15 Şubat 2007

Yemek Etkinliği 19-Çikolatalı Pancarlı Kek


Yan komşumuzun bebeği olmuştu. Ben de onu kutlamaya gittiğimde bebişin ağabeyi de 2 yaşına basmış meğerse. Ailenin babası, oğlu için bir kek hazırlamış. Bana da ikram ettiler. Yerken çok beğendim. Çok lezzetli olduğunu söylediğimde gülümsediler. Değişiklik yaptık bu sefer dediler. Meğer içinde pancar varmış! Duyduğumda kulaklarıma inanamadım. Tatlı ile pancarı hiç yakıştıramazdım, oysa harika bir keke dönüşmüştü.


Pancarı çok severim. Anneciğimin turşuları burnumda tüter. Burada markette bulduğumda nasıl mutlu olmuştum pancar turşusunu. Anneminkiler gibi değil elbet ama hiç yoktan da iyi...


Sonra buradan bir arkadaşımız haşlanmış halde rendeleyerek, sarımsaklı süzme yoğurt ile karıştırmayı öğretti bana ona da bayıldım.


Nasıl bir besin maddesi ise bu pancar, şimdi gizli ajanvari bir halde kekin içine girmiş. Onu da çok sevdim! İnternette biraz arama, tarama çalışmaları yapınca Elaine Wilson'a ait bir tarif buldum. Uyguladım. Bakalım sizler de sevecek misiniz?

Malzemeler:

4 Adet Yumurta
1,5 Su Bardağı Sıvı Yağ
2 Su Bardağı Toz Şeker
1 Paket Vanilya
2,5 Su Bardağı Un
1/2 Su Bardağı Kakao
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çorba kaşığı (1 Paket) Kabartma Tozu
825g Haşlanmış Pancar (Dikkat, sirkeli olmayacak. Sadece suda haşlanmış pancar olacak)

Yapılışı:
Yumurtaları şekerle birlikte beyaz bir renk alana dek çırpın. Yağ, vanilya, kakao tuz, un ve kabartma tozunu ekleyin. Rendelenmiş pancarları en son ilave ederek elinizle karıştırın. Karışım biraz katı gibi görünebilir. Sizi yanıltmasın, pişerken sıvı oranı artıyor. 180 C'de yaklaşık 1 saat kontrol ederek pişirin. Üzeri kızarırsa alüminyum folyo koyun. İçinin pişmiş olduğundan emin olduğunuzda (ince bir bıçağa hamur yapışmıyor olması benim ölçütüm) fırını kapatın. Fırının ağzı açık bir halde iken 15 dakika kadar soğumaya bırakın.
İsterseniz üzerine krema sürebilirsiniz. İsterseniz pudra şekeri, kakao karışımını biraz suda eritebilirsiniz. Hatta kahve seviyorsanız bu karışıma azıcık da kahve ilave edebilirsiniz.

Asıl tarif içinde peynir olan bir sos içeriyordu. Ancak ben bunu uygulamadım.
Yaratıcılık sizin :)

29 yorum:

pecete dedi ki...

Gizlice bilgisayar buldum ve kimseye belli etmeden hızlıca yorum yazıyorum: Güzel tarif ve denenecek. Şimdilik bu kadar...

Tijen dedi ki...

Neden olmasın Dilek'ciğim?
Ispanakla, kabakla, havuçla yapıyoruz, pancarla neden yapmayalım? Bence insanın elindeki malzemeleri değerlendirmesi harika bir şey. En yaratıcı olanların en yokluk çekenler olduğu konusundaki fikre bilmem sen de katılır mısın?
Tijen

Ferhanca dedi ki...

Ellerine sağlık ,afiyet olsun..Yaratıcılık kek tariflerinde bitmiyor .Nasıl havuçlu kek yapıyorsak pancarda çok yakışır bence denemek lazım .. sevgiler..Ferhan

Behiye dedi ki...

Berceste, seçeneklerimden birini elemiş oldum sayende, iyi ki erken davrandın :) Çok bilinen Red Velvet kekin ilk versiyonunda pancar kullanılıyormuş. Gıda boyası kullanmadığım için ilgimi çekmişti bu konu, ama pişince tam rengi kalmıyormuş diye okumuştum. Senin kekin zaten kakao da içeriyor. Bakalım ben ne yapacağım :) Ellerine sağlık, sevgiler.

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Dilek,
Cok guzel gorunuyor, pancari tursuyken de cok severim eminim kek halindeyken de sevecegim. Elinize saglik.
Sevgiler

Punto dedi ki...

Sevgili Dilek;
Bizimkilere söyledim kekte pancarı ilk defa duyuyorlarmış. Nereden duyacaklar ki. Ne öğrendilerse araştırma yapmadan yapıp önümüze koyuyorlar. Pancar bilgisi için teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Tarifi uygulamak kuzere aldim Berceste. Havuclu kek yapiyorum, bir de bunu deneyeyim. Tesekkurler.

