11 Mayıs 2011

Şekerli Vanilin

İngiltere'de yaşamaya başladığım ilk yıllarda tahin, bulgur, hatta Türk usulü yoğurt bile bulamazken üzerinde şekerli vanilin yazan paketçikleri bulmak müthiş bir hayaldi. Hayalden öte bir lükstü. Her Türkiye ziyareti sırasında kutu kutu onlardan yanımıza alıp taşırdık.

İngiliz televizyon kanallarında, bol miktarda halkı yemek yapmaya teşvik eden programlar vardı. Onları seyrederken bir formül keşfettim. Genelde bu programlarda vanilya ya da vanilya özütü yerine vanilya çubuğu kullanılıyordu. Mesela muhallebi yapacaksınız diyelim, süte vanilya çubuğunu ortadan ikiye ayırıp, içindeki tanecikleri sıyırarak, onlarla birlikte atıyorsunuz, katılaşma başlamadan da çubuğu çıkartıyorsunuz, böylece koku muhallebinize geçmiş oluyor. Dondurmalar, tatlılar, pek çok şeyi bu usulle yapıyorlardı.

Sonra gittiğim marketlerden birinde bizim usul ama minik paketlerde olmayan şekerli vaniline rastladım. İçinde tanecikleri görünce, üzerinde yazdığı gibi gerçek olduklarına da inandım ve onu kullanmaya başladım. O aldığım kutucuğun da bittiği bir gün minik, pratik buluşum gerçekleşti... Ben neden vanilya çubuğundan bunu kendim yapmıyorum sorusunu sordum kendime. Cevap çok basitti. Otur yap!

Gittim bir vanilya çubuğu aldım. Ortadan ikiye kestim. Robotun içine toz şekeri attım, güzelce bir çektim.(bu biraz iri oluyor tam pudra şekeri kıvamı istiyorsanız kahve makinesinde çekmenizi öneririm) Kocaman, vanilya çubuğunun boyunda uzuncana bir kavanoz buldum, içine ortadan ikiye kesik, tanecikleri sıyrılmış çubuğu koydum. Biraz çekilmiş şekerimden ekledim. Sıyrılan tanecikleri de içine atıp kapağı kapatıp çalkaladım. Böyle böyle azar azar ilave edip çalkalayarak ağzına kadar kavanozu doldurup 1 hafta kadar beklettikten sonra kullanmaya başladım. Artık hep evimde kendi yapımım, sentetik mi, zararlı mı, o mu, bu mu düşüncelerinden uzak, sağlıklı olduğuna inandığım, bir kavanoz vanilyalı şekerim ya da ticari adıyla şekerli vanilinim var. Üstelik paket paket aldıklarımdan kat kat ucuza mal oluyor. İçim rahat, kesem rahat! Tavsiye ederim.

O pasta, çöreklerde kullandığınız sıvı vanilya özütleri ile ilgili olarak da buraya, buraya , buraya ve hatta  buraya bakmanızı tavsiye ederim. Alkol sevmeyenler, hamileler, bebeğini emzirenler, vanilyada bile alkol olacağı aklınıza gelir miydi?

Aaa bu arada yazının ilham kaynağı Pınar. O kadar anlatmama rağmen gene de hazır olanı önermişsin ya Pınar, bu yazı yazılmalı dedim!

Güncelleme: Benim yaptığım şekilde vanilyalı şeker yapanlar arasında Papatya da varmış. Münevver hanım sağolsun bağlantıyı iletti(teşekkürler) Buradan bakabilirsiniz.

Bu yöntemle baharatlı şeker de yapabileceğimi öğrendim. Onunla ilgili yazıya da buradan ulaşabilirsiniz. Mutlaka denemem lâzım!

29 yorum:

tijen miriam dedi ki...

askolsun berceste niye bunu daha once yazmadin,delirdim burda sekerli vanilin yok diye.stoklarda bitti.supersin ya...
hemen deniyorum ve dogal mis gibi vanilinime kavusuyorummm.
ellerine saglik

Berceste dedi ki...

Yazış tarzıma baktım da, Amerika'yı yeniden keşfetmek olmuş biraz ama ne yapalım aynen bunları yaşadım :) İşte herkesin aklının bir köşeciğinde bulunsun, o vanilya extract diye satılan şeylere gıcık oluyorum!

Benden Bizden dedi ki...

super dusunmussun, burada bile yapilabilir. tabi once vanilya cubugu bulmak lazim! :)

Berceste dedi ki...

