza dayatılıyor mu? Kullanmama hakkımızı kullanmamız gerek bu noktada da. İstemiyorum demeyi bilmemiz. Öyle bir iş bulursam kızımla ben gideceğim. Senin keyfin yerinde oralarda :) Bir yemeklerden dertlisin o ka :P

Alışır annesi, bunu hep yapın Ali ile alışınca kendisi istemeye başlar. İlgiç hale getirmeli ya da. Çocuklar define avına bayılıyorlardı İngiltere'de mesela. Şu meyveyi koparttıktan sonra üç yaprak sağda bir not göreceksin falan deyip yaptırmayı dene bir de :) İpek, senin o yaptım dediğin herşey hayatının parçası şu anda. Ne kadar çok birliktesin farkında mısın? Okuduğun o benim sorup durduğum kitapta, oturduğun koltukta, evindeki cıvıltıda, hayat tarzında... Senin içinde varken bu güzellik oğluşlarına da bulaşır, kesin :) Sadece biraz daha çok zamana ve doğa ile yakın olabilecek bahçelere, parklara ihtiyaç var. Gerilla bahçeciliği ile başlayalım :) Bu haftasonu SALT'ta tohum topu atölyesi var mesela ;-)

Logoları öğrenmemesini nasıl sağlıyorsun Evren? Reklamların şarkılarını ezberlemeye başladı bizimki. Evin neresinde olursa olsun, kulak kesiliyor ve öğreniyor bir şekilde. Değiştirirsem kızıyor... Zumbara güzel fikir ama daha çok çocuğu olmayanlar ağırlıkta orada, gene de denemekte fayda var ;-) Yalnız çocuklarla bizim mahallede doğa gezisi olsun :P burada daha çok gösterilecek şey var. Bizimki anne bak agave bu diyor mesela :) İkinci video için bir çözüm önerdim sana e-posta ile bakalım ne olacak? Aynı filmi bulamadım zira.

Ah Esra, o da ayrı bir konu! Evet beceremeyiz, kesin. Gruplardan çok BBC'de bir ağabey ile bir amca vardı, yenebilen otları anlatan. Hayatımızda binlerce ot, meyve yiyebilecekken çok az sayıdakini yemeyi bildiğimizi anlatan, bunun için de boydan boya İngiltere'yi dolaşan. Mantar kısmı sakat :P O konuya çok güvenemem. Zehirli olup etkisini 3 ay sonra gösterebilen mantarlar varmış. Farkında olmadan aman ne güzel deyip yediğin 3 ay sonra da ardında ağlayanları bıraktığın. Aman Allah korusun! Sen biraz doğa ajanım ol oralarda. Neler var, neler yok, kitaplar... Haberdar et beni olur mu? Yavaş yavaş arayı açıyorum, unutmaya başlıyorum artık İngiltere'yi...

ibeking dedi ki...

ya gördüm o atölyeyi eğer o akşam misafirlerim gelmezse geleceğim mutlaka

hindiba dedi ki...

Dilek, burada sirket, magaza logolari Türkiye'deki gibi insanin gözüne gözüne sokulmuyor sehir icinde hareket ederken. Dolayisiyla cocuklarin da daha az dikkatini cekiyor. Evde de marka, logo üzerine hemen hemen hic konusma olmuyor günlük hayatta. Bunlar tabii büyük yardimci bana. Ola ki herhangi bir logo dikkatini cekerse, ben ona özel anlamlar vermesinin önüne gecmeye calisiyorum sadece. "Anne bu ne?" diye sorarsa "x markasinin logosu" degil "kirmizi bi yuvarlak cocugum " demek daha dogru bence. Televizyon cok az seyrediyoruz, seyrettigimiz kanallarda reklam az, reklamlarda genel olarak cocuklara hitap etme kücük kurnazligina basvurulmuyor. Reklam müziklerini ve reklamlardan logo ögrenmesini de bu engelliyor.

ÇokBilmiş dedi ki...

Zumbara'da ben varım ve havalar ısınır ısınmaz kızımla balık tutmayı öğrenmeye niyetliyiz Zumbara vasıtasıyla.

Birisi hayrına gelip biizm buradaki ağaçların ne olduklarını bana anlatsa acayip sevinirim.

Tam bir apartman çocuğuyum ben. Hiçbirini bilmiyorum. Kızıma bir şeyler yediriyorum ağaçtan koparıp ama ne yedirdiğimden de emin değilim :)

Berceste dedi ki...

Zumbara'da boyle bır zaman paylaşmak farz oldu diyorsun yani Çok Bilmiş :)

Yalnız sizi bizim buralara bekleriz. Ağacımız, börtü, böceğimiz boldur. Bildiklerimizi öğretiriz. Bilmediklerimizi danışır, öğreniriz :)

Neler yediriyorsun kızına merak ettim şimdi ;-)