24 Temmuz 2007

Doğumgünleri ve Günlük Dostlukları

Oldum olası ''Temmuz'' ayını severim, neden sevmeyeyim ki, yazın ortası, bol güneş, deniz mevsimi, okulların tatil olduğu zaman diyerek liste uzar gider ama en önemlisi benim gibi bir yengeci, yengeç yapan aydır!

Çocukluğumda, çok önemli bir güne hazırlanırmışçasına hazırlıkları günler, haftalar önceden başlardı. Limonata yapılması adettendi. Yaygın değildi soğuk meşrubatlar. Pek yoktu eskiden öyle çeşit çeşit meşrubat, varsa bile kendi yapmadığın birşeyi sunmak adetten değildi belki de. Bir yandan kocaman emaye kovalarda, cam kavanozlarda, limonlar sıkılır, kabukları içine atıp, şekerle birlikte özlenmek üzere bekletilirdi. Diğer yandan vişne likörü ve de vişne suyu için vişneler hazırlanırdı. Dedem ve babaannemin uzmanlık alanı likördü. Annem de limona için savaş verirdi. Bir gün öncesinden ''Görgülü'' 'ye gidilir, özel pasta siparişi verilirdi. Tuzlular, tatlılar... Ev ahalisini görseniz düğün ya da nişan var zannedersiniz. Ne olacak? Dilek'in doğumgünü! O sabah öpücükle uyandırılır, iyi ki doğdun birtanemiz denir, tek tek babaanne, dede, anne ve baba tarafından şımartılır... Sonra siyah 1935 model Austin'e atlanır, doğru Görgülü yolu tutulur, pasta teslim alınır. Baba kestirme yollardan ve yeni keşiflerden pek hoşlandığından asfalt dökülmemiş yola sapılır ve hoplama, zıplamalar eşliğinde eve dönülürken, pasta arka camdan hoplayarak kucağımıza gelir! Hasar kontrolu yapılır, evde adam edilmek üzere yola devam edilir... Pür neş'e arkadaşlar gelir, nedense anneleri de onlara eşlik ederdi. Sonra biz oynarken, gürültü yapmayın çocuklar sesi yükselir. Dilek içinden sizi neden çağırıyorlar acaba diye düşünürdü... O sırada baba gelir, haydi bakalım kayıt zamanı der, koca iki dönen diskten oluşan teybe kayıt başlardı. Tek tek kuzenlerden, arkadaşlardan günün önemine ait izlenimler alınmadan önce Dilek'e mikrofon verilir ve o ''Bugün 13 Temmuz, benim doğumgünüm, hoşgeldiniz kardeşlerim'' diyerek açılışı yapardı.


Benli Canan da o gün açardı. İlginç bitki idi, ne bir gün öncesi, ne bir gün sonrası, tamı tamına o gün. Yıllarca hiç değişmedi. Yaşça ondan büyüktü ama senelerce çiçeğini ona armağan etti.

Bu keyif kaç sene sürdü hatırlamıyorum. Yazlık evlere kaçış dönemi başlayıncaya kadar, sanırım. Yazlıklara gidilmeye başlanınca, uzaklara gidenler gelemez oldu. Dayday uzaklara taşındı, el sallayıp çağırdığım kuzenler de gelemeyenler arasına katıldı. Ama aile içinde kutlama hiç eksik olmadı. Bazen kuzenlerle buluşuldu. Ayşecik yengesi taaa ki annesi aynı gün vefat edene kadar onu hep aradı.

Canı, birtanesi, babası, hasta yatağında, amansız, o illet hastalıkla mücadele ederken bile onun pastasını düşündü. Elinde telefon artık Görgülü'ye gidilemediği, böyle bir pastane olmadığı için, bu sefer evlere servis yapan Pelit'e pasta siparişi vermeye çalıştı, gücünün son zerrelerini kullanarak.(Bu sahne asla ve asla unutulmayacak!)

Geçen sene kuzen Cevat; ''Evde misin bugün?'' dediğinde neler oluyor anlayamadı. kapıda elinde bir sepet Türkiye'den gönderilmiş çiçekle duran adamı görünce gözlerine inanamadı. Sevincinden zıp zıp zıpladı. Sonra yakınlarından uzak olduğu için oturdu ağladı.