Bezen Hindistan dedi ki...

pancar mi??? dedim basligi gordugumde, hic aklima gelmezdi valla:) ben pancari salatasi disinda ne yapacagini bilemeyenlerdenim. super olmus bu. pek guzel gorunuyor, mutlaka denenecekler listesine aldim, eline saglik:)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Keke şimdilik hayır diyorum. Henüz hafif, yağsız ve şekersiz şeyleri tercih ediyor fasulyemiz:)
Pancarı haşlayıp yoğurtla karıştırmak dedin ya, bende ışıklar yandı. Evdeki pancar için bu yöntem denenecek.
çok teşekkürler
sevgiler

Açalya dedi ki...

Pancar tatliyla yakismayacak da ne yapacak? Pancar olmasa toz sekeri elde etmek icin sadece seker kamisina kalmistik ki vay halimize o zaman...
Kek gercekten de cok ilginc. Havuclu, ispanakli kekler revacta iken pancar da guzel olmus, hem de ozune donmus. Sana bir pancar tursusu tarifi linki vereyim, belki yapar begenirsin.

http://dudukmakarnasi.blogspot.com/2007/02/pancar-turusu.html

simdiden afiyet olsun, sevgiler.

Mr_TD dedi ki...

Cikolata tamam , pancar almiyim :),cok tutucu gördüm kendimi.Havuclu keke de alisamadim bir türlü,nerde o eski sae cikolatali kekler,arkadaslar eskiyi yasatalim :D

Berceste dedi ki...

Gizli ajanım teşekkür ederim :) Umarım beğenirsiniz. Bilgisayarına en kısa sürede kavuşman dileği ile...

Ah Tijen'im ne kadar doğru bu söylediğin. Yokluktan varlık yaratmak deyimi uyar bu duruma değil mi? Hele ki eski zamanlarda İngiltere'de yetişen bitki türünün ne kadar sınırlı olduğu düşünülürse... Teşekkürler...Sevgiler

Öyle olmuş Ferhan. Teşekkürler...

Gününden önce yayınladım Behiye, çünkü o günlerde burada Pancake day var ve ben onunla ilgili bir yazı hazırladım, çakışmalarını istemedim. Gıda boyası kullanmadığın için bir kez daha takdir ettim seni :) Renk kalmıyor da benimkinde kakaodan ortalık görünmüyor zaten :P Merakla bekliyorum bakalım ne yapacaksın?Sevgiler...

Teşekkürler Aybike. İsmini çok seviyorum :) Sevgiler...

Ben de ilk defa yan komşuda duydum Akın amca. Denelerse beğeneceklerini umuyorum. Herşeye bahane bulan benim gonca ses etmedi kek için. Bu beğendi demek sanırım :)

Bu tarifle havuçlu kek de güzel olur herhalde. Biraz tarçın ilavesi ile...Sizin orada pancarlar da güzeldir ama değil mi? Siyah havucu pek severim ben! Sevgiler...

Teşekkürler evli Bezen :P

Teşekkürler Pınar, ben de senin şu sürpriz neymiş merak ettim!

Açalya'cığım, sanıyorum ki şeker pancarı ayrı bir tür! Ispanaklı keki ilk defa Londra'da St James Park'ta yapılan bir Türk pikniğinde görmüştüm. Saraya nazır doğumgünü kutlaması için yapmışlardı. Bize gelene dek de bitmişti. Çok şaşırmıştım, yiyemediğim için de merak etmiştim iyice! Sen söyleyince bunları hatırladım şimdi! Pancarları burada pişmiş satıyorlar genelde. Eğer pişirilmemiş bulursam denerim :) Teşekkürler sana da Behiye'ye de!

Aaaa TD, sen değişiklikleri severdin. Ne oldu böyle? Annenden al eski tariflerden onlardan da yapalım :P

Adsız dedi ki...

Sevgili Dilek,
Simdi gordum, ismimi sevdigini soylemissin, tesekkur ederim. Bende cok seviyorum.Sevgili babamin koydugu bir isim. Tekrar tesekkur ederim. Iyi pazarlar diliyorum.
Sevgiler

Sanem dedi ki...

Kek cok guzel duruyor, Tijen hanimin da dedigi gibi her turlu sebze ile kek yapiliyor,ama ben asil pancari haslayip sarmasikla yogurtlama seklini denemek uzere not aldim ;)
Sevgiler
S.

Tuba dedi ki...

Dilek, cok degisik geldi pancar kek. Hemen acaba havuclu kek gibi bir sey mi diye dusundum. Ne dersin benziyor mu tadi?

Adsız dedi ki...

merhaba
kek harika gozukuyor ellerine saglik super olmus super :)

www.yumurtasepeti.net

Adsız dedi ki...

Çok değişik bir tarif ellerine sağlık. Tadını merak ettim doğrusu.

munevver dedi ki...

Dilekciğim,pancarı çok seven ve sık kullanan biri olarak bu tarifi çok tuttum.Yalnız yağını biraz azaltmak istiyorum Behiye de yazmış Rengi açılır mı acaba,Çünki rengini görmek istiyorum,kakao koymadan.Bir de havuç gibi çiğden denemek istiyorum.Pancarı çiğ de seviyorum çünki...En iyisi deneyip görmek.Çok teşekkürler,eline sağlık..
Sevgiyle,nanelimon.

hayat dedi ki...