E zaten fotoğraflar şu anda kullandığım kavanozunkiler Benden Bizden :) Bundan sonra bir daha hazır olanını kullanmam artık. Baharatçılarda var vanilya çubukları. İlk başta pahallıymış gibi gelebilir ama o kadar uzun süre ve çok kullanabiliyorsun ki bir kavanoz şekeri ölçersen daha ucuza geldiğini anlayabilirsin. Ben sık kullandığım halde 3 ayda kavanozun bu kadarını tüketmişim pay biç artık ne kadar dayanacağını.

Nihan dedi ki...

aaa harika birşey bu. çok iyi yapmışsın Dilekcim.süper post diyorum buna. bloglar arası yılın postu.o kadar beğendim.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Likit olanlarda alkol olduğu bariz belli, ben hatta bir şişe vanilya özütünü bozulmuş bu diye çöpe attım. Sonradan yeni açtığımın da aynı durumda olduğunu görünce farkettim.
Daha henüz vanilya çubuğunu alıp da yapamadım ki tarifini anlatayım ben tarif verirken de.
Bir dahakine hocam:)Şimdilik link veriyorum senin tarifine:)

Berceste dedi ki...

Bu şartlarda çok sevindim Nihan :) Ben de gitti benim güzelim Mor Salkım yazım güme diye üzülüyordum oysa ki! Moralimi yerine getirdin, sağolasın :)

Ben İngiltere'de alıp tadını sevmemiştim likit olanın. Nedenini de çözememiştim. Alkolle sorunum yok ama tuhaf gelmişti tadı, beklediğim gibi olmadı içine kattığım kekin de lezzeti. Bu yüzdenmiş demek ki! Çubuk her yerde var, en kısa zamanda imal et bakalım Pınar hanım :) Sevgiler...

Aaa lavanta şekeri de mi var Sibel'im? Lavantanın doğrudan dondurma ve kurabiyelere katıldığını biliyordum da şekerini duymamışım. Senden öğrenmiş oldum. Ondan da yaparız, formülü bulduk nasılsa :) Sağolasın...

Yaşasın birilerine yararlı oldu bu yazı Hobiriks :) Şeker hamurunda bol miktarda jelatin kullanıyorlar, ithal aldıklarında aklında bulunsun!

Papatya'nın hangi yazısında varsa link vermek isterim Münevver hanım. Benim aklımda kalmamış ya da görmemişim. Benim ilham kaynağım Avusturalya'lı sarışın bir aşçı, adamın adını unutmuşum :( Tanecikler ise esas aroma sahibi olan! Onları da ilave ediyorum, ilave etmez miyim? Yazdım ya, onları katıp kavanozu çalkalıyorum ve bu şekilde devam ediyorum kavanoz dolana kadar diye! Ben de çok özledim. Pınar'a gelişte bir aksilik olmaz İnşallah! Şu anda nezleden, gripten yıkılıyoruz :( Böcük atlattı, sıra bana geldi, ayakta duramaz haldeyim. Yazarken harfler gözümün önünden kayıp gidiyor gözüm yaşarıyor da! Ufff ufff hastalığın basiti de, ağır olanı da, hepsi zor. Allah büyük dert vermesin :((( Sevgiler...

Berceste dedi ki...

Münevver hanım, Bill Granger imiş benim vanilyalar için ilham aldığım aşçının adı http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Granger

munevver dedi ki...

Dilek, inşallah bu kez gönderebilirim, bir problem var neyse, link veremiyorum. Kopyalayayım bakalım.

Ben de yorgunluktan okuduğumu anlayamamışım demek ki. Papatyanın tarifi bu linkte http://komsudapiser.blogspot.com/2006/05/vanilyal-eker-hazrlayalm.html

Hatta yukarıdaki yorumda belirtilen lavantalı şeker tarifi de galiba Papatyadaydı. Tülin de olabilir kulakları çınlasın. Ama arayamadım linki şimdi.

Geçmiş olsun.

Narince dedi ki...

Tajinin toprak kabını elbette biliyorum, ama buralarda bulmak mümkün olmadığından bizim güveçte pişirdim sayın Berceste.

Kendi vanilininizi yapmakla pek iyi etmişsiniz, sağlıkla kullanın.

Berceste dedi ki...

Blogger'da yorumlar bir şekilde uçmuş. O sebeple ben kopyalayıp yeniden yazıyorum, bilgilerinize...

Münevver dedi ki...