Bu sene mi? Yeni tanıştığı arkadaşları ona sürpriz yapıp pasta aldı. Onlarda kutlandı. Goncası işten eve erken geldi, aldı yemeğe götürdü. Arkadaşları, sevdikleri unutmadı ve aradı. Mesafelere aldırmaksızın telefonlar çaldı durdu. MSN'den mesajlar yağdı.

Ama bütün bunların yanında çok çok özel bir doğumgünü hediyesi aldı. Çooook uzaklardan Amerika'dan, daha yüzünü bile görmediği, sesini bile duymadığı bir dosttan! Doğumgününe tam 1 gün kala, kapıda bir paket belirdi. İçinde de Cirque Du Soleil DVD'leri, CD'leri... Bu o kadar anlamlı, o kadar güzel bir hediye idi ki, sulugöz Dilek gene oturdu ağladı. Sonra da bangır bangır CD'yi dinledi, ardından DVD'leri seyretmeye başladı.

Can dost, sevgili
Bezen, çok ama çok teşekkür ediyorum. Yanımda olduğun için, dostluğunu hissettirdiğin için. Hızır gibi yetiştiğin için. Senin gibi bir arkadaşa sahip olmak en büyük hediye!


Eh bu ay doğumgünleri bitmedi. Bir de günlüğünki var! Onu açalı epey oldu. Mart 2005 ama yazamamıştım o dönem. Hem Türkiye'de babamın hastalığı ile olan mücadele, hem de şablon seçimi, nasıl bir düzenleme olması gerektiği... İlla en güzeli bulmaya çalışıyordum. Sonra baktım ki en güzel yok! Ucundan bucağından tutmak lazım. Sevgili hocam İsmail bey; ''Haydi başla artık, sırf e-postalarda fotoğraflar yollayıp anlatma, internet ortamında da paylaş'' dedi... İlk gmail davetiyesi de ondan gelmişti. Ne iyi olmuş o adresi almam... Bilgisayarımızın olmadığı dönemde çöldeki vaha gibi idi. Teşekkürler hocam. Sonra TD yetişti imdada, yorum bırakıp itici kuvvet olmakla kalmadı, elinden gelen bütün yardımı esirgemedi. Goncamı kandırdık sonra, birkaç tane şablon bulup, oylamaya sunduk, minik kuşlu olan kazandı, başladık yazmaya...

Ben dostluklarımızdan, aramızdaki konuşmalardan, paylaştıklarımızdan çok memnunum. Farklı günlerde, farklı sürprizlerle karşılaşmak, sizleri sizin dilinizden dinlemek, okumak çok güzel... Her birinizi ayrı ayrı sanal da olsa tanımak çok güzel. İyi ki varsınız, birlikteliğimizin daim olmasını diliyorum.

23 yorum:

ipek dedi ki...

Dilek ciğim,
Çok şaşırdım. Oldukça gecikmeli olsa da, doğumgününü kutlarım.
Dilerim en sevdiğin, en istediğin şeyler senin olsun bu yıl..

Yazdıklarınla beni kendi çocukluk doğumgünlerime götürdün.
O yıllarda ne kadar da tipik kutlamalardı bunlar. Kendimizi ne çok özel, ne önemli ve ne kadar prenses hissederdik.
Okullu olduktan sonradır ki, biz yaz çocuklarının doğumgünlerine daha az gelen oldurdu gerçekten de..
Çok güzel şeyler paylaşmışsın yine bizlerle:)
Nice mutlu, sağlıklı yaşlar.
Sevgiler

Bocuruk dedi ki...

Dilek'ciğim,
O kadar güzel bir yazı ki... Çok duygulandım. Doğumgününü yürekten kutluyor ve tüm hayatın boyunca herşeyin gönlünce olmasını diliyorum. Sevgili Bezen'in gönderdiklerini güle güle kullan. Dostluğunuza çok imrendim. Allah daim etsin. Yazın o kadar hoşuma gitti ki içimden çok şeyler geçiyor ancak bu kadarını yazabildim. Sevgiyle kal:)

evcilkedi dedi ki...