Merhaba Dilek,pancarlı kek harika bir fikir çok da güzel görünüyor ellerine sağlık.Pancarın her türlüsünü severim kekide mutlaka deneyeceğim.
Görüşmek dileğiyle sevgiler..

Adsız dedi ki...

Sevgili Dilek, pancarlı kek tarifini en kısa zamanda yapmak üzere tarif defterime aldım. Yaşım ve deneyimlerime dayanarak yazıyorum: pancar haşlanırken fazla pişerse (over cooked) rengini yitirir. Kekin içinde tekrar renk kaybına uğrayacağını zannetmiyorum. Keki yaptığımda göreceğim. Sana da neticeyi bidireceğim. Sevgiler. (İpek'in Annesi)

MeRaiL dedi ki...

Hic yuzum yok desem inanirmisin..:(
ne kadar uzun zamandir hic bir sey yazmiyorum, utandim..:(
oncelleri bende hic dusunmezdim pancari baska yerlerde kullanilacagini, burada cok kullanilir, bir cok cesitti var, ozellikle tuzlu balikli salatasi var tek kelime ile harika..;)
senin tarifte cok ilginc..;)
mutlu bir hafta dilerim..

Berceste dedi ki...

Teşekkürler Sanem.

Bol kakao kullanılması sebebiyle havuçlu kekten oldukça farklı benim yaptığım şekliyle Tuba, havuçluda tarçın ve ceviz de oluyor. Havuç tadı alınıyor biraz. Ama bunda neredeyse hiç farketmiyorsun. Sevgiler...

Teşekkürler Yumurta Sepeti.

Eminim sizin elinizde değişik lezzetlere dönüşecektir Nanem Limon'um. Şeker miktarını azaltacağım ben de bir dahaki uygulamada. Burada çiğ olanına rastlamadım. Mutlaka vardır da ben görmemişimdir. Baştan biraz su bırakıyor haşlanmış olan bile, gözünüz korkmasın. Sevgiler...

Şimdiden afiyet olsun Hayat. Teşekkürler...

Sonucu merakla bekleyeceğim :) Anneler her zaman haklıdır!

Aaaaa Meral o da ne demek? Şu tuzlu balık salatasını taktın şimdi benim aklıma. Tarifini merakla bekleyeceğim! Bu arada ben black work nakış işlemeye başladım. Gözlerimi çaprazladığından geceleri yapamıyorum. Ancak gün ışığı bulduğumda işleyebiliyorum. Onu da haber etmiş olayım :) Sevgiler...

sevdamavisi dedi ki...

Selam,
Pancarı kekde kullanmak değişik bir yöntem olmuş. ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Berceste ciğim,
Gözlerime inananmadım, sürprizlerle dolusun.. Tam senden gelebilecek cinsten, sağlıklı ve çok yaratıcı bir tarif. Cidden çok ama çok beğendim fikri. Tadı için de "iyi" diyorsan sen, demek ki denenmeli.
Çok sevgiler
İpek

Adsız dedi ki...

merhaba,
ne ilginç bir tarif olmuş bu böyle... Pancar ve keki hiç birleştiremezdim. Ama görüntü şahane görünüyor.

Mutlaka deneyeceğim. Heycanlanıyorum hatta :))

sımsıcak sevgilerimle..

http://misss.blogcu.com

Berceste dedi ki...

Teşekkürler Sevda Mavisi.

Teşekkürler İpek. Bence tam senin bızdığın sevebileceği birşey. Bol kakaolu :) Sevgiler.

Nasıl olduğunu bana da bildirirsin değil mi Zerrin? O sıcak sevgiler serin günlerde bizi ısıttı, aynı şekilde bizlerden de sizlere efendim :)

Adsız dedi ki...

DİDOCUM,
SENİN SİTENE HERGÜN GİRMEKTEN MUTLULUK DUYUYORUM.SAATLERCE OKUSAM BİTMİYOR. ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİNDEKİ UZMAN ARKADAŞLARIM DA ÇIKTILARINI ALARAK OKUYORLAR.BİR MAKALE KÖŞESİ AÇARSAN NE GÜZEL OLUR. HER HAFTA BİR KONU BELİRLE ONUN HAKKINDA BİR MAKALE YAZALIM . MESELA BENİM İLK YAZIM. SİTEMSİZ DOSTLER KİTAPLAR ÜZERİNE OLABİLİR. SEVGİYLE VE DOSTLUKLA....ŞEBOŞ

Berceste dedi ki...

Teşekkürler Şeboş. Konukları misafir etmek için ayrı bir site düşünülebilir... Şimdilik ben kendi yazılarımı anca hale yola koymaya çalışabiliyorum. Size Akın amca'nın blog'u Punto'yu tavsiye ederim okumak için.Sevgiler...

Adsız dedi ki...

baie interessant, dankie