15 Aralık 2006

Yemek Etkinliği 17 - Kabakgiller

Ben bu etkinliğin logosuna bayıldım :) Ellerine, gözlerine, aklına sağlık Bujene!

Bu fikirle, Bujene'ye gittiğin için ve ev sahipliğin için çok yaşa marifetli Marifet Teyze Vildan!


Sütlü Kabak Çorbası:
Tarif eşime aittir. Onun doğup, büyüdüğü yerlerde yapılırmış, özlemiş bir gün, bana sordu bilir misin diye, dedim ben bilmem, duymadım hiç. Baktım hasret bacayı sarmış, girmiş mutfağa yapıyor...
Bakalım beğenecek misin? diyerek onun aklında kaldığı şekli ile uyguladı tarifi, sonrasında da ben öğrendim ve yapar oldum.
Malzemeler:
  • 3 Adet orta boy kabak (dolma yaptığımız kabaklardan, yanılmıyorsam sakız kabağı deniliyor kendilerine)
  • 500 ml Su
  • 750 ml Süt
  • 2 Çay bardağı ince (köftelik) bulgur
  • 2 Yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Kabaklar küp şeklinde, minik minik doğranır. Kaynamaya başlayan su, süt karışımının içine atılır. Zeytinyağı ilave edilir. Kaynamaya bırakılır ama taşmaması için de sık sık kontrol edilerek karıştırılır. Kabaklar pişince ince bulgur ilave edilerek kapağı kapatılır.
Kişisel Tercihler: Yağ ile çok aram olmadığından mümkün olduğunca az kullanıyorum. Hatta tarifteki çoğaltılmış hali.Siz damak tadınız kadar ilave edin. Çorbayı isterseniz sadece süt ile yapabilirsiniz. Fotoğraftakinin içine ben az miktarda yeşil kereviz koydum (celery), üzerine pul biber ya da karabiber ilave edebilirsiniz. Dolma yaptıktan sonra, artan içi minik minik doğrayıp kullanabilirsiniz ki ben peynirli kabaktan artan iç ile yaptım. Bu arada en son yaptığımda tuzun, sütün kesilmesine neden olduğunu gördüm, tesadüf müydü bilemiyorum ama tuzu yerken ilave etmeyi tercih edeceğim.

Peynirli Kabak
Peynirli kabağın tarifi, sizlere daha önce de bahsettiğim arkadaşım TuTu'ya ait. Babam hasta iken, ona birşeyler yedirebilmek için elimizden gelen herşeyi yapıyorduk. Bilmem sona yaklaşmanın bilincinden, bilmem hastalığın gidişatından herşeyi yemez olmuştu, aralarından özellikle seçer olmuştu. Durumu duyan TuTu dur dedi, ben değişik birşey yapayım, bunu sever. Elinde bir tepsi peynirli kabak ile çıkageldi ve babam gerçekten sevdi, hatta sonrasında bize bir daha yaptırdı. Teşekkürler TuTu!

Zor dönemlerimizde bizlerle birlikte olup en güzel yiyeceklerini paylaşan herkese çok teşekkürler...

Özellikle de dünyalar tatlısı insan Nuran Teyze'ye! Mutfağını adeta bize taşıdı.


Malzemeler:
  • 3 Adet dolmalık kabak
  • 1,5 Su bardağı pişince erimeyecek katı bir peynir (ben İngiltere'de tulum peyniri adı ile satılan, ama pek benzemeyen, kavanozda satılan bir peyniri kullandım, markasını ne yazık ki hatırlamıyorum. Siz beyaz peynir, tulum peyniri karışımını ya da sadece sert bir beyaz peyniri kullanabilirsiniz)
  • 4 Sap dereotu
  • 5 Adet kibrit kutusu büyüklüğünde kaşar peyniri (kibrit kutusu büyüklüğündeki kaşar peynirleri, ikiye kesilerek minik minik hazırlanacak)
Yapılışı:
Kabaklar enine, işaret parmağınız uzunluğunda kesilecek. En dip kısmına gelmeyecek, altı delinmeyecek şekilde, dolma yapılacakmış gibi, içi boşaltılacak. Dağılmayıp, biraz yumuşayıncaya kadar haşlanacak. Soğumaya bırakılacak.
Peynir elinizle ufalanarak, dereotu ile karıştırılarak kabakların içlerine doldurulacak. Üzerlerine minikçe kestiğimiz kaşar peynirleri konularak (Peynirlerin, kabakların içinde kalmasına dikkat edin ki akıp sizi zor durumda bırakmasınlar) fırına verilecek. 150 derecede peynirler kızarıncaya kadar pişirilecek.
Babacığımın ruhu şad olsun!
Sizlere de afiyet olsun...