Doğum gününü candan kutlarım Dilekciğim. Yazdıklarınla beni çok duygulandırdın. Sevdiklerinin her daim yanında olması dileğiyle, sevgilerimi gönderiyorum

NAZLICA dedi ki...

Dilekçiğim, çok mutlu yaşlar diliyorum sana. Çok duygulandım anlattıklarından. Nedense doğum günlerimde benim içimi bir hüzün kaplar, eskiler gelir aklıma. Çok şirin bir fotoğrafını eklemişsin, uzanıp yanaklarını sıkamak istedim. Herşey gönlünce gelişsin. Sevgiler gönderiyorum

Punto dedi ki...

Sevgili Dilek; neden doğum gününü buradan öğreniyorum? Gününü bilseydim böyle kuru iki cümle ile kutlamazdım.

MeRaiL dedi ki...

Dogum gunu tarihlerini aklimda tutamam hic, hep telefonum uyarir o olmasa rail'in bile dogum gununu unuturum..
Yazin cok hosuma gitti, cok tatli anlatmisin, resimdeki sanirim sensin cok tatli bir fotograf(artik bu fotografa bakipta buyumus halini hayel edebilirim), inan cok hosuma gitti bu postun..
Ve tum ictenligimle kusura bakma dogum gunu cok gec kutluyorum, en guzel dileklerimle nice nice mutlu yillara, dogum gunun kutlu olsun..
sevgiler

Berceste dedi ki...

Neye şaşırdın, İpek'ciğim? Benzerliklere ise, ben alıştım artık :) Sen Pilli bebek dedin ya, onu bildin ya, bundan sonra benzer yan çok olacaktır eminim. Bak isimlerimiz bile benziyor, birbiriyle kafiyeli :D
Tüm güzel dileklerin için çok teşekkür ederim, ben mutlu oldukça, sen daha fazlasını hisset derim. Sevgiler...

Teşekkürler Böcürük'cüğüm. Bu sıfat o kadar hoşuma gidiyor ki, çoğu zaman gerçek isminin önüne geçiyor :) Sana da İpek'e söylediklerimi söyleyeceğim, dilediklerinin çok daha fazlasını yaşa olur mu? Sevgiler...

Teşekkürler Tülin, senin de hep sevdiklerinle birlikte olmanı dilerim. Sevgilerimle...

Teşekkürler Nazlı, yazarken bir ara ben de zırladım, itiraf ediyorum :) Mutlulukların daim olsun ve çok daha fazlasını yaşamanı dilerim. O fotoğraf, eski iş yerindeki çok sevdiğim bir arkadaşımın en beğendiği bebeklik fotoğrafımdı. O da istediği zaman görebilsin diye düşündüm. Bu sene, gene iş yerinden başka bir arkadaşımla ikisinin fotoğraflarını kart haline dönüştürüp, güzel ve nükteli mesajları ile beni çok güldürdüler :) Bu bebeklik fotoğraflarından daha çok var, tek çocuk olmanın keyfini iyi sürmüşüm, şimdi aynısını hissedememek acı geliyor belki de. Sevgiler...

Çünkü çok ortaya çıkartmak istemedim Akın amca. Ama Bezen'e de sadece bir teşekkür e-postası yazmak istemediğim için, gününden sonra neler hissettiğimi böyle paylaşayım istedim. Sizin yaptığınız nice güzel şey var, en önemlisi insanlığınız, dostluğunuz, bunu bütün kalbiniz ve iyi niyetinizle yapıyor olmanız. Hayatta bundan daha güzel armağan var mı?