Ben de Papatya'dan ogrenip yapmaya baslamıştım bu şekilde. Ama, sen tanecikleri sıyırıp koymuyorsun anladığım doğruysa. Yanlış bilmiyorsam taneciklerde de yüksek oranda aroma var. Hattâ sütlü tatlılarda o tanecikler cubukla birlikte süzülüyor bir müddet sonra.Tekrar incelemeye vaktim yok su anda.

Özledik, görüşelim.

Hobiriks dedi ki...

süper..
bunun vanilin esansı şeklindekini görmüştüm ama alkollu oluyordu.
bu süper fikirmiş. hemen yapacağım..
vanilin o kadar çok kullanıyorum ki. çok iyi olacak bu. hem de dediğin gibi katkısız.
ama şekerhamuru konusu hala aklımda. alternatif? yok..

Çileksuyu dedi ki...

lavanta sekerini de bu sekilde yapiyorlar sanirim Dilek'cim.bazi tariflerde geciyorda,ben denemedim henuz.

Berceste dedi ki...

Elimden geldiğince kayıttakilerden yorumları bulup çıkartmaya çalıştım, sıralamada farklılık olabilir affola!

Bu şartlarda çok sevindim Nihan :) Ben de gitti benim güzelim Mor Salkım yazım güme diye üzülüyordum oysa ki! Moralimi yerine getirdin, sağolasın :)

Ben İngiltere'de alıp tadını sevmemiştim likit olanın. Nedenini de çözememiştim. Alkolle sorunum yok ama tuhaf gelmişti tadı, beklediğim gibi olmadı içine kattığım kekin de lezzeti. Bu yüzdenmiş demek ki! Çubuk her yerde var, en kısa zamanda imal et bakalım Pınar hanım :) Sevgiler...

Aaa lavanta şekeri de mi var Sibel'im? Lavantanın doğrudan dondurma ve kurabiyelere katıldığını biliyordum da şekerini duymamışım. Senden öğrenmiş oldum. Ondan da yaparız, formülü bulduk nasılsa :) Sağolasın...

Yaşasın birilerine yararlı oldu bu yazı Hobiriks :) Şeker hamurunda bol miktarda jelatin kullanıyorlar, ithal aldıklarında aklında bulunsun!

Papatya'nın hangi yazısında varsa link vermek isterim Münevver hanım. Benim aklımda kalmamış ya da görmemişim. Benim ilham kaynağım Avusturalya'lı sarışın bir aşçı, adamın adını unutmuşum :( Tanecikler ise esas aroma sahibi olan! Onları da ilave ediyorum, ilave etmez miyim? Yazdım ya, onları katıp kavanozu çalkalıyorum ve bu şekilde devam ediyorum kavanoz dolana kadar diye! Ben de çok özledim. Pınar'a gelişte bir aksilik olmaz İnşallah! Şu anda nezleden, gripten yıkılıyoruz :( Böcük atlattı, sıra bana geldi, ayakta duramaz haldeyim. Yazarken harfler gözümün önünden kayıp gidiyor gözüm yaşarıyor da! Ufff ufff hastalığın basiti de, ağır olanı da, hepsi zor. Allah büyük dert vermesin :((( Sevgiler...

Münevver dedi ki...

Dilek, inşallah bu kez gönderebilirim, bir problem var neyse, link veremiyorum. Kopyalayayım bakalım.

Ben de yorgunluktan okuduğumu anlayamamışım demek ki. Papatyanın tarifi bu linkte http://komsudapiser.blogspot.com/2006/05/vanilyal-eker-hazrlayalm.html

Hatta yukarıdaki yorumda belirtilen lavantalı şeker tarifi de galiba Papatyadaydı. Tülin de olabilir kulakları çınlasın. Ama arayamadım linki şimdi.

Berceste dedi ki...

Teşekkürler Münevver hanım, ekleyeceğim Papatya'nın linkini, yorum bırakmadığıma göre gözümden kaçmış olsa gerek. Benim aradığım isim de, Bill Granger imiş hani benim vanilyalar için ilham aldığım aşçının adı http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Granger

Sevgili Narince, ''sayın'' hitabıyla bir sitem seziyorum sanki. Dilerim seni üzmemişimdir, sadece hatırlatmak istedim konusu geçerse diye, orjınalini yemiş biri olarak. Kabı bulamama konusunda haklısın, aynı dertten muzdarip durumdayım. Bir örnek olsa, toprak kap yapanlardan rica etmek lazım seri üretim için... Sevgiler...

