16 Eylül 2006

Makarna Ye !

Ben geçen seferki yemek etkinliğinden ve de misafirliğimden çok keyif aldım. Bu ay Peynir Gemisi ev sahibimiz. Kendisi pek güzel makarnalar hazırlamış.Eh ne de olsa 4 senedir bloglarda yemek tarifi okuyup, uygulayıp duruyorum.Dedimki karınca kararınca ben de makarnalı birşeyler hazırlayayım,bundan sonra da elimden gelip becerebildikçe yemek etkinliklerine katılayım, ama dün dışarıda dolaşmaya ve fotoğraf çekmeye fena dalmışım, eve geldiğimde resmen paspas misali sürünmekte idim.Bugün de daha yeni yeni kendime geliyorum sayılır.

Tijen'in sitesinde gördüm gene hırsızlar varmış.Bu kaçıncı yeter artık ! Yazık günah, ayıp denen birşey vardır değil mi? Hiç mi utanmanız yok yaaa????

İngiltere'ye geleli beri pek et yemez olduk biz, balık yemekten de yüzgeçlerimiz çıkacak. Bende fena halde bir domuz fobisi oluştu. Kendime her ne kadar önyargılı davranmayacağım desemde ı - ıh nafile asla ağzıma sokamam...Domuz yemeği denemek değildi niyetim ama onun girmediği şey yok ki bu memlekette, bir bakıyorsunuz en leziz görünen tatlının içinde, bir bakıyorsunuz bir sosun içinde türevleri var. Eeee ne yaparsın vejeteryanlar iyi ki varlar yehuuu diye bağırırsın. Böylece peynirinden meyva suyuna, ekmeğinden reçeline vejeteryan olanları arayıp bulursun ! Bir de en güzel ve de pratik keşif stir fry olur ! Bulduğun bütün sebzeleri şöööyle bir yağda çevir, üzerine bir sos ve de bir noodle (çin makarnası) ekle olay bitsin yetsin. Nefis türül enfes (babacığımın lafıdır) bir yemeğin olsun gayrı...Hemi de goncan aç kalmaz yorgunluktan ölsen, yollarda paspas olsan bile. Ben de bu etkinlikte ondan yapıvereyim dedim ama evde noodle kalmamış iyi mi? Tarif stir fry, makarnası da reginette oldu benimkinin.Pek adı sanı bilinmiyor galiba reginette'nin ama ben pek sevdim spaggettinin amca kızının fırfırlı etek giymiş bu türünü.


Stir Fry'lı Reginette
Dolapta bulduğunuz sebze türünden çiğ ne varsa ve de makarna kısaca bütün malzeme bundan ibaret.
Kırmızı soğan (iri iri doğranmış), kabak (halka halka doğramış), karnıbahar, brokoli, mantar, mısır, bezelye, sarımsak, havuç yağsız tavaya atılır, biraz zeytinyağı katılır. Kavrulur, üzerine bir kapak kapatılıp biraz da suyu çıkıp yumuşasın diye bırakılır. Sonra azıcık soya sosu ilave edilir. Haşlanmış makarna (bizde fırfırlı etekli reginette) üzerine katılıp karıştırılarak afiyetle yenir.

Umarım sizler de seversiniz...

19 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık canım bloğun çok güzel harika resimlerin var herbirine bakarken sanki içlerinde gibi hissettim kendimi güzel bir hafta sonu diliyorum

Adsız dedi ki...

bence mükemmel görünüo walla.
makarnanin her türüne bayilan, ancak bitürlü pisirmeyi beceremeyen biri olarak haftada enaz bi kere italyan restoranindayim :)
ama senin tarifini denicem, simdi karar verdim :)

Adsız dedi ki...

gelmedi yorumum yahu :(

Unknown dedi ki...

yummmm harika gorunuyor berceste...acayip canim cekti...bu aralar zaten bir haller var bende canim makarna, pizza, borek, corek kisacasi hamur isi cekiyor her turlu:) Stir fry olayini ben de cok seviyorum...hemen sipsak, zahmetsiz...Bir de burda Napa Valley Barbecue Co. 'nun urettigi Stir Fry marinade soslarda cevirince o sebzeleri daha bir enfes oluyor...Benim favorim Chardonnay& Roasted Garlic...Ayyyy herkese afiyet olsun:)

Unknown dedi ki...

ufff benimki de gelmedi galiba:(

Berceste dedi ki...