27 yorum:

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Berceste
iki tarif de çok güzel ve farklı. Çorbayı ben de deneyeceğim. Yöresel lezzetleri çok severim, bu çorba da öyle.
Babanın ruhu şad olsun
Hastalığında sizi yalnız bırakmayan dostlar da sağolsun.

Adsız dedi ki...

Eline sağlık eşinin ve senin canım....İkiside değişik ve güzel görünüyor.İstanbul'da bile boş durmuyorsun yani :)


Babana da Allah(c.c) rahmet etsin,mekanı cennet olsun...

Selam ve sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Selam berceste, tariflerin cok guzel, Ozellikle peynirli kabak ilgimi cekti. Ben de cesitli sebzelerden kabak corbasina benzer corbalar yapiyorum. Evde hangi sebze var ise havuc, patates, kabak, pancar, vs. onu veya karisimini haslayip, el blendirindan geciriyorum. Tuzunu ve yagini da koyduktan sonra biraz daha kaynatip sonra sut ilave ediyorum ve hemen altini kapatiyorum tuz sutu kesmesin diye:))

---OPTiO--- dedi ki...

ellerine saglik...
canim arkadaslarim bujene ve vildani burdan bi daha tebrik ediyorum..cizimde süper..etkinlikte...
ben pek kabak sevmem ama..cidden hos görünüyo her iki tarifte...

nur icinde yatsin babaniz..mekani cennet olsun insallah...

sevgilerimle

---OPTiO---

Adsız dedi ki...

berceste;
bu yazi cok buruktu icimi..sende yoncan beyefendide cok anilar tadlar yuklemissiniz simdi bu iki tarife,yapsam evde bunlar aklima gelir huzunlenirim.hasretlik corba ve en lezzetli kabak yemegi koydum adlarini..istanbul'a bollll selam..

bujene dedi ki...

öncelikle çok teşekkürler berceste güzel sözlerin ve beğenin için ;)

tarifler harika görünüyor doğrusu. sütlü kabak çorbasını ilk defa gördüm ben de, ama kesin deneyeceğim ;) peynirli kabak da harika görünüyor, ellerine sağlık.

babacığının mekanı cennet olsun inşallah. böyle günlerde yalnız bırakmayan dostlarınız da sağolsun, allah uzun ömürler versin kalanlara...

sevgilerle...

bujene dedi ki...

öncelikle çok teşekkürler berceste güzel sözlerin ve beğenin için ;)

tarifler harika görünüyor doğrusu. sütlü kabak çorbasını ilk defa gördüm ben de, ama kesin deneyeceğim ;) peynirli kabak da harika görünüyor, ellerine sağlık.

babacığının mekanı cennet olsun inşallah. böyle günlerde yalnız bırakmayan dostlarınız da sağolsun, allah uzun ömürler versin kalanlara...

sevgilerle...

Adsız dedi ki...

slm,yazını okurken çok hüzünlendim,önce memleketinden ayrı olup oranın yemeklerini özleyen eşin için sonra da baban için,yemeklerin ise çok hoş görünüyor,selamlar...

Açalya dedi ki...

Berceste, yukarida bir arkadasin ici burkuldugu gibi, ben de yazini gozlerim dolarak okudum, tarifler de boylece akilda kalmis oldu. Iki hasretlik de zor...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Berceste, öncelikle basiniz sagolsun, babaniza Allah rahmet eylesin geride biraktiklarina da Allah´tan sabir diliyorum...

Kabak tariflerin cok nefis olmus ellerine saglik. Kabak corbasini ben krema ile yapiyorum. Degisik bir versiyonu.
Stuttgat´tan Sevgiler Sonia...

Tijen dedi ki...

duygusallasmadan edememissin canim. ama insan böyle zamanlarda kaybettigi ve çok özledigi sevdiklerini anmadan edemiyor degil mi? ah o özlem! hiç eksilmiyor, insanin burnunun diregi hep sizliyor.. eminim sizi her zaman izliyordur. ben babacigimin zor günlerimde bana yardim ettigine inaniyorum. bir sekilde varligini hissetmek güven veriyor.
tijen

Berceste dedi ki...