Bu sene hatırlatmasalar ben kendiminkini bile unutacaktım Meral. Kimin ne gün doğduğu aklımda da, o gün günlerden ne ben o kısımda bocalıyorum çoğu zaman. İş yerinde iken masamda günlük bir takvim olurdu, doğumgünlerini de önceden işaretlerdim. Ama bazen sayfalarını yırtmayı unuturdum :( Bu sene de Pınar'ın(Kulubeli olanı) doğumgünü için mesaj yazdım ama tarihe yanlış zamanda bakıp, ertesi gün için yazdığımı, ilk kutlayanın ben olduğumu sanıp, bir gün sonrasında kutlamayı başarmışım :(
Fotoğraftaki benim evet. Büyümüş halimde de kilo aldığımı düşünürsek bu halime daha çok benzedim sanırım, ama bu kadar şirin değil, daha cadaloz oldum sanırım :( Tüm güzel dileklerin sana kat kat fazlasıyla geri dönsün. Sevgiler...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Sevgili Dilek,
şimdiye kadar okuduğum en keyifli, en özel Berceste yazısıydı bana göre. Çok tatlı bir bebekliğin varmış, saçların altın sarısı gibi... Doğumgünü telaşını ben de yaşadım o vakitlere gittim. Sonra hüzünleri yaşadım, Pelit'ten gelen pasta ile..
Ve yeniden mutluluk yaşadım dvdlerinile, Türkiye'den gelen çiçek ile...
Senin gibi ben de doğumgünümü öne çıkatmak istemedim. Ta ki Akın Amca'nın güzel şiiri ve yazısına kadar.
İkinizi de tanımış olmaktan ve aynı ayın peşpeşe günlerinde doğmaktan dolayı da mutluyum... Nice güzel yaşlara tekrar...
Nice nice güzellikleri yaşaman dileğiyle...

Ferhanca dedi ki...

Dilek'cim ,doğum günün kutlu olsun..
GEçikmeli olsada temmuz ayı henüz bitmedi, yeni haberimiz oldu.
Sevdiklerinle , mutlu sağlıklı günler dilerim.Özlemlerin olsada ,anneciğin her zaman senin yanında ,aklında..
Sana bir demet sarı papatya vermek isterdim..sevgiler..

Daphne dedi ki...

Bir insan bu kadar mi degismez! Arkadaslar herkes bilsin Dilek ayni Dilek :P

Bizim de haberimiz olsaydi biz de yapardik elbet biseyler! Eh seneye artik...Nasilsa burdayiz...

Adsız dedi ki...

Sevgili Berceste,
Doğum günün kutlu, o günkü mutluluğun daim olsun. Güzel çocukluk anılarının şehrinden uzak da olsan sımsıcak bir sevgi halesiyle sarılıp sarmalanman harika. Ne mutlu bir çocuk olduğun fotoğraftan belli. Gözlerinin içi gülüyor.
Görgülü pastaneleriyle ilgili benim de anım var. Benim evlenmeden önceki soyadım bu. Onun için ortaokulda öğretmenlerim hep benden pasta talebinde bulunurlardı. Sizin pastaneden olsun derlerdi. Tabii şaka olsun diye. Ben de en şakadan anlamaz halimle 'gerçeği' açıklamaya çalışırdım. Sahibi biz değiliz; sadece Aksaray'dakine gitmişliğim vardır diye...
Sıcak İstanbul'dan ıslak İngiltere'ye sevgilerimle.

Justin Biebery dedi ki...

Dilekçiğim, doğumgünün kutlu olsun. Ne güzel anlatmışsın. Hem hüzün, hem sevinç bir arada. Nice yıllara. Tombik bir bebekmişsin, acaba şimdi de tombik misin merak ettim. Gerçi, hatırlıyorum Pınar'ın bir yazısında senden bahsedişini ama:)))
Sevgiyle,
Fatma.

Behiye dedi ki...

Fotoğraf çok hoş Berceste, yazın ise başka bir yengeç kardeşini ağlatacak türden. Doğum gününü tekrar kutluyor, sevgilerimi yolluyorum.

gezicini dedi ki...

nice sağlıklı ve mutlu günler diliyorum, herşey gönlünce olsun...
sevgiler
gorki

Adsız dedi ki...

Ne guzel bir hediye secmis, ne kadar mutlu oldugunu tahmin ediyorum. Dogumgununu de tekrar kutlarim Dilek, daha nice dogumgunlerini de paylasmak dilegiyle.
Cook sevgiler
S.

munevver dedi ki...