Teşekkür ederim adaşım.Sana ve herkese yüzünüzden gülücüklerin eksik olmayacağı haftasonları olsun...

Hoşgeldin Under the Chuyner, becerirsin becerirsin, senin elinden kurtulamazmış ama sen kendine haksızlık ediyormuşsun gibi bir his var içimde. Tabi İtalyan lokantası için iyi bir bahane, ben en iyisi çaktırmayayım di mi ;-)

E.L.I.F desene karbonhidratsadım diye :) Ayyynen dediğin gibi çabucak, o soslarla yapıyorum genelde ama dün evde bulamadım bir de Türkiye'de stir fry yapayım dediğimde buradan aldığım sosları her nedense 3 katı fiyatla alıp akrabalara pişirdim ama kazık yemek de içime oturdu doğrusu, başkaları da aynı şeyi yaşamasın diye sos önermedim, ayrıca böyle de güzel oluyormuş ben sevdim. Teriyaki sos da benim favorim. Tesco ya da Sainsbury's den alıyorum genelde... Sana da afiyet şeker bal olsun :) Ama kilo olmasın değil mi !

Arkadaşlar onay sistemi olduğu için yorumlarınız hemen görünmeyebilir ama benim elime ulaşıyorlar...Sevgi ile kalın.

Unknown dedi ki...

Karbonhidratsadim...ehuehuehuh:) cok guldum berceste:) aynen ondan iste:)

Burcuk dedi ki...

uuuuuuu cok fancy olmus bu Dilek=)

cok hos gozukuyor canim, ellerine saglik:)

Bezen Hindistan dedi ki...

stir fry'i ben de cok seviyorum cok da kolay oluyor. makarnan harika olmus, cok guzel gorunuyor. ne yapsam da yarin ise gotursem disaridan sandvic almak zorunda kalmasam diye dusunurken cozum ayagima geldi iste, ben bunu yapayim yarin icin:)) ellerine saglik.

Berceste dedi ki...

Burcukcugum,
Seninki de pek enfes, buyuklere ozgun tarifini sabirsizlikla bekliyorum, cekirdekli muffinlere bayildim ;-) Gene bekliyoruz Cambridge'e...

Valla Bezen, seninkinin gorunumu o kadar istah acici ki...
Uff su yemek goturme isi cok zor :( degil mi? Turkiye'de isverenlere bu konuda haksizlik etmemek lazim, iyi kotu birseyler cikiyor oglen yemegi diye.Sandwich'e talim etmek zorunda kalmiyor insan, hem ne goturecegim diye dusun, ondan da zoru tasimasi herhalde.Afiyet Olsun :)

limoncicegi dedi ki...

Butun haftasonu mutfaga girmeden yemek yemis olsamda, bir zaman yaratip makarna yapamadim. Etkinligide katilamadim. Ama senin makarnan cok lezzetli gorunuyor, ellerine saglik

Tijen dedi ki...

geldigimde bana da yaparsin degil mi?? birlikte yeriz..
(vejetaryen seyler ise yariyor degil mi? burada o ayrim genelde yapilmadigi için et yemedigini söylediginde 'kiyma da mi yemiyorsunuz' diyebiliyorlar!)
tijen

Adsız dedi ki...

Oh ohh. Afiyet bal seker olsun.
Benyemek yapmam amacok guzel yerim. Kendin pisirin ben yiyeyim restorani mi acsam ne yapsam :) Ya da butun blogculara bir gece misafir olsam ?
PS: Alinmadim, alinmadim merak etme :)

Adsız dedi ki...

Merhaba,
bana kahveye gelmiştiniz ben de iade-i ziyaret yapayım dedim. Kahve hakkındaki yazdıklarınız doğru, araştırmaların arasında Viyanayı atlamışım. Dediğim gibi ilk tüccarlarla Venedik'e gelmişse de aynen dediğiniz gibi ilk kahveler Viyanada doğmuş. (http://www.kahve.gen.tr/ a göz gezdirebilirsiniz) Blogunuzu çok beğendim, sık sık ziyaret edeceğim gibi görünüyor, makarna da muhteşem görünüyor, tekrar görüşmek üzere
sevgiler, yeliz

Berceste dedi ki...