Merhaba Pınar'cığım, teşekkür ederim. Senin tariflerin de pek lezzetli görünüyorlar. Sağolasın, zor zamanlarda hatırlanmak gerçekten önemli.

Teşekkürler Serinmavi, yemekleri Cambridge'de iken hazırlamıştım. Buraya gelince koşturmadan yetişemiyorum böyle şeylere! Babam için söylediklerine teşekkür ederim. Amin!

Merhaba Sevgi'ciğim, ooo seninki de pek lezzetli anlaşılan! Eline sağlık. Sevgiler...

Teşekkür ederim OPTIO, Amin!

Hulya'cığım, yoncam değil yahu GONCAM! Kendimi yonca otlayan kuzular gibi hissettim bir an :P Üzülme sen, bak şimdi de yonca, gonca meselesini hatırlayıp gülersin bol bol :D

Sen daha güzel sözlere layıksın Bujene'ciğim. Sağolasın! Amin diyorum...

Hoşgeldin Süheyla, bak Hülya'yı güldürecek formülü buldum ama şimdi ne yapmalı da seni gülümsetmeli acep? Sevgiler...

Haklısın Açalya'cığım. Özellikle de hayatında en çok sevdiğin varlığı kaybetmek çok zor, onu hasta görmek çok zor :(

Sevgili Sonia, teşekkür ederim. Kabak çorbasının patatesli bir çeşidini de denemiştim. Güzel oluyor gerçekten. Eline sağlık senin de!

Tijen'ciğim, bu acı, bu hasret bitmeyecek :( Şimdi İstanbul'da baba evindeyim ya, her dakika o anları, o olayları yaşıyorum! Burnumum direği, yüreğim, içim sızlıyor! Onu çok özlüyorum... Sen yıllarla birlikte yüreğine söz geçirmeyi başarmışsın sanırım. Benimki hala isyanda. Umarım zaman bana da yardımcı olur.Umarım! Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Berceste, baban için allah sabır versin, insanın yakınını kaybetmesi çok büyük acı. Kalanlar için allah gecinden versin.

Kabak çorbası çok hoşuma gitti.
Sağlıklı ve fazla kalorili de değil. Tarif için teşekkürler.

Yasemin dedi ki...

Merhaba Berceste,
Ben Rahşan'ın arkadaşı Yasemin.Blogun çok hoşuma gidiyor, ara ara girip bakıyorum.Nakışla ilgili postunu okudum ve gerçekten yaptıklarına bayıldım.
Bende kaneviçeye merak saldım son zamanlarda ama etamin üzerine değil, anneannelerimizin eskiden yaptığı gibi beyaz amerikan bezi, goblenler falan üzerine çeşitli kaneviçe modelleri için sana önereceğim bir adres var, burada tüm dünyadaki free craft modellerine ulaşabiliyorsun, tabi bunların yanında parasını verip modelleri de satın alabiliyorsun.Zevkine hitap eder umarım.Ben baya araştırdım ve sonunda burayı buldum http://www.cross-stitch-board.com/forum/showthread.php?t=11037

Tabi ben sadece kaneviçeyle ilgilendiğim için ona göre modeller buldum ama hepsi boncuk işine de adapte edilebilir.
Birde şurdaki free olanları tavsiye ederim ben rose bud küçük lavanta keseleri işledim hediye olması için yağlı boya tablo gibi oldular.
http://www.abc-cross-stitch-patterns.com/Free_Patterns/
Şuraya bakmanıda isterim.
http://www.abc-cross-stitch-patterns.com/Flowers_Patterns/
Umarım işine yarar.
Yeni tariflerini ve maceralarını okumayı sabırsızlıkla bekliyorum.
Sevgiler,
Yasemin

Adsız dedi ki...

Berceste;
Babanın ruhu şad olsun... Çok üzüldüm okuyunca...gözlerim doldu... Sevdiklerimizin, sevdikleri şeyleri bilip onları sevindirmenin mutluluğu hiç birşeyle ölçülemez... Zaman ve anlar bu yüzden çok değerli...
Bu akşam gidip peynirli kabak dolması yapacağım. Ama ben kabakların ağzını domatesle kapatıp kendimi garantiye almayı planlıyorum...
:-))

Adsız dedi ki...