Yeni yaşın kutlu olsun, sevgili Dilek. Bütün sevdiklerinle birlikte, sağlıklı, mutlu nice yaş almanı diliyorum. Her şey gönlünce olsun.
Nane Limon

Adsız dedi ki...

Merhaba,geçmiş yazılarınızdan anladığım kadarıyla Oxford civarında ikamet ediyorsunuz.Medyadan öğrendiğime göre oralarda ciddi boyutlarda sel felaketi yaşanıyormuş.Hemen aklıma siz geldiniz.Umarım iyisinizdir.Allaha emanet olun. Mehpare

Adsız dedi ki...

en azindan temmuz bitmeden kutlayabiliyorum! senin yazilarini sindire sindire aceleye getirmeden okurum ben! oyüzden istanbul'a gelmemi beklemis bu cok önemli yaziyi okumak! esinle, ailenle, dostlarinla, belki birgün birlikte daha nice nice birrrsürü neseli dogumgünleri kutlamani dilerim! her yeni yasinla birlikte mutlulugun daha da artsin insallah bercestem :)

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Nice mutlu yaşlar diliyorum Dilek'ciğim. Tabi ki bu içten ve özel paylaşımlarının devamını da.
Çok tatlı bir bebekliğin varmış bunu da açık seçik ifade edeyim :))Sevgiler,

Asortik Krep dedi ki...

Çok geç kalmışım ama yine de yazmak istedim..
Doğumgünün kutlu olsun.

Adsız dedi ki...

Nice uzun mutlu yıllara...
Sevgiler,Nur A.

B5 dedi ki...

Mutlu yillara!
Ben de gec kutluyorum, güzel yazini anca okuyabildim.
Bir ömür boyu hep böyle güzel insanlarla cevrili olman dilegiyle ;)

Berceste dedi ki...

Teşekkürler itifatlar için Pınar. Artık sen de bu yazdıklarımı düşünerek bebişin doğumgününü hazırlarsın bundan sonrasında. Seni tanımak da çok güzel, dostluklar da...İyi ki varsınız!

Teşekkürler Ferhan, tüm güzel dileklerinin kat kat sana geri dönmesini dilerim. Papatyalarımı aldım, sanal vazoda duruyorlar :)

Eh son eklenen kilolarla gıdı da var değil mi Defne :P Ertesi gün gezdirdiniz ya beni bol bol...

Sağolasın Şefika, senin anın da güzelmiş :)

Teşekkürler Fatma. Çok fazla olmasa da şimdi de tombiklemiş haldeyim. İngiltere'de semirdim resmen! Sevgiler...

Ağlama sakın yankaç kardeşim :( Üzülürüm ben de sonra :( Teşekkür ediyor, ben de senin geçmiş doğumgününü kutluyorum.

Çok teşekkürler Gorki. Tüm güzel dileklerin sana kat kat geri dönsün, sevgiler.

Sağolasın Sanem. Sen de hafiye gibi iz sürüp, günü gününe yakalamıştın :) Sevgiler.

Çok teşekkürler Nanem Limon'um. Sizin de herşey gönlünüzde yaşansın. Sevgiler...

Merhaba Mehpare, çok şükür biz sağlamız! Cambridge'de yaşıyoruz ve bulunduğumuz yer nehirden yüksekte kalıyor. Düşünmen beni çok sevindirdi. Teşekkür ediyorum, sevgilerimle...

Raşoooo, gezgin Raşo! Vatanına döndün ya, gerisi için gam yeme sen. Tüm güzel dileklerin için teşekkür ederim, senin de kat be kat fazlası olsun. Sevgiler...

Teşekkürler Burçin. İş şimdiki görünüm için ne düşünüleceğinde :P Sevgiler...

Çok teşekkür ederim Asortik Krep, sağolasın, varolasın... Sevgiler...

Teşekkürler Nur A.

Harrydaşım :P Teşekkür ediyorum. Amiiiin diyorum :) Senin de, senin de diye ilave ediyorum. Sevgiler...