Limonçiçeği ve ablasının krem karameli de üzerine iyi gider ama değil mi :) Şöyle finduklu finduklu ! Sağolasın Limonçiçeği.

Sen gel hele yeter ki Tıjenciğim. Bende öyle sendeki kadar yaratıcılık yok...Sen söylersin ben yaparım her ne istersen. O kıyma meselesi ile de ilgili olarak eşimin yaşadığı bir hikaye var. Vejeteryan bir misafirleri ile gıdecek lokanta ararlarken birine danışalım demişler. İçeri girmişler, aynen dediğin gibi sen şimcük kıyma da mı yemiyorsun demiş elinde kepçe ile bu ne olaki diyerekten gelen ahçı.Yok demiş misafir yemiyorum. Saymış tek tek etli kiımalı yemekleri yok demiş misafir olmaz ben yemiyorum. Ahçı amcam demiş tamam sen üzülme biz incük etlerini ayırır sana getiririz :) Umarım bu ülkede de o ahçı amcalardan yoktur :) En son evlilik yıldönümüzde gittiğimiz lokantada jelatin ya da hayvansal gıda içermeyen tatlı bulamadım. Garson kızcağıza danışayım dedim. Kızın aklı karıştı. Yediğim yemek tavuk, ama tatlıyı vejeteyan istiyorum ! Sonra dedim benim domuzlarla sorunum var, o yüzden hani içinde ondan olmayan tatlı ne var.Bulamadı, dönüşte yeni açılmış bir Türk lokantası bulduk, çektik baklavalarımızı önümüze tatlısız kalmadık :)

Eeee uzak diyarlarda ne ile besleniyorsun sen şimdi UBP? Bak bu kadar çok yemek blog u var. Dene bir tarif belki tutar hemi de senin spesyaliten olur belli mi olur?

Ahaaa ben bu kahveye gelen misafir işini çok sevdim Yeliz ! Hoşgeldin sefa geldin.Bir kahvesever olarak kıtap aldımdı ben de ilk oradan öğrendim. Kahve üzerine ne savaşlar olmuş, ölesiye rekabet olmus. Özellikle de Hollandalılar kahve ticaretin, ele geçirebilmek için neler yapmışlar. Yanlız şu hani çok pahallı bir kahve var ya, ondan içemem herhalde, merak da ediyorum napcez? Merak uğruna kurbağa pane yemişliğim var ama bu biraz daha bıyk cinsten sanki :) Gene bekleriz.Söz o kahveden yapmam.

Bezen Hindistan dedi ki...

Sorma Dilekcim, yemek goturm isi en buyuk derdim. Ne goturecegime karar vermek yapmaktan daha cok zamanimi aliyor. Benden baska da kimsenin oyle bir sorunu yok sirkette. Herkes hergun ayni tur sandvicleri yemekten memnun gibi.

Adsız dedi ki...

Canım çekti vallahi... evde en çok pişirdiğim yemek makarna, hertürlüsünü pişiriyorum...
Hele geçen gün patlıcanlı sarımsaklı domatesli yaptım süper oldu...:-))
öğrenciyken evde kalan en son soğan olurdu o hallere bile düşerdik... soğanlı makarna, parasızlıktan dibe vurmuşluğun en son göstergesiydi...:-))

Berceste dedi ki...

Senden öğrenmiş olurlar yemek neymiş diye Bezenciğim ama üşenirler gene de :)

Of Arzu yaaa şimdi o makarnalardan canım çekti benim. Öyle bir anlatmışsın ki :) Annem yapardı soğanlı, domates ve kıyma da koyardı ama o. Ben de hep şu kıymaları olmasa derdim. En çok nasıl severim ben makarnayı bilir misin? Haşlanıp süzüklürken, annem mutfaktan uzaklaştı mı hemen gidip 1 kase makarna aşırırdım ya da o huyumu bilip önceden hazırlardı.Ah ah çocuk olmak, genç olmak...

Adsız dedi ki...

Ilk bulusmadan ilki bulusmaya yemek yapiyorum. Etkileyelim hatunlari diye. Bundan sonra yapacak yemek konusunda sIkIntI cekmeyecegim kesin de, yemek yapacak kimse yok bu aralar isin kotusu o :)
PS: Google cilar sonunda halletti, artik Beta Blogger hesabimdan not birakabiliyorum :)