Geçmişin izleri ile dolu bu tarifler... Her yaptığında babanı hatırlatması bence çok güzel bu peynirli kabak dolmasının. Lezzetin anılarla birleşmesi ne hoş. Biraz da buruk galiba... Sevgilerimle, Pınar

Adsız dedi ki...

En yakin arkadasim Londraya tasiniyor yakinda. Artik o taraflara gelince yaparsin boyle yemekleri yeriz afiyetle ne diyim :)

İpek Kuscu dedi ki...

Başın sağolsun Berceste,daha yeni gezebiliyorum kabaklı etkinlik tariflerini ,eşinin yaptığı tarifi de ilk kez görüyorum ,peynirli kabağı ben de sıklıkla yaparım .İstanbul'da da hoşgeldin.Sevgiler

Berceste dedi ki...

Merhaba İlkay, sağolasın.

Merhaba Jasmin, Rahşan yakinimdir diyorsun yani :P Çok teşekkür ediyorum. Şu anda Çanakkale'de kaldığımdan internete sık bağlanamıyorum, İstanbul'a döner dönmez bakacağım yolladığın siteye. Bundan sonra belki biraz köylerden haberler veririm :) Sevgiler...

Arzu'cuğum, seni yordum, üzdüm özür dilerim. Yorumları spamcılara karşı ben onaylayıp yayınlıyorum. O yüzden yazdıkların hemen görünmemiştir. Çanakkale'de olduğumdan bağlanamadım nete.Özür dilerim... Duygularımı paylaştığın için sağolasın, varolasın! Kabakları denerken peynirin üzerine domates koyma sakın suyu akar hiç güzel olmaz. Sevgiler...

Evet Pınar haklısın. Hem geçmişten izler, hem de buruk acı! Sevgiler...

Bak bu sefer Cambridge ile Oxford yollarını karıştırmak yok ama gelirken tamam mı :)

Teşekkür ederim Çilek'ciğim, hoşbulduk. Şu anda Çanakkale'yim :) Sevgiler...

MeRaiL dedi ki...

Dilek'cimuzun zamandan bri senden ses soluk yok, eminim iyisindir ve hersey yolundadir, sadece yogunluktan yazamiyorsundur, kotu dusunmek istemiyorum..:)
Yeni yilini en icten dileklerimle kutlarim, yeni yilda tum dileklerinin gerceklesmesini dilerim...
sevgiler

Berceste dedi ki...

Çok şükür iyiyiz Meral'ciğim. Vakitsizlikten yazamıyorum :( Sizlerin de Kurban Bayramı ve Yeni Yılı kutlu olsun. Sağlıkla, mutlulukla, huzurla nicelerine ulaşmanız dileği ile...

Adsız dedi ki...

Bercestem,
Tatilden dondum(noktalisindan) hemen sana mutlu bayramlar ve yillar dileyeyim dedim:D Aferin hakettim degil mi?
Turkiye'de bayramin tadini cikar;)
Annenin,kayinvalidenin kisaca tum buyuklerinden ellerinden senin gozlerinden operim :D
Sevgiler

beste dedi ki...

vay Dilek yemek tarifleri ile etkinliklere mi katiliyordun :) inanamadim tarifleri cok begendim bir kere icmistim sulu kabak corbasi cok haifi ve guzeldi, peynirli kabak cok iyi fikir ellerine saglik:)))

Berceste dedi ki...

Şimdi de ruhuna inandığım bir etkinlik olsa katılacağım ama!!! Bir de benim ilk başladığım zamanlarda yemek günlüğü idi heryer. Başka günlük neredeyse yok idi. Sonra yemek günlükleri de tarz değiştirdi. Kimi kapattı, kimi eski hızını kesti. Değişti pek çok şey... Beğenmene sevindim. Peynirli kabağı yapan arkadaşım uzun yıllar Paris'te yaşadı :) Çorba da sulu değil yahu, sütlü! Teşekkürler, sevgiler...

beste dedi ki...

sutlu demek istemistim ama fransizca klavye u'nun noktalari yok t'de cikmamis sulu corba ne demek yahu:)))

Berceste dedi ki...

Yaramaz klavye, latife ettimdi. Ben de Ingiliz klavyesi ile sorun yaşıyorum. Beynim şaşırıyor bazen... Sevgiler...

Adsız dedi ki...

very good!