Deli Anne dedi ki...

aman breee! neyin içinden ne çıkacak fobisi oluştu düpedüz.. alkol ne arar içinde yahu! pöf!

Berceste dedi ki...

Valla o bende var artık Deli Annem, hem de epey uzun süredir. İngiltere'de iken başka idi derdim, Türkiye'ye geldiğimden beri de GDO takıntısı oluştu :((( Karsinojen madde takıntısı oluştu :((( Hergün çıkıyor işte birşeyler. Kimya mühendisi olarak alkolün iyi bir çözücü olduğunu ve adında extract geçen şeylere bakmanızı öneririm. Yalan değil söylediğim... İster inanın ister inanmayın. Alkolünde değilim ben ayrıca, içine katılan mısır nişastasıdır, yapay aromadır beni daha çok ilgilendiriyor. Ha şu var, etil alkol kullanılır içkilerde ve yenilecek şeylerde, o da genelde mısırdan elde ediliyor! Şu GDO'dan kaçamıyoruz bir türlü yani :(((

Tolga dedi ki...

ben inandım:)

tolga

modafobik dedi ki...

Süper post yaaa! :)

Berceste dedi ki...

Tesekkurler Tolga ve Modafobik.

Berceste dedi ki...

Vanilyalı şekerden başka baharatlı, limonlu şeker de yapmak mümkünmüş aynı yöntemle, güncelleme kısmına bağlantıyı ekledim. İlgilenirseniz diye de yorumları haberdar et kısmını tıklayanlara buradan haber edeyim dedim.

Shiva dedi ki...

Merhabalar ben birşey sormak istiyorum. Ben bunu bir süre once yapmıştım kullanıma hazır vaziyette yani suan ama 1 paket vanilin e nekadar denk geliyor acaba. Yani ben bir kek yapmak istedigimde nekadar koymalıyım. Ben vanilya cubugunun içini çıkarıp onu ve şekeri robotta biraz karıştırıp aromasının birbirine girmesini saglamıştım. Dedigim gibi nekadar kullanmam gerekiyor?

Berceste dedi ki...

Parçalamanıza gerek yok. Boşa enerji kaybı olmaması açısından, vanilya çubuğunu ortadan ikiye kesip fotoğraftaki gibi yerleştirmeniz yetiyor. Çok derin ve çok büyük olmayan bir yemek kaşığı da 1 pakete denk geliyor.

Shiva dedi ki...

Ben iyice özü ve aroması birbirine karışsın istedigim için öyle yapmıştım kalan çubuklarını da içine koymuştum buram buram vanilya kokuyor harika bir sekilde=) birde ben sizin kavanozunuzun 3te 1 i küçüklükte bir kavanoza yapmıştım. Sanırım benim daha yogun olmuş degil mi? yine de 1 yemek kaşıgı mı kullanayım. Cevabınız için de çok teşekkür ederim ^.^

Berceste dedi ki...

Bendeki de buram buram kokuyor ve 1 senedir de kullanıyorum :)
1 tatlı kaşığı ile başlayıp deneyin derim o zaman...
Esas içindeki çekirdekleri önemli. Onları bıçakla sıyırdığınızda özü geçmiş oluyor zaten.
Yurtdışındaki yemek programlarında belki denk gelmişsinizdir. O kısmı sıyırıp doğrudan onları katarlar sütlü tatlılara falan. Kabuk çok etkili değilse de ben içinde tutuyorum :) Sevgiler...

Shiva dedi ki...

Evet ben de içindeki çekirdekleri bıçakla sıyırıp şekerle blenderdan biraz karıştırıp elde etmiştim. Ama daha az şekerle yaptıgım için sanırım sizinki maliyet açısından daha elverişli olmuş. Çünkü benimki çabucak biticekmiş gibi duruyor. Hazır paket vanilinlerin selulozdan bir farkı olmadıgını ögrendigimden beri eve aldırmıyorum. Bu şekilde de çok güzel oluyor. Sadece miktar konusunda emin degildim. Evet pudinglerin içine içindeki özü sıyırıp koyuyorlar yerken agıza geliyor hatta buram buram agızda dagılıyor vanilyanın kokusu=) yedim çok lezzetliydi. Çok teşekkürler bu guzel bilgi için

Berceste dedi ki...

Paketlenmiş ve çok uluslu şirketlerin eline düşmüş gıdaya HAYIR diyoruz! :)
ve ben bu aralar Permakültür demekten bloga da yazamaz hale geldim :)
Görüşmek dileği